Fryske Flow ’09 Fryske Flow ’09

‘Hiphop versie van KPvF’

, Wymer Praamstra

Fryske Flow ’09

‘Hiphop versie van KPvF’

Wymer Praamstra ,

Waar bij de programmering van de bekende poppodia de aandacht vooral naar de gitaarmuziek gaat, organiseert Froeks.TV een competitie speciaal gericht op Fries hiphoptalent.

‘Hiphop versie van KPvF’

Vorig jaar juni ging Froeks.TV online, een soort Friese versie van youtube. De filmpjes die er verschijnen gaan vaak over de jongerencultuur in Friesland en worden ook veelal door jongeren zelf gemaakt. Op de site wordt onder andere verslag gedaan van grote culturele evenementen zoals de Kleine prijs van Fryslân en Wâldrock, maar ook interviews met bekende Friezen als Doutzen Kroes en gewone nieuwsitems zijn er te vinden.

Waar er al vele bandcontests zijn in Friesland, was er nog geen waar hiphoptalent de kans krijgt zich te etaleren. Froeks.TV vult dit gat sinds dit jaar op met de Fryske Flow competitie. Doel van de competitie is het vinden van het hiphoptalent met de vetste flow en hardste raps van de provincie. De voorwaarden zijn dan ook dat de teksten geheel of gedeeltelijk in het Fries of één van de aanverwante dialecten zijn. Zo slaat Fryske Flow twee vliegen in één klap: een boost voor het hiphop klimaat en  aandacht voor jongeren en de Friese taal.

Uit alle deelnemers die zich opgegeven hadden is er een selectie gemaakt. Zij hebben vervolgens elk, op locatie, hun eigen videoclip opgenomen met een cameraploeg van Froeks.TV. Deze dertien filmpjes zijn te vinden op http://www.froeks.tv/fryskeflow. Door geregistreerden op de site kan tot en met 3 april gestemd worden. De artiesten met de hoogste rating gaan daarna door naar de finale van de Fryske Flow in poppodium Iduna op 12 april.

De overgebleven kandidaten zijn: So-Lo, Nadia Stylow, Diss-ILL, AtMit, Poelier, Jada Stylow, RG & FRgast, MC Dzjurm, MOFLOW, Wobbe & Droeche, Trase, Passy & Mexxflow, DNG en Basto. Waarvan de meesten in ieder geval een refreintje of een couplet in het Fries droppen.

De uiteindelijke winnaar van Fryske Flow krijgt de kans om een professionele videoclip te laten maken en daarnaast valt er ook een optreden op het befaamde en veelbegeerde 3VOOR12-podium op het bevrijdingsfestival Fryslân te winnen. Ook mag hét nieuwe Friese hiphoptalent komen optreden bij de radioshow van Def P op kink.fm, hopelijk met dezelfde legendarische status als deze pionier als gevolg.

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland