Osdorp Posse maakt kennis en zegt vaarwel Osdorp Posse maakt kennis en zegt vaarwel

Afscheidstour Osdorp Posse in Iduna

, tekst: Andrew Cornelis foto's: Rob IJpma

Osdorp Posse maakt kennis en zegt vaarwel

Afscheidstour Osdorp Posse in Iduna

tekst: Andrew Cornelis foto's: Rob IJpma ,

Osdorp Posse, Nederlands oudste hiphopgroep houdt het voor gezien. Hun afscheidstour bracht ze naar een dik uitverkocht en bruisend Iduna te Drachten. Zowel heel jonge als een beetje oudere mensen zullen na dit concert trots kunnen vaststellen dat ‘zij erbij waren’.

Afscheidstour Osdorp Posse in Iduna

Osdorp Posse, Nederlands oudste hiphopgroep houdt het voor gezien. Hun afscheidstour bracht ze naar een dik uitverkocht en bruisend Iduna te Drachten. Zowel heel jonge als een beetje oudere mensen zullen na dit concert trots kunnen vaststellen dat ‘zij erbij waren’.

 
In het voorprogramma staat de Utrechtse rapper Steen. Talent genoeg om zowel de kritische hiphopliefhebbers als een groter publiek aan te spreken. Zeker als hij straks z’n pubertijd ontgroeit is en z’n teksten hopelijk aan eigenheid en zeggingskracht toenemen. Misschien kan een sociale stage op een kankerafdeling van een ziekenhuis hem daarbij wat helpen, want kanker schijnt deze jongeman nogal te interesseren. Gelukkig is er voldoende emotie om het publiek te activeren, zijn prevolwassen frustratie is deze avond genoeg om Iduna al flink op te warmen.
 
Osdorp Posse kan daarna moeiteloos beginnen waar Steen geëindigd is. Direct vanaf het begin zetten ze het publiek naar hun hand en verandert de menigte in een pompende, energieke massa die ongetwijfeld deze avond de aandacht weet te trekken van het dichtstbijzijnde seismologische centrum. Frontman Def P waarschuwt nog wel; ‘Jongens, doen jullie wel voorzichtig bij dat crowdsurfen? Want er moeten natuurlijk geen doden vallen!’, terwijl één van z’n eigen mannen links van hem weer een sprong het publiek in waagt.
 
Dat Osdorp Posse in haar bestaan veel respect verdient heeft blijkt wel. Want waar andere crowdsurfers soms met pijnlijk hoge snelheden de grond weten te bereiken, worden de mannen van Def P letterlijk en figuurlijk op handen gedragen. En dat respect is wederzijds. Def P weet als geen ander hoe hij zijn publiek aan moet spreken: ‘In Den Haag beslissen ze dan dat je niet meer mag roken, maar daar trekken jullie dwarse Friezen als jullie zijn, je natuurlijk niks van aan. Jullie zeggen gewoon dat jullie niet bij Nederland willen horen en steken alsnog een sigaret op.' Gejuich volgt, evenals heel veel sigaretten.
 
Osdorp Posse heeft als grondlegger van de Nederhop nog steeds iets rebels maar verschilt van veel hedendaagse rappers in haar briljantheid. Dit is te horen in de uitwerking van de teksten, het is niet zomaar wat schelden. Sommige nummers, met wat minder briljante teksten, zijn zelfs altijd nog klassiekers en door hun invloed daarom alleen al goed. Dat verschillende oudere nummers voorzien zijn van een nieuwere beat, deert dan ook niet zo, je weet dan in ieder geval waar hiphop echt om gaat. Met de nieuwere beats sluit Osdorp Posse natuurlijk ook aan bij ook de vele jongere mensen die in het publiek aanwezig zijn en waarvoor dit concert wellicht zelfs een kennismaking is met deze groep.
 
Aansluiting zit verder in het uitnodigen van twee Friestalige rappers op het podium en in de freestyle-teksten van Def P. Voor de zekerheid checkt hij bij ‘ons nuchtere Friezen’ of ze het nummer Katholieke Trut wel kunnen doen, ‘want in het Katholieke Limburg mocht dat niet’. Uiteindelijk sluiten de heren in de toegift het optreden af met hun ‘Geen slaap tot Osdorp’ (bewerking van ‘No Sleep to Brooklyn’ van de Beastie Boys). En waar het voor deze avond inderdaad mooi geweest is, overheerst het gevoel dat Osdorp Posse in de Nederlandse hiphopscene nog veel langer mee had kunnen gaan.
 

In september zal de Osdorp Posse voor de laatste keer buiten Amsterdam optreden en wel in Poppodium Romein te Leeuwarden. De laatste twee concerten in Amsterdam zijn bijna uitverkocht en dus is de verwachting dat het ook in Romein die keer erg druk zal zijn. Zeker omdat Romein dit tijdens haar seizoensopening organiseert en geen entreegeld vraagt. Het enige advies is om 19 september alvast in je agenda te zetten en net als 3voor12 die dag vroeg in de rij te gaan staan als je deze legendarische hiphopgroep nog een laatste keer in levende lijve wilt zien.

Zaal: Iduna
Plaats: Drachten
Belangstelling: Uitverkocht
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland