Einde samenwerking 3VOOR12 Friesland en Romein Einde samenwerking 3VOOR12 Friesland en Romein

Maar dit weekend kun je wel je oude muntjes omruilen!

, Cilla Geurtsen en Paul van Berlo

Einde samenwerking 3VOOR12 Friesland en Romein

Maar dit weekend kun je wel je oude muntjes omruilen!

Cilla Geurtsen en Paul van Berlo ,

De ‘rel’ rondom de muntjes van Romein zal u niet zijn ontgaan. Dit nieuws haalde zelfs de Leeuwarder Courant en het journaal van Omrop Fryslan; ‘heibel in popminnend Friesland’. Maar het resultaat mag er zijn! Dit weekend (vrijdag en zaterdag) kun je alsnog je oude muntjes inleveren en met bijbetaling van 20 cent een nieuw muntje krijgen. Graag gedaan hoor!

Maar dit weekend kun je wel je oude muntjes omruilen!

De rel krijgt echter nog een staartje, want ondanks herhaaldelijk aandringen door 3VOOR12 Friesland wil Romeinprogrammeur Harrie Muis niet om de tafel met ons, om over onze samenwerking te praten. Dat betekent een einde aan de samenwerking met het Leeuwarder poppodium. Recensenten en fotografen zullen voortaan zelf hun kaartjes moeten kopen voor het bijwonen van concerten waar een stukje over wordt geschreven. Die kaartjes zullen vergoed worden door 3VOOR12 Friesland, maar dat betekent wel dat het geld dat we gewonnen hebben met de Friese popprijs daar aan op gaat. Verder zullen er geen kaartjes meer te winnen zijn voor concerten in Romein, komen er daar geen clubavonden meer en staan er geen stukjes meer van ons in de Romeinkrant. Dat vinden wij jammer.

3VOOR12 Friesland belde eens rond om reacties hierop te vragen.

Sjouke Nauta, directeur van Friesland Pop en goeroe van de Friese popwereld noemt het bijzonder jammer dat de samenwerking op zo’n manier beëindigd wordt. ‘ Romein is het toonaangevende podium in Leeuwarden en 3VOOR12 Friesland de toonaangevende website over pop in Friesland, die moeten elkaar weten te vinden. Zo moeten we niet met elkaar’. Nauta kent Muis al lang, want samen zaten ze in stichting de Ooievaar, een stichting die in de periode 1982 – 2002 popconcerten organiseerde in Leeuwarden. Muis vertrok daar in 1991 met de nodige heibel en begon zijn eigen stichting Het Podium die - net als de Ooievaar - concerten ging organiseren.

Frans van der Borg, eigenaar van muziekcentrum Schaaf vindt het ‘niet handig’ van Muis. ‘3VOOR12 is belangrijk in Friesland en Romein pretendeert dat ook te zijn, dus samenwerking ligt voor de hand, maar ja, Harrie is wel wat ‘ eigenzinnig’. Ik ben zelf inmiddels ook wat ouder en wijsheid komt met de jaren, dus dan zou je denken dat ie toch wat verstandiger met zulk soort dingen om zou gaan’. Van den Borg haast zich om te zeggen dat de blauwe muntjes van Zalen Schaaf altijd geldig zijn. ‘ Het ongeldig verklaring van die muntjes is niet zakelijk en niet klantvriendelijk, daar had 3VOOR12 gewoon gelijk in’.

Eigenaar van muziekcafe Scooters Ton Eijer verbaast zich niet over de houding van Muis. ‘Wij hebben verschillende keren geprobeerd samen te werken met hem, maar dat is nooit gelukt. Harrie was van mening dat Scooters toch niets zou bereiken. In Leeuwarden zouden we meer moeten samenwerken, dat is in het belang van alle partijen, maar het moet allemaal zoals Harrie Muis wil en dat leidt vaak tot onenigheid’.

Op het gemeentehuis van Leeuwarden is Dik Hollander de ambtenaar die belast is met popmuziek. Hij is van mening dat ‘poppodium Romein met iedereen constructief moet kunnen samenwerken, dus ook met 3VOOR12 Friesland’. ‘ In Leeuwarden is er wel eens vaker sprake van moeilijke samenwerking, maar dan ga je om de tafel en dan los je die problemen op’.

En nog vorige week dreigde de samenwerking tussen de Leeuwarder Popacademie en Harrie Muis ook te sneuvelen nadat de mensen van de popacademie zich geschoffeerd voelden door eigenzinnig optreden van Muis rondom de organisatie van de ‘Kluts’-avonden. Gelukkig kon deze rel nog in de kiem gesmoord worden, zodat deze samenwerking vooralsnog kan worden voortgezet.

Uit deze reacties blijkt dat eigenlijk iedereen het jammer vindt dat de samenwerking niet gevonden wordt.

En hoewel de Friese popwereld klein is, en we elkaar iedere week weer tegen komen, moeten we natuurlijk wel kritisch kunnen en mogen zijn. Wij zijn altijd bereid om met elkaar om de tafel te gaan zitten en met een open vizier over alle zaken te praten en afspraken te maken.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland