Geen live fast die young voor The Suicidal Birds Geen live fast die young voor The Suicidal Birds

"Alles leuk en aardig, maar wat heeft het leven eigenlijk voor zin?"

, Erik Zwennes

Geen live fast die young voor The Suicidal Birds

"Alles leuk en aardig, maar wat heeft het leven eigenlijk voor zin?"

Erik Zwennes ,

The Suicidal Birds brachten onlangs hun derde plaat uit. De nummers op Spend Your Life In Serious Misery verbazen zangeres Jesse nog steeds. "Het is een rare plaat, maar dat zijn de vorige twee eigenlijk ook."

"Alles leuk en aardig, maar wat heeft het leven eigenlijk voor zin?"

Op de avond van het gesprek presenteren The Suicidal Birds het derde album Spend Your Life In Serious Misery. "Het is een beetje rare plaat met vreemde nummers. Ik ben wel weer verbaasd over wat ik heb gemaakt," zegt zangeres en gitarist Jesse. "Maar eigenlijk zijn alle platen wel vreemd." De verdeling tussen de twee bandleden is simpel aldus bassist Chay: "Jesse doet alle muzikale dingen en ik word daar beter van." Dat is wel erg bescheiden van Chay die verantwoordelijk is voor alle promo, administratie en boekingen.
 
"Ik neem een nummer op wanneer ik het maak. Het is niet dat liedjes al lang bestaan en dat ik ze dan een keer opneem. Ik heb heel veel opgenomen, maar heb de nummers uitgekozen die al zo goed als klaar zijn. Bij de rest stopt de gitaar of lopen de verschillende drumritmes niet goed over. Dat waren ook hele leuke nummers, maar dan moest ik dat allemaal nog goed gaan maken en daar had ik geen zin in. Ik wil het liefst gewoon inpluggen en opnemen. Dan moet het goed zijn. Ik ben een non-perfectionist."
 
Jesse de non-perfectionist denkt wel degelijk na over hoe de muziek de teksten ondersteunt. Op het nieuwe album werkt de muzikale inkleding van de teksten vaker vervreemdend. Zo zorgt Jesse er voor dat de plaat geen prekerige tirade wordt. "Zeker wanneer je er het podium mee op wil, is frustratie iets waar ik wat mee kan en waar een heleboel mensen iets in herkennen. Dan komen ze na een show naar me toe en heb ik het idee dat ze het ook snappen." "Het is niet zozeer persoonlijke frustratie. Het is meer algemeen en cynisch. Deze plaat heeft zeker ook humor: alles is leuk en aardig, maar aan de andere kant, wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Eigenlijk gaan alle nummers daar over."

'Drink and drive, have some fun and don't become too old. No more working over-time let's make a job of drinking wine. No more waisting any time, everything is fine.' De tekst van het titelnummer moet niet al te serieus genomen worden. Het is eerder een parodie op sommige collega bands die nog wel eens uit de bocht vliegen. Jesse lacht: "Eigenlijk zijn wij best wel rustig en braaf. Geen live fast die young voor ons. Ik heb wel geleerd een beetje op mezelf te passen." De Birds trekken in hun tourbus door Europa. De bus doet tevens dienst als camper waardoor de dames hun slaapplaats in ieder geval goed geregeld hebben. Na een tour komen ze nog steeds thuis in het Friese Bakkeveen. "We hebben er regelmatig over nagedacht om te verhuizen. Elke keer komen we tot de conclusie dat we het niet moeten doen. Steden als Amsterdam of Berlijn zijn tof, maar wel voor even," aldus Chay.

En hebben de Birds nog wensen? "Zometeen een leuk optreden!," zegt Chay. Waarop Jesse aanvult: "En nog een boel avonturen." Wanneer het opnameapparaat uit gaat, bedenken ze dat een nieuwe tourbus nu toch ook echt een wens is. Bij deze.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland