Geen fratsen, maar goede muziek Geen fratsen, maar goede muziek

zaterdag 15e editie van metalfestival Stonehenge in Steenwijk

, Paul van Berlo

Geen fratsen, maar goede muziek

zaterdag 15e editie van metalfestival Stonehenge in Steenwijk

Paul van Berlo ,

Aanstaande zaterdag reist iedere zichzelf respecterende Friese metalliefhebber af naar Steenwijk, slechts een steenworp (!!) over de Friese grens, om naar Stonehenge te gaan. Nee, geen hoop oude stenen, maar vette metal in een prachtig decor!

zaterdag 15e editie van metalfestival Stonehenge in Steenwijk

Geen fratsen, maar goede muziek. Het metalfestival Stonehenge viert dit jaar de vijftiende editie geheel in stijl. Twaalf (inter)nationale topbands zorgen op zaterdag 25 juli voor ongekend goede herrie in en bij Podium voor Pop en Cultuur de Buze in Steenwijk. Headliner is de legendarische death metalband Immolation uit de Verenigde Staten. Het terrein is toegankelijk vanaf 12.00 uur.
 
Het metalblad Aardschok zette vorig jaar Stonehenge al treffend neer: een festival dat hardnekkig weigert te groeien, maar trouw blijft aan zijn principes. Hoofddoel van het Steenwijker festival is het bieden van een podium voor talent.
 
Al jaren trekt het festival mede bands en bezoekers van ver over de grenzen. Waarom verhuist Stonehenge niet naar een grotere locatie? Voorzitter Rene Brugmans van Stichting Stonehenge Festival: 'Het festival hoort bij de Buze en bij Steenwijk. Het is een uniek concept: een metalfestival in het hart van de stad. We zijn er trots op dat dit kan. De gemoedelijke sfeer en de locatie vormen ook de charme van Stonehenge. Laat andere festivals maar groeien en vercommercialiseren, wij doen daar niet aan mee.'
 
Jubileum of niet, Stonehenge biedt als vanouds een hard en strak programma. Blikvanger is het legendarische Immolation. 'Net als bij Napalm Death in 2007 zijn we ook bij deze band jaren bezig geweest om ze te krijgen. We zijn blij dat het juist dit jaar is gelukt!', aldus Brugmans. Al sinds eind jaren tachtig draait deze band aan de top mee. Naast Immolation valt er veel meer te genieten. De band Absu bijvoorbeeld (VS) mengt black metal met mystieke keltische invloeden. Heel anders klinken Hanzel und Gretyl (ook VS) en Deadcell (Nl), waarbij de elektronica een prominente rol speelt. De rest van het programma is ingevuld met metal van eigen bodem. De formatie Nox zal een gooi doen naar de titel ˜bruutste band'.
 
Dead Head uit Kampen is een bekend gezicht in de scene en op Stonehenge. De thrashband viert dit jaar het 20-jarig jubileum en wist ook al in 2000 en 2004 het publiek in Steenwijk uitstekend te vermaken. Uit dezelfde plaats komt Erebus, die vorig jaar de Metal Battle heeft gewonnen met vette death metal. De uitspraak 'niet zeuren, maar beuken' is van toepassing om Expulsion (furieuze speed/ death/ shredmetal), Victimizer (oldschool death metal), Houwitser (snelle thrash death metal) en Inhume (grind). De Kouwe Makkers uit Steenwijk zullen zorgen voor een vrolijke noot in het geheel.
 
De traditionele afterparty vindt plaats in café De Zwetser, aan de Koningstraat 1. Hammer of Justice brengt hier bekende Metallica-covers ten gehore. Café de Zwetser verzorgt eveneens de Pre-party op vrijdag 24 juli, met optredens van Brain Casket en Rocksucker. Het spektakel begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.
 
Verloting
Wie jarig is trakteert. Stonehenge magT-shirts en cd's van de optredende bands verloten. Bij iedere vijftigste entreebewijs dat is verkocht, wordt merchandise verloot. De winnaars krijgen automatisch bericht. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om kaarten te kopen bij de Primera winkels in heel Nederland. Kaarten kosten € 25,- per stuk, exclusief reserveringskosten.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland