Johan viert koperen ‘huwelijk’ met theatertournee Johan viert koperen ‘huwelijk’ met theatertournee

Pas na de pauze gaat het gas open

, tekst: Cilla Geurtsen foto's: Merlijn Torensma

Johan viert koperen ‘huwelijk’ met theatertournee

Pas na de pauze gaat het gas open

tekst: Cilla Geurtsen foto's: Merlijn Torensma ,

Menig persoon die in een band zit of gezeten heeft zal het beamen. In een band zitten is zwaarder dan getrouwd zijn. Niet verwonderlijk dus dat er nogal wat bands uit elkaar klappen. Leaf, Krezip en Di-rect zijn maar een paar van de meest recente voorbeelden. De bandleden van Johan houden het, enige wisselingen daargelaten, vooralsnog al wel twaalfeneenhalf jaar met elkaar uit.

Pas na de pauze gaat het gas open

Menig persoon die in een band zit of gezeten heeft zal het beamen. In een band zitten is zwaarder dan getrouwd zijn. Niet verwonderlijk dus dat er nogal wat bands uit elkaar klappen. Leaf, Krezip en Di-rect zijn maar een paar van de meest recente voorbeelden. De bandleden van Johan houden het,  enige wisselingen daargelaten, vooralsnog al wel twaalfeneenhalf jaar met elkaar uit.

Om dit koperen jubileum te vieren is Johan het theater in gegaan om hun fans te trakteren op een retrospectief van hun carrière. In chronologische volgorde speelt de om Jacob de Greeuw heen geformeerde band nummers van hun albums Johan, Pergola en THX JHN. En dat is bijzonder want er komt over een kleine tweede maanden een nieuw album, genaamd ‘4’, uit en veel bands zouden er dan voor kiezen om ook nieuw werk te spelen. Maar in dit geval worden er pas tijdens de toegift  er twee nummers van het op vier mei te verschijnen ‘4’ gespeeld.
Voor de pauze geeft Johan een vrij strakke maar wel ietwat saaie set weg. Het vuurwerk moet vooral van de uitbundige en mooi vormgegeven lichtshow komen. Gelukkig staan de liedjes van Johan nog steeds als een huis. De tijdloze songs van deze band schurken soms heerlijk dicht tegen bepaalde meerstemmig gezongen nummers van The Beatles aan. Klassiekers als ‘Everybody Knows’ blijven waar en wanneer dan ook fantastisch om naar te luisteren. Maar de oogjes kunnen wel even toe, want op het podium gebeurt er zo goed als niets.
Na the break gaat het gas gelukkig wat verder open. Bij ‘Day is done’ rockt Johan lekker: de gitaren van De Greeuw en Maarten Kooijman snerpen heerlijk en toetsenist Matthijs van Duivenbode speelt de prachtige vleugel van De Harmonie zowat aan flarden. En dan blijkt dus dat de muziek van Johan wel prima tot zijn recht kan komen in het theater.
De band zet deze lijn voort met onder meer een verrassend vernieuwend arrangement van één van hun bekendste nummers:  ‘Oceans’ . De in deze versie zeer nadrukkelijk aanwezige baslijn zorgt opeens voor heel ander accent binnen dit nummer. Ook het prachtige ‘Walking Away’  wordt anders gespeeld dan op de cd THX JHN. Door de toegevoegde hoekigheid is er meer variatie en diepte. En zo is er na de pauze opeens sprake van een concert in plaats van het kijken naar wat bewegende plaatjes bij een live uitgevoerde cd. Voortaan maar meteen het gas open trekken?
Wat: theaterconcert Johan
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Toeschouwers: 170
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland