Friese toppers op Freeze Friese toppers op Freeze

Welke regionale acts mag je niet missen?

, Wymer Praamstra

Friese toppers op Freeze

Welke regionale acts mag je niet missen?

Wymer Praamstra ,

Het merendeel van de bandjes op Freeze komt uit onze eigen provincie. Het festival is traditiegetrouw een podium voor talentvolle en beloftevolle artiesten die een goed jaar hebben gedraaid en dat hopelijk kunnen voortzetten. 3VOOR12 Friesland tipt.

Welke regionale acts mag je niet missen?

Het merendeel van de bandjes op Freeze komt uit onze eigen provincie. Het festival is traditiegtrouw een podium voor talentvolle en beloftevolle artiesten die een goed jaar hebben gedraaid en dat hopelijk kunnen voortzetten. 3VOOR12 Friesland tipt.

Op Freeze val je meteen met je neus in de boter. Openingsact Ykaro van Laurens van der Meulen is een must see. Je kent Laurens waarschijnlijk al van Jean Parlette en It Langstme en de Dea ,waarmee hij vorig jaar Liet won. Wat je precies kan verwachten van Ykaro blijft tot het Freeze Festival geheim. Wel kun je morgen meer lezen over de totstandkoming van het project, want dan publiceren wij een exclusief interview met Laurens.

Voor het festival zich naar de Harmonie verplaatst spelen een aantal bands op het gratis toegankelijke buitenpodium. Op het pleintje voor de stadsschouwburg spelen onder andere de nieuwe Freesonicabands. Het twee-koppige BlackboxRed is samen met De Basis, die eerder de Kleine Prijs van Fryslân wonnen, en A Liquid Landscape geselecteerd voor het bandcoachingstraject. Goed voorbeeld doet hopelijk volgen: steeds meer ex-Freesonica bandjes breken landelijk door.

A Silent Express mag zich inmiddels bij dat selectieve gezelschap  scharen. De heren stonden al twee keer eerder op het festival maar zijn op deze editie ineens een van de hoofdacts. Een dot van een hit bracht ze in no time naar onder andere 3FM en De Wereld Draait Door. Voor de liefhebbers van radiovriendelijke rockmuziek zeker niet te missen, mede omdat er natuurlijk veel nummers van het in oktober te verschijnen album langs zullen komen.

 

Niet enorm bekend in Friesland, maar wel regelmatig over de landsgrenzen te vinden is de rockabilly band Highway 54. Ze zijn inmiddels één van de beste bands in dit genre uit ons land, dus allemaal de kuifjes in de lucht, pijpjes opstropen, stevige stappers aan en dansen alsof je uit de jaren ’50 komt.

Disintegrate is al een tijdje flink aan de weg aan het timmeren/rammen met hun brute metal. De opnames voor de eerste cd zijn inmiddels klaar. Nummers van het album, Parasites of a Shifting Future, zullen al te horen zijn bij hun optreden en voor een zacht prijsje kun je je op Freeze verzekeren van de cd en de bijbehorende dvd.

Ska3 is zonder twijfel de Friese band die het meest in het nieuws is geweest de laatste maanden. Ophef ontstond nadat de K3-cover-met-een-knipoog-band werd geweerd door de organisatie van een festival in België. Shownieuws, het AD en talloze Belgische bladen kregen de band in de picture en schreven er artikelen over. Op Freeze zal niemand zich aan de hilarische nummers storen en is het gegarandeerd feest.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland