Geen peil te trekken op Stuurbaard Bakkebaard Geen peil te trekken op Stuurbaard Bakkebaard

Eclectische band laat De Draai swingen

, Tekst: Wymer Praamstra. Foto's: Minze Dijkstra

Geen peil te trekken op Stuurbaard Bakkebaard

Eclectische band laat De Draai swingen

Tekst: Wymer Praamstra. Foto's: Minze Dijkstra ,

Ter promotie van het nieuwe album L’Amour is het – sinds kort- viertal van Stuurbaard Bakkebaard weer op tournee door heel Nederland. In het kader van Bolwerk op Locatie traden ze afgelopen vrijdag op in een goed gevuld Café De Draai in Sneek.

Eclectische band laat De Draai swingen

Na een absentie van enkele jaren is Stuurbaard Bakkebaard terug met een nieuw album. De opvolger van het reeds in 2005 verschenen Whistle Dixie heet L’Amour. Terwijl de vorige albums met de drie kernleden Mark Koppen, Timo van Veen en Onno Kortland zijn gemaakt, heeft de band op hun vierde album een extra lid, in de persoon van DJ DNA, bekend van Osdorp Posse. Met zijn scrachtes en samples brengt hij een extra kleurtje aan op het toch al zo rijkelijk gevulde muzikale palet.

 

DNA werkte samen met onder andere de leden van Stuurbaard Bakkebaard in het vorig jaar uitvoerig tourende Beukorkest. Dit ‘orkest’ bracht een gemêleerde groep muzikanten samen die, zich niets aantrekkend van genregrenzen, een hoofdzakelijk geïmproviseerd concert weggaven. De samenwerking met DNA beviel zeer goed en door zijn inspirerende nieuwe ideeën werd besloten met hem verder te werken in SBBB. 

 

In speciaal-bierkafé De Draai trappen de mannen rond tien uur af. Een vernieuwde en versnelde versie van ‘Sippin’on your tea’ knalt er als eerste nummer lekker in en zet meteen de trend voor de rest van de avond. De stijl verschilt vaak per nummer, maar Stuurbaard Bakkebaard laat zien elke genre tot in de puntjes te beheersen. Vooral bij nummers van het nieuwe, officieel nog niet eens uitgebrachte, album is het een verrassing om de verschillende invloeden te horen. Zo komt de hiphop achtergrond van DNA af en toe sterk naar voren, maar maakt dit even snel weer plaats voor country, pop, rock, blues of rockabilly.

 

Waar de rol van DNA bij de oude nummers soms minimaal is, hoor je bij de nieuwe nummers zijn invloed duidelijk. Een ballade met een stevige beat of een bluesrock nummer met een klassiek intro behoorde voor zijn toevoeging nog niet tot het repertoire van SBBB. Overigens werd er niet opvallend veel van het nieuwe album gespeeld. Zowel nummers van Whistle Dixie, Mercedes en Chuck kwamen voorbij, met als positieve uitschieters het zeer groovy en daardoor dansbare ‘Où est le bon bon’ en de langgerekte afsluiter ‘Het lied van de meeuwen’.

 

Stuurbaard Bakkebaard toont met hun nieuwe CD aan nog lang niet uit ontwikkeld te zijn. Ze vinden steeds weer vernieuwende en inventieve invalshoeken. Benieuwd wat er op een volgend album allemaal te horen is: Death-metal? Techno? New Wave? Synthpop? Geen peil op te trekken.

 

Wie: Stuurbaard Bakkebaard

Waar: Café De Draai, Sneek (Bolwerk op locatie)  

Opkomst: Rond de 80, goed gevuld.

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland