Eenzame danser

Tegenvallende dans bij Zita Swoon

Tekst: Anke Meyer. Foto's: Merlijn Torensma ,

In Dancing with the Soundhobbyist weten Zita Swoon en Rosas een magische, bijna sprookjesachtige, sfeer te creëren met dans en muziek. Helaas spelen band en danser niet in hetzelfde sprookje mee.

Tegenvallende dans bij Zita Swoon

Stef Kamil Carlens stelt zichzelf in een recent interview de vraag of mensen wel een volgende keer zullen terugkomen na een steeds afwijkender voorstelling. Dit is geen gekke vraag want In Dancing with the Soundhobbyist verkent Zita Swoon nieuwe paden en schuwt men wederom het experiment niet. De muziek van Zita Swoon zoekt in de voorstelling de ontmoeting met de dans van Rosas. De voorstelling begint verstild. Danser Tuur Marinus beweegt zich zonder muziek in een zwarte overal over het podium. Kronkelend over de grond lijkt hij in worsteling te zijn met het hele bestaan. Langzaamaan wordt hij zachtjes ondersteund door pianogeluiden en valt de muziek bij. De muziek van Zita Swoon klinkt filmisch en is uitermate geschikt voor moderne dans. De muziek is avontuurlijk en verrassend. Meeslepende percussie, zwoele orgelgeluiden, de breekbare stem van Carlens en ook gekke geluiden door een plastic speelgoedbuis en snerpende gitaartonen.

 

Waar de muziek van Zita Swoon door de hele voorstelling heen op hoog niveau blijft, is dat van de dans niet te zeggen. De dans oogt op momenten houterig en de choreografie is simpel. De danser lijkt soms meer op een slechte Kungfu fighter of een verwarde zwerver dan op een professionele danser. De bewegingen worden emotieloos uitgevoerd en vaak niet goed afgemaakt waardoor het allemaal amateuristisch oogt.

 

Ondertussen stralen de zangeressen Eva Gysel en Kapinga Gysel meer in de hun dans dan Tuur Marinus. Er zijn maar enkele momenten waarop dans en muziek één lijken te worden. En zo wordt het element danselement gedurende de voorstelling een steeds storender factor. Een danser die als Gollum uit The Lord of the Rings zich over het podium beweegt heeft geen toegevoegde waarde, die leidt alleen maar af!

 

Het is jammer dat deze voorstelling vooral erg cultureel correct is. Zita Swoon kan namelijk zeer energiek en inspirerend zijn. Het experiment met dans en muziek had in theorie een ongeëvenaarde belevenis kunnen worden. Helaas werden het twee verhalen die niets met elkaar te maken hadden.

 

Om antwoord te geven op Stef zijn vraag: we gaan graag nog een keer naar een optreden van Zita Swoon en we houden van een muzikaal experiment maar die danser mag je de volgende keer thuislaten.