Hoogleraar Ricky Hoogleraar Ricky

Een nieuwe column van Jacco de Boer

, Jacco de Boer

Hoogleraar Ricky

Een nieuwe column van Jacco de Boer

Jacco de Boer ,

Columnist Jacco de Boer heeft er zin in! Zijn vorige column gonst nog in alle hevigheid na, of er is al weer iets nieuws om over te columneren. Gelukkig neemt hij zichzelf niet al te serieus!

Een nieuwe column van Jacco de Boer

Inbrekers met vergunning. Pornoacteurs met toneelschool. Een makelaar met idealen. Een popmuzikant met een diploma. Kan niet. On-mo-ge-lijk. Stel je voor: Motörhead komt voor de zoveelste keer op Wâldrock. Staat er iemand backstage bij de bühne:

"Zeg meneer Lemmy, voor we verder gaan... Mag ik even uw diploma zien voordat u het podium betreedt? We willen natuurlijk geen risico lopen. Alleen gediplomeerde popmusici op het podium, anders gebeuren er ongelukken. Wat zegt u? Lagere school niet eens afgemaakt! Kijk eens aan! Loopt u even mee naar dat politiebusje, is zo voorbij. Even wat gegevens opnemen en dan krijgt u een geel bonnetje mee. Binnen twee weken na ontvangst betalen. Dankuwel, volgende!"

Schijnt toch heel belangrijk te zijn hoor, zo'n papiertje. Voor de school dan hé. Want geen diploma uitgegeven is niks voortgebracht. En dan krijg je het aan de stok met het Ministerie van OCW. Dan kan het ministerie wel eens de licentie intrekken. En dan is het pats-boem, weg opleiding.

Dat is natuurlijk de grootste kolder, want kijk eens wat er dankzij de Academie voor de Popcultuur al aan Leeuwarden is ontsproten. Staat Bonne Aparte nu niet ergens in New York de spijkers uit de planken te spelen? Is Elske DeWall niet instant Fries Cultureel Erfgoed geworden? Is Grootmeester Jan aka jeweetwel aka Dial-A-Poets niet het meest geniale schizofrene muziektalent sinds Jantje Giro?

Als deze mensen al een diploma van de muzikantenopleiding hebben, zijn ze er blijkbaar niet echt trots op. Anders scan je dat en zet je dat toch op je myspace? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Een popmuzikanten-diploma? Zitten daar koffievlekken op? En als je er zo'n blauwe CSI-lamp op schijnt, zie je dan cokeresten? Toch is het zo belangrijk dat studenten nu extra worden aangespoord om het diploma te gaan halen, ook al hebben ze talent genoeg om de wereld te gaan veroveren. Laat maar zitten die tour jongens en meisjes, eerst afstuderen, hop, hop. 

Is dat erg? Nou ja, ja en nee dus. Een gediplomeerd popmuzikant is in de rock 'n' roll natuurlijk niet serieus te nemen. Echt om uit te lachen. Maar tegelijkertijd levert de popacademie ons dus wel wat op. Een dilemma waar ik een oplossing voor heb. Ja, de Popacademie is een mooi excuus voor talentvolle gasten om te kunnen groeien en bloeien totdat ze op eigen benen kunnen staan. Maar nee, het hele idee van een diploma als einddoel is grote kul.

Wat we moeten doen is het volgende. Maak de drempel lekker laag, zoals met Idols. Geef iedereen het idee dat ze popmuzikant kunnen worden. Geef Ricky een hoogleraarschap en maak Marco Borsato beschermheer. Organiseer werkweken naar het Level 42 museum en doe lekker schools met bellen en een wacht op het schoolplein. Massa's wannabe's zullen je klaslokaal vullen. Massa's die die vier jaar verbeten uitzitten en het diploma daadwerkelijk in de gang ophangen in een mooi lijstje. Alle echte, getalenteerde, dwarse, creatieve en geïnspireerde geesten zullen niet weten hoe snel ze weg moeten daaro. Die zuigen op wat ze nodig hebben, buiten uit wat de school biedt en vluchten daarna weg om de Rock 'n' Roll te gaan redden. Missie geslaagd.

Tsjonge jonge. Diploma's voor popmuzikanten. Dat is bijna net zo stom als het serieus nemen van columnisten.

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland