Gabber voor Gaza Gabber voor Gaza

Benefietconcert!

, Jacco de Boer

Gabber voor Gaza

Benefietconcert!

Jacco de Boer ,

Wat nou Live Aid of een benefietconcert voor Congo? Gabber voor Gaza it is!

Benefietconcert!

Ja, ja, ja. Opa vertelt. Maar het is wel zo. Jullie hebben maar geluk, met zoveel ellende op wereld. Er was een tijd dat het allemaal paix-en-vree en koek en ei was in de wereld. In de jaren negentig namelijk. De muur was net down dus de spirit was overal up! En daar hoorde dance bij, in al zijn vormen, acid, drum 'n bass, goa en, het woord zegt het al, happy hardcore. Men sprak over het einde van de geschiedenis, loveparade's van Warshau tot Wladiwostok, vrijheid, blijheid, paarse kabinetten, XTC, zelfs gedroogde paddo's waren toen legaal. Goed, goed er werd in Joegoslavië nog geknokt, maar dat was veel te moeilijk om uit elkaar te houden en duurde ook zóóóó lang, dat ging vervelen.

Prachtige tijd, maar voor de benefiet-industrie was het een ramp natuurlijk. Geen Live Aid, geen Farm Aid', niks. Tsja, een beetje dansen tegen aids, dat gebeurde wel, maar de meeste mensen kwamen zo wappie op het feest dat de betekenis volledig langs ze heen ging. Goddank dus dat Osama in 2001 een einde aan de pret maakte, de lol was ineens op.

Terreur, aardbevingen, overstromingen, tsunami's. Yes! De gitaren konden weer uit de wilgen, de snuiten konden weer op sip en het haar kon weer ongewassen en betrokken. Benefiet-concert! Niets leuker dan jezelf een excuus geven om voor een halfvol zaaltje ook eens headliner te zijn. Niemand die je afzeikt, want je kutband speelt natuurlijk voor dat Sri Lankaanse weeshuis. Bekritiseren van de band staat dan gelijk aan het  schoppen tegen de dunne ondervoede beentjes van schattige bruine weeskindjes met zo'n spirituele stip op het voorhoofd. So not done!

Ik stel dan ook voor om binnenkort Gabber voor Gaza te gaan organiseren. Om meerdere redenen. Gabber kent genoeg substromingen die een band hebben met Gaza. Terrorcore, hoef ik niet uit te leggen denk ik. Maar wat dacht je van Darkcore, want reken maar dat je electrisch het niet meer doet als het Israëlische leger is langsgeweest. En Speedcore natuurlijk, want een beetje automatisch geweer doet ook 500 beats per minuut. Maar de hele entourage past ook, want iedereen weet dat de stroboscoop ook wel de poor-man's fosfor bom placht te heten. En waar worden vluchtelingen opgevangen? Jawel, sporthallen! Om over kale koppen en Jodenhaat nog maar te zwijgen...

Dus daar ga ik me hard en vierkant voor maken. Gabber voor Gaza. Vind ik namelijk veel beter als de volgende mededeling die ik in mijn inbox vond: "We doen mee aan een benefiet bandcompetitie om aandacht te vragen voor de situatie in Congo. Goed voor Congo en goed voor ons. Als we genoeg stemmen krijgen mogen wij volgende maand optreden in de Balie in Amsterdam! Dat is ook weer een wedstrijd waarbij we kans maken op een georganiseerde tour door grotere podia's in Nederland. Je snapt t al, wij willen naar Amsterdam!"

Inderdaad, Fuck Congo.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland