Kluts: niet te filmen Kluts: niet te filmen

Mooie aankleding en goede bands

, Tekst: Wymer Praamstra

Kluts: niet te filmen

Mooie aankleding en goede bands

Tekst: Wymer Praamstra ,

De tweede editie van Minifestival Kluts in 2009, in Popodium Romein. Dit keer met thema Film. Met lokaal en nationaal talent en een lage toegangsprijs, garantie voor een leuk feestje.

Mooie aankleding en goede bands

Minifestival Kluts, een initiatief van meerdere vervolgopleidingen in Leeuwarden was alweer voor de tweede keer in 2009 in popodium Romein. Dit keer met het thema Film. Het lokale en nationale talent, en de toegangsprijs van slechts 3,99 euro staat garant voor een leuk feestje.

Opener van Kluts is het jonge bandje Lucie Juicy. De poprock/powerpop knalt vanaf het eerste nummer. Het enthousiasme en speelplezier zijn duidelijk zichtbaar. Met een indrukwekkend stemgeluid gezegende blonde zangeres als voornaamste blikvanger. Toch klinkt het niet af, de gelaagdheid mist ietwat, misschien mede doordat het gitaargeluid te weinig naar voren komt. Toch een onderhoudend optreden dat ook langer dan de slechts vijf gespeelde nummers zou weten te boeien.

Op basis van een cd’tje met twee nummers Hollandse Nieuwe worden bij 3VOOR12, komt met Johnny Cage, de tweede band van de avond. Met leden van onder andere Bonne Aparte en In Limbo zit het met de muzikaliteit in ieder geval goed. Maar dat Johan Kooi naast een verdienstelijke drummer ook een goede keyboardist en zanger is wordt al snel duidelijk. De nummers zijn stuk voor stuk erg sterk en enkele hebben zelfs hitpotentie, ondanks de aanwezige expertmentaliteit. Er zijn veel referenties te verzinnen, maar de dromerige indie-rock doet toch het meest aan Radiohead met het gitaargeluid van Bonne Aparte denken.

De jonge band Let’s Make Out uit Den Helder lijkt afgaande op dit korte optreden nog een beetje op twee gedachten te hinken. Foals-achtige springerige indie-rock en aan de andere kant post-rock à la Explosions in the Sky. De beheersing van beide stijlen is in orde, maar het doet niet aan als een geheel. Deze tweesplitsing vond ook in het publiek plaats: enkelen waagden zich zelfs op het podium om mee te dansen, terwijl een deel zich elders vertier ging zoeken. Vermakelijk en zeker talentvol, maar nog niet overtuigend.

Afsluiter zijn The Death Letters. Drummer Victor (16 jaar) en zanger/gitarist ‘Duende’ (17 jaar) maken vuige bluesrock, met een knipoog naar de hardere rock en punk. Dat de band nog wel verbeterpunten heeft is voornamelijk op te maken uit de songstructuren die vaak dezelfde basis hebben. Opbouwend naar een climax vanuit een repeterende riff waarbij na een paar herhalingen de drums invalt en dan een couplet-refrein structuur zich ontwaard. Maar hiermee doe je The Death Letters te kort. Vooral de energie is live bij vlagen overweldigend en de melodielijnen zijn meer dan eens zeer sterk gevonden. Met hitje Schizophrenic als sterkste nummer en tevens afsluiter van een zeer geslaagde editie van Kluts.

Wie: Lucie Juicy, Johnny Cage, Let’s Make Out, The Death Letters
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: Goed gevuld

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland