‘We hebben jullie nog nooit teleurgesteld toch!’ ‘We hebben jullie nog nooit teleurgesteld toch!’

Sticks & Rico laten Romein zweten

, Tekst: Christiaan Triebert, Foto's: Minze Dijkstra

‘We hebben jullie nog nooit teleurgesteld toch!’

Sticks & Rico laten Romein zweten

Tekst: Christiaan Triebert, Foto's: Minze Dijkstra ,

Officieel bestaat Opgezwolle dan wel niet meer, met A.R.T. op de plaats van Delic, laten Sticks & Rico nog steeds de Opgezwolle nummers horen. En daarmee trekken ze volle zalen. Veel verrassends is er niet te horen, maar dat doet niets af aan het feestje dat de drie heren uit het ‘Verre Oosten’ gaven.

Sticks & Rico laten Romein zweten

‘We doen het vanavond heel simpel,’ zegt Rico terwijl hij onder luid gejuich het podium opkomt. ‘We gaan van Spuugdingen naar Vloeistof en van Eigen Wereld naar Fakkelteit.’ DJ Delic mag dan ergens op deze aardbol staan te schilderen, zijn maatjes Sticks en Rico blijven de ‘classics’ van Opgezwolle nog gewoon door heel Nederland rappen. Zij het nu met A.R.T. achter de draaitafels. Delic opende deze maand een expositie met eigen schilderijen. Maar of deze net zoveel mensen trekken als Sticks & Rico is nog maar de vraag. Het vernieuwde Romein zit namelijk bomvol.  

En deze zaal gaat los, vanaf het eerste moment dat A.R.T. de beats laat rollen. Sticks hoeft maar zijn pink omhoog te doen en de zaal beweegt haar handen al als een geheel op en neer. ‘Hij jat alles,’ grapt Sticks, refererend aan de tot nu toe enkel Delic-beats. Reden voor A.R.T. om van achter de draaitafel – die vol staat met bier – ‘zijn’ Spaanse Vlieg erin te gooien.

Hij heeft de smaak te pakken; want daarna laat hij met Schouders Ophalen weer een eigen productie horen. Het is de nieuwe single van de Fakkel Brigade: een samenwerking van de heren van vanavond, aangevuld met Typhoon en James. Het is de uitzondering op een avond waar verder weinig verrassends gebeurt.

Niet dat het wat uitmaakt voor het publiek. De oude nummers zijn een feest van herkenning en dit uit iedereen op zijn eigen manier. Voor in de pitch schreeuwend en beukend, achteraan de lyrics zachtjes meerappend. Het lijkt bijna wel een gebed, maar ja, je zit dan ook in kerkbanken. Sticks geniet zichtbaar, ‘we hebben jullie nog nooit teleurgesteld toch!’

‘Wakker van Espresso’s, geen Wiener Melange.’ Onze kerkganger bidt inmiddels de Hoedenplank. Even later wordt het gebed naar Vloeistof verhoord. Voorin de zaal, zij het met glazen bier in plaats van espresso’s. De verkoeling is welkom, want het zweet sijpelt onder de mutsen en petjes vandaan.


Ook Rico heeft het ook warm gekregen, want zijn Fakkelteit-vestje wordt verruild voor een T-shirt met een roodblauwe kop van Obama. Naast de uiterlijke gelijkenis, die met fijngeknepen ogen te vinden is, staan beiden ook voor iets wat te verwachten staat. Vorige maand kondigde de Fakkel Brigade immers een album aan dat heel wat belooft.

Helaas wordt er na Schouders Ophalen geen nieuw materiaal gespeeld. Wat dat betreft heeft Rico zijn woord gehouden: het werd inderdaad een simpel avondje. Maar ach, wat geeft het. Ze speelden de zaal plat.Wie: Sticks & Rico

Andere optredens: Jeff & Abdi en De Baas
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Opkomst: vierhonderd zwetenden

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland