Tweede editie Kleine Prijs van Fryslân Tweede editie Kleine Prijs van Fryslân

Toewerken naar finale op 30 mei

, Wymer Praamstra

Tweede editie Kleine Prijs van Fryslân

Toewerken naar finale op 30 mei

Wymer Praamstra ,

De enige echte bandbattle van Friesland is weer begonnen! De succesvolle eerste editie van vorig jaar krijgt een hopelijk even leuk en goedbezocht vervolg. Door de hele provincie zijn voorrondes waarna via een afvalsysteem de beste bands over blijven om te gaan spelen voor de eerste plaats en titel beste band van Friesland.

Toewerken naar finale op 30 mei

Dat er in Friesland veel talentvolle bandjes zijn, weten we allemaal. De Kleine Prijs van Fryslân, georganiseerd door Friesland Pop, biedt deze beginnende bandjes een kans op meer naamsbekendheid. Op maar liefst 13 verschillende locaties spelen lokale bands voor een plek in de twee halve finales op 24 en 25 april in Iduna en Het Bolwerk. De beste bands gaan door naar de ultieme finale in Poppodium Romein. Naast de eer krijgt de winnende band/artiest een mooie wisselbokaal, studiotijd bij de SyCo studio te Leeuwarden en een plek op het Freeze Festival van 2009.

 

Dat de Kleine Prijs een grote boost voor je carrière kan betekenen bleek wel toen Daily Bread vorig jaar na een spannende finale tot winnaar gekroond werd. Hun succesverhaal is inmiddels (over)bekend. Maar ook voormalig finalisten als Spotrockers en Pioneers of Love lieten afgelopen jaar van zich horen met vele optredens in Friesland en ver daar buiten. Zo mochten de funky Spotrockers tijdens de jaarwisseling het publiek bij de Oldehove vermaken en waren Pioneers of Love onderdeel van de Freesonica Tour en treden ze binnenkort op in Duitsland, Denemarken en België.

 

Waar vorige week in ’t Jop in Oosterwolde werd afgetrapt, volgt donderdag een eerste voorronde in Leeuwarden. In Romein spelen donderdag onder de noemer ‘lokaal kabaal’ vijf  bandjes met als droom er 30 mei weer terug te keren. De meeste voorrondes zijn gratis te bezoeken, zo ook deze. Met deze rock georiënteerde line-up zal het met het kabaal ook wel goed komen.

 

De vijf mannen van BWire maken indie/pop-rock met een akoestische inslag. Ze spelen met enige regelmaat voor Omrop Fryslân en zijn ook bij radio Mercurius te horen. Na vorig jaar voor de finale te zijn gestrand hopen ze dit jaar uiteraard verder te geraken. Een van hun concurrenten is de naar eigen zeggen afwisselende en eigenzinnig rockband MUIS. Zij proberen met Nederlandstalige, af en toe naar kleinkunst neigende, nummers het publiek in te pakken en hun plek in de halve finale veilig te stellen.

 

Indien de band met de beste naam zou winnen was de het gegarandeerd Barry Nice and the Nice Guys geworden. Barry, Skinny Butt, Ferry en Terry Nice maken lekker ouderwetse bluesrock verpakt in het alom bekende ‘nieuwe jasje’. De mannen zitten allemaal nog op school, maar verraden op hun MySpace al klaar te zijn om de wereld te veroveren. Beetsterzwaagsters End of Bunch brengen pop-achtige punkmuziek in de traditie van Green Day en aanverwante bands. Makkelijk in het gehoor liggend en garant voor een pogoënd publiek.

 

De vijfde band van de avond is Rooster Rampage. Poppy punkmuziek in een minimale bezetting met gitaar, bas en drums. Dit drietal kende vorig jaar al enkele successen, waaronder een optreden op Freeze Festival.

 

Benieuwd welke band(s) doorgaan, zin in een avond gratis muziek, of fan van een dezer bands? Kom dan donderdag rond de klok van 8 naar Poppodium Romein en wie weet zie je de toekomstige winnaar al spelen.

 

Wanneer: donderdag 5 februari

Wie: Bwire, MUIS, Barry Nice and the Nice Guys, End of Bunch en Rooster Rampage

Waar: Poppodium Romein

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland