Elle Bandita en fans drinken Romein arm Elle Bandita en fans drinken Romein arm

Van vrouwelijke onschuld naar feministische rebellie

, tekst: Sierd van der Bij foto's: Rob IJpma

Elle Bandita en fans drinken Romein arm

Van vrouwelijke onschuld naar feministische rebellie

tekst: Sierd van der Bij foto's: Rob IJpma ,

Ze heeft nog twee nummers te gaan, voordat ze “de koelkast leeg gaat zuipen.” Elle Bandita heeft een neusje voor recalcitrant gedrag en afgelopen vrijdag was het alsof ze de grote kist met zwarte muntjes bij de ingang kon ruiken. Bezoekers konden nog een keer de zwarte muntjes laten evolueren tot rode. Provocatie vierde zegen met Daily Bread en Elle Bandita in epische hoofdrollen.

Van vrouwelijke onschuld naar feministische rebellie

 Het gros van de bezoekers is binnen gekomen zonder te betalen. Voor zij, die geen oude muntjes meer bezaten, was er een fantastische knipogende oplossing bedacht. Op vertoon van een foto met daarop een huisvuilcontainer verkreeg je gratis toegang. Sympathie bij de ingang en als je een beetje vroeg binnen was, zag je dezelfde sympathie terug op het podium. Om half negen openen vier vrouwen, gehuld in opvallende galajurken, de avond.

De dames van Planet Eyelash stonden eerder al bij Gerard Ekdom in de uitzending bij Radio 3FM en waren twee weken terug nog de support van UK Subs in Iduna. En dan mogen ze nu ook nog eens Elle Bandita supporten. Dat gaat heel snel voor een bandje wat afgelopen oktober is begonnen met touren. Misschien iets te snel, want hoewel de dames zichtbaar plezier hebben, wordt er op momenten een akkoord over geslagen. De aanblik van de mooie, vrouwen met dito kleding weten dit echter allemaal goed te maken. Onschuldig en zelfs een beetje schattig. Maar, oefening baart kunst, zoals je kunt zien bij Daily Bread.

Niet alleen de muntjes waren al onderwerp in de teksten van onze relcolumnist. Ook Daily Bread heeft er een keer aan moeten geloven. Een hommage aan de drummer, die met sambaballen iedereen naar een hoogtepunt van sexy garage dance beukt. Want gedanst wordt er. Daily Bread heeft al een lijst aan optredens afgewerkt en dat levert fans op. Er wordt meegezongen op nummers als Well you’re not invited en om er zeker van te zijn dat haar dansje correct wordt uigevoerd, doet Kimberly het brutaal, doch haarfijn voor op de dansvloer. Daily Bread verveelt niet, integendeel: Daily Bread is aanstekelijk en de jaarlijstjes krijgen ongetwijfeld gelijk. How much time do they have left to play? Ze kunnen niet lang meer onopgemerkt blijven door de afdeling programmering van Lowlands.

Elle Bandita moet door de op een kier staande deur van de backstageruimte gezien hebben hoe de plaatselijke potentiële helden het publiek laten dansen, want ze schrikt wanneer ze ziet hoe leeg de zaal bij aanvang van het optreden is. “What the fuck?!” schreeuwt Elle in haar microfoon wanneer ook zij merkt dat het publiek iets te veel consumptiemuntjes heeft verzilverd in de afgelopen uren. Er wordt afstandelijke toegekeken en slechts een enkeling heeft het lef om een stap naar voren te zetten. En dat is zonde, want zie haar daar eens tekeer gaan. De vrouwelijke variant op Pete Doherty rockt zichzelf vier keer in het  rond en de band weet haar uitstekend te begeleiden.

Elle Bandita neemt, zoals haar naam doet suggeren, geen blad voor de mond en voordat het nummer Dark Room in gestart wordt, peilt ze even het sex appeal van haar publiek. Een donker plekje, dat moet wel in een seksuele context geplaatst kunnen worden. Het zijn juist die dingen die Elle bekoren. Rellen op locatie en op die manier het publiek weten te winnen. Want hoewel Elle Bandita voldoende faam heeft binnen het muziekwereldje, denkt het publiek er anders over. Dit is voor haar waarschijnlijk een goede reden geweest om het kort te houden. Een klein toegift en dan is het voor middernacht alweer afgelopen met de door electro omlijste punkrock.

Kort maar krachtig. Een avond van de vrouw, voor de vrouw, twee dagen voor wereldvrouwendag. Van onschuld naar rebellie, in slechts een paar uurtjes. De locatie en het moment hadden niet beter uitgekozen kunnen worden.

Wie: Planet Eyelash, Daily Bread en Elle Bandita
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Opkomst : Een kleine honderd containerbezitters
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland