Freeze 2011: Pioneers Of Love Freeze 2011: Pioneers Of Love

Singles zijn belangrijk voor een band als Pioneers Of Love

, Peter Dijkstra

Freeze 2011: Pioneers Of Love

Singles zijn belangrijk voor een band als Pioneers Of Love

Peter Dijkstra ,

Al drie jaar eindigt Pioneers of Love standaard bovenaan in de eindejaarslijst van Friese bands die het volgende jaar door zullen breken. Die tijd lijkt nu definitief voorbij. Pioneers Of Love zit namelijk middenin haar eerste clubtour door Nederland. En dat zonder een album op zak.

Singles zijn belangrijk voor een band als Pioneers Of Love

Een clubtour op basis van één single, Walhalla, die, ondanks de vele airplay, de Top40 niet heeft weten te bereiken, dat klinkt wat magertjes. Maar volgens zanger/gitarist Jeroen Grendelman zijn er wel meer dingen waarop je kunt touren. “Je moet een keer beginnen. Je kunt wel wachten tot de tweede single uit is, maar we willen gewoon dat het nu duidelijk is dat we een hele goede live band zijn. Mensen moeten dat gaan zien”, aldus Grendelman.

‘Die gast staat ineens in een wit pakje’
Sinds het kwartet tekende bij 8Ball, waar eerder de Friese collega’s van A Silent Express tekenden, raakte de carrière van de Leeuwarder formatie in een stroomversnelling. “Ze zijn heel goed in netwerken”, vertelt Grendelman. “Het is een heel breed label dat heel goed weet hoe ze een liedje op de radio moeten krijgen. Het was niet makkelijk met Walhalla, maar we zijn nu wel op 3FM. Ik denk dat we dat nodig hebben. Het gaat er om dat mensen ons kennen.”

Toch klinkt er nog vaak enig scepsis wanneer de naam 8Ball valt. Grendelman merkt wel dat mensen het label niet meteen in combinatie met Pioneers of Love zien, maar, zo stelt hij, we hebben van het label niets aan onszelf hoeven veranderen. “We hebben alleen maar de mogelijkheid gekregen om ons te vormen zoals we dat zelf willen. Ik hoor wel eens: ‘Die gast staat ineens in een wit pakje’, hij is vast gestyled, maar dat komt echt vanuit onszelf. De behoefte om onszelf een eigen profiel te geven.”

Bij een eigen profiel hoort ook een eigen geluid. Voor Pioneers Of Love is dat 21st Century Wave: moderne muziek met een jaren ‘80 wave randje. Een term die de band al even bij zich draagt, maar nog niets aan betekenis heeft ingeboet. Sterker nog, volgens Grendelman is dat exact wat de muziek nu is. “Toen we die term verzonnen was het een soort van toekomstidee, iets waar we naar toe wilden werken. Nu is dat bewerkstelligd. Het is gewoon echt wat het is.”

Kill Your Darlings
In oktober moet het debuutalbum verschijnen. Een belangrijk moment voor iedere band. “We willen met een heel duidelijk album en een statement komen”, blikt Grendelman vast vooruit. “We hebben een duidelijker profiel gekregen en bij een bepaald profiel passen bepaalde nummers.” Van de in 2009 verschenen promo keert dan ook enkel New Frontiers terug op het debuutalbum. Zelfs publiekslieveling Confessions is gesneuveld.

“Kill Your Darlings”, zegt Grendelman, maar dat klinkt makkelijker dan dat het was. “Ik vond dat bij Confessions heel moeilijk, maar je moet gewoon nummers schrappen, anders krijg je een heel onduidelijk album. We hebben gewoon zoveel nieuw werk en het zijn echt allemaal hele sterke nummers. Bijna anthems. Confessions is in wezen ook een anthem en gaat ook zeker nog eens terugkomen, maar de vorm waar die in zat was voor dit album niet geschikt.”

Eerder dit jaar speelde Pioneers of Love Confessions nog samen met Daily Bread bij het optreden in Podium Asteriks. Het nummer gold als een hoogtepunt die avond. “Dat hebben we gewoon negen minuten volgehouden en dat verveelde geen moment”, kijkt Grendelman terug. Op Freeze komen ze hun vrienden van Daily Bread weer tegen, maar of ze dan wederom de handen ineenslaan? De inmiddels aangeschoven gitarist/toetsenist Freek van der Heide ontwijkt die vraag als een volleerd diplomaat: “Ik zou het iedere dag wel willen doen!’

---
Zaterdag 24 september is de band te zien op het Freeze Festival in de Harmonie. Pioneers Of Love speelt om 00.00 uur in de Aegon Zaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland