Freeze Festival 2009

Dat smaakte goed!

Tekst: Addy Tesselaar en Wymer Praamstra. Foto's: Frieda Vuur. ,

Het maken van keuzes is onderdeel van een festival als Freeze. Zo ook voor de 3VOOR12 redactie. Blokkenschema erbij en kruisjes zetten, verlanglijstjes maken. Alles zien is bijna onmogelijk. Twee redacteuren en twee fotografen gingen op pad: Freeze Festival 2009, een reportage.

Dat smaakte goed!

Het maken van keuzes is onderdeel van een festival als Freeze. Zo ook voor de 3VOOR12 redactie. Blokkenschema erbij en kruisjes zetten, verlanglijstjes maken. Alles zien is bijna onmogelijk. Twee redacteuren en twee fotografen gingen op pad: Freeze Festival 2009, een reportage.

Aftrappen van Freeze is (afgezien van de eer) geen pretje. Dat ondervond Kleine Prijs van Fryslân winnaar De Basis op zaterdag 26 september aan den lijve. In een vrijwel lege Aegonzaal verzorgde De Basis een goed optreden. Rapper Ico Balt klom van het podium af om het publiek erbij te betrekken, maar ook dat mocht niet baten. Pas bij het afsluitende nummer, begon de Aegonzaal wat gezellig vol te raken. De rockende hiphop klonk er niet minder om, maar een de Aegonzaal is groot, als hij leeg is.

Eerste pogoërs

Meer geluk en een groter feest bij Yorn Overwijk en zijn zeskoppige Heatmachine-formatie. Zij weten hoe je een feestje bouwt. De eerste pogoërs worden hier gesignaleerd. De muziek leent er zich dan ook uitstekend voor: stilstaan is zelfs voor de koelste kikkers geen makkelijke opgave. Niks geen pretentieus geneuzel en technische hoogstandjes, maar vette solo’s, pakkende refreintjes en veel om naar te kijken. Sinds de finale in de KPvF hebben ze zich zeker ontwikkeld is ze zijn nu al een graag geziene band op de Friese podia.

Pioneers of Love hebben hetzelfde probleem als Monstertux eerder deze avond: het geluid in de Friesland Bank zaal. De podiumpresentatie is erg strak, maar door het slechte geluid klinken ze niet zoals ze kunnen. Ze voelen zich duidelijk thuis in deze ‘wat grotere’ zaal, maar hun potentie komt niet volledig naar boven. Pioneers of Love is een band die thuis hoort in de populair alternatieve scene, met collega’s als Moke (waarbij ze veelvuldig in het voorprogramma staan), The Sheer en Voicst. De new-wave gaat van heerlijk naargeestig naar vrolijk opstuwend en hun repertoire bevat een paar echte ‘anthems’ die als single niet zouden misstaan.

Johnny Cage heeft een unieke sound. Referenties maken is lastig: de vocalen en sommige beats zouden van Radiohead kunnen zijn. Verder is er de schijnbare chaos die ook Bonne Aparte kenmerkt, maar er is vooral heel veel uniek aan deze Johnny Cage. Johan Kooi is meer regisseur dan frontman. Hij durft zangpartijen aan andere bandleden over te laten wat, zeker een pluspunt gezien de variatie die hierdoor ontstaat. De energie en hypnotische kracht doen de rest. Volgende logische stap voor deze band lijkt een EP of CD release, het songmateriaal is er zeker naar.

De Dial-A-Poets verschenen in afzichtelijk mooie pluchen pakken op het podium. Dat paste wonderwel goed bij de campy electro die ze spelen. Voor de gelegenheid versterkt met de bassist van Ska3, brachten zij het publiek in de foyer voor het eerst aan het bewegen.

Vreemde eend in de bijt

Gewoon Jos was een behoorlijk vreemde eend in de bijt in de programmering. Een volkszanger op Freeze, dat was nog niet eerder vertoond. Zanger van Gewoon is Jos Blomsma, die we ook kennen van Jean Parlette. Hij stond met zijn maatje Joost, over een orkestband heen te zingen met een ontzettend platte presentatie, waardoor niet duidelijk was of dit wel serieus bedoeld was. Het publiek maalde daar niet om en ging over tot de polonaise.

‘Jezus wat een mensen!’ The Death Letters uit Dordrecht zijn onder de indruk van de Friesland Bank zaal en deze bewondering blijkt wederzijds te zijn. Met zijn tweeën op dit grote podium, maken ze dankbaar gebruik van de ruimte. Jonge knapen putten uit muzieksoorten van ver voor hun tijd, overgoten met een modern sausje. De nummers bevatten ingetogen, bijna psychedelische stukken, waarna moeiteloos op een vette rockriff werd overgeschakeld. Heel mooi om te zien dat je met slechts drie partijen toch zo een variatie weet te brengen, terwijl de ontegenzeggelijk eigen sound overeind blijft.

Aha-gevoel als kunstvorm

Ska3 heeft het aha-gevoel bijna tot kunstvorm verheven. Het elfkoppig showorkest laat de ene na de andere hit langskomen op vele verschillende manieren. Dat uit zich soms in een langskomend stukje tekst, maar soms ook in de vorm van een volledige cover. Dit gecombineerd met de kinderliedjes van K3, de nodige meligheid en een stevige show, maakt het ook tot een uiterst plezierig kijkspel. Ska 3 was duidelijk de hoofdact in de foyer. Met z’n elven was het voor hen al dringen op het kleine podium, maar ook de zaal was uitstekend gevuld. Het publiek ging lekker mee in de meligheid en zong meermalen uit volle borst de kinderliedjes mee.

Het begin was moeilijk, de afsluiter ook. Bonne Aparte op het Aegon podium was wellicht niet de meest gelukkige keuze. Voor velen is hun muziek al te moeilijk, maar zo laat op de avond haken er nog meer toeschouwers af. De heren verblijdden de overgebleven liefhebbers enkel op nummers van hun vorige plaat en deden dat op de van hen bekende onnavolgbare wijze. Je ziet ze voor je neus spelen maar kunt amper geloven dat dat geluid uit dat bandje op het podium komt. De uiterst afstandelijke houding van de muzikanten draagt daar alleen maar aan bij. Het nieuwe materiaal zit eraan te komen, maar is nog niet genoeg gevorderd voor een optreden. Wij zijn alvast benieuwd!

Freesonica Plus
Greyline en Ilanois gingen aan de haal met Freesonica Plus, het vervolg op Freesonica. Deze twee bands uit de Freesonicapool krijgen hiermee de kans om zich te professionaliseren en landelijk op de kaart te zetten. De bands zijn geselecteerd na een pittige pitch. Freesonica is een initiatief van Fries Popnet en een project van het Fries Productiehuis Popcultuur.

In het zonnetje
Zijn naam staat boven dit artikel, maar tijdens Freeze stond Addy Tesselaar even op de voorgrond. Hij werd door Friesland Pop voorgedragen als popvrijwilliger van het jaar. Een hele eer en een gouden kratje bier op de koop toe. Addy: 'Ze smaakten goed!' Net als Freeze. Volgend jaar weer?