Beter dan het origineel!

Tribute to the clash of the titans in Iduna

Tekst: Paul van Berlo. Fotografie: Rob IJpma ,

‘Wie was er bij in 1990 in Leiden?’ vraagt de zanger van 'Testament' aan het publiek in Iduna. Een aantal mensen steekt zijn hand omhoog. ‘Hoe oud ben je dan?’ vraagt de zanger aan een langharige jongen vlak voor het podium. ‘19’ antwoordt hij. Maar deze vanavond is het voor iedereen in de zaal even 1990. Want er wordt een tribute gegeven aan een concert dat toen plaats vond.

Tribute to the clash of the titans in Iduna

The Clash of the Titans bracht destijds vier van de grootse namen in de metalscene naar de Groenoordhallen in Leiden. Veelzeggend is dat twintig jaar later deze vier bands nog steeds ‘grote’ namen zijn: Suicidal Tendencies, Testament, Megadeth en Slayer.

 

En blijkbaar zijn dat zulke grote namen dat je er een zaterdagavond in poppodium Iduna te Drachten behoorlijk mee kunt vullen, want er komen toch zo’n 150 mensen op af. En het valt te betwijfelen of een dergelijk aantal bezoekers was afgekomen op vier willekeurige andere metalbandjes.

 

Want het blijft curieus, de huidige belangstelling voor coverbands.  Waarom niet thuis een dvd van je favo band zien? En als het om de live-ervaring gaat, die kun je bij andere bands ook wel vinden. Nog even en we gaan films naspelen of topsport nadoen.

 

Niet dat het slechte bands zijn, integendeel zelfs. De coverband van Suicidal is griezelig goed en nauwkeurig, zoals van alle bands op deze avond gezegd kan worden dat ze technisch erg goed zijn. De Slayer coverband is zelfs bijna beter dan het origineel! Deze band is overigens terecht de headliner, want ze is de enige die ook een bepaald soort eigenheid meeneemt.

 

De zanger van ‘Testament’ vindt duidelijk dat het publiek te laf is, waar hij overigens wel gelijk in heeft. En de zanger van ‘Megadeth’  komt niet achter zijn microfoon vandaag, alwaar hij met dichtgeknepen ogen en verwrongen gezicht een welhaast enge imitatie van Dave Mustaine vormt. Het afgeknepen iele stemmetje van de Megadeth-zanger is dan wel weer bijna perfect.

 

Voor de liefhebber is het wel leuk dat het concept nauwkeurig gehandhaafd wordt. Zo worden er alleen nummers gespeeld die ook in 1990 al op het repertoire van de bands stonden. Zo hoor je nog eens wat nummers live langs komen die anders niet vaak op de setlist staan zoals Rattlehead van Megadeths eerste album of Jesus Saves van Slayers Reign in Blood. En dat is dan ook de charme van de avond:  luidkeels je favoriete nummers meezingen. 

 

Een blik op de agenda van Iduna leert dat de liefhebbers van metal en covers op 28 maart opnieuw hun lol op kunnen als het Amerikaanse Beatallica Drachten aandoet. Deze band is overigens wel bijzonder origineel omdat hun nummers een mix zijn van Beatles en Metallicanummers. Denk aan The Thing That Should Not Let It Be en sgt. Hetfield’s Motorbreath. Tot dan?