Alsof wij allemaal dom zijn! Alsof wij allemaal dom zijn!

Columnist dreigt met kort geding tegen Romein

, Jacco de Boer

Alsof wij allemaal dom zijn!

Columnist dreigt met kort geding tegen Romein

Jacco de Boer ,

De harde plastic bekers in poppodium Romein hebben al veel tongen los gemaakt. Toen in het nieuwe jaar bleek dat de vertrouwde zwarte muntjes ook nog eens waardeloos waren geworden, voelden veel mensen zich helemaal bij de neus genomen. Maar ja, wat doe je er aan? Jacco de Boer neemt stelling!

Columnist dreigt met kort geding tegen Romein

Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Dat betekent zoveel als: wie anderen wantrouwt zal zelf ook wel onbetrouwbaar zijn. Een waarheid als een koe, de spijker op zijn kop, True Dat! Zeker als het om poppodium Romein gaat.

Ze mogen dan wel hun evaluatie voor de gemeente op orde hebben. Voldoen aan alle eisen en de doelstellingen hebben gehaald, maar ze weten: die lui komen hier nooit. Die geloven het wel. We kunnen doen wat we willen. Wij hebben gelijk.

Nou gebeurt er muzikaal genoeg. Niks over te klagen. Hulde aan de programmeur.

Goed. U ziet wel. Ik neem stelling. Eerst alle onschuldigen aan de kant en nu recht op het doel af. Bekers en munten. Niet iets om je publiek mee te bedonderen. Want daar verdien je je geld. Zeker als iedereen achter de bar gratis en voor niets als stagiair te werk gesteld wordt.

Daar gaan we. Bij de introductie van de harde bekers kregen we een rekensommetje. Deze bekers waren stukken duurder dan de milieu-onvriendelijke wegwerpbekers. En omdat ze nog al een stukje duurder waren kosten ze een muntje aan statiegeld. Dat kan je aan het eind van de avond opmaken door wel in een wegwerpbekertje je laatste biertje te bestellen. Muntjes aan het eind van de avond omruilen, dat kan niet. Dus of opdrinken of bewaren voor een volgende keer.

Even over dat milieu en bekers. Daar hebben al veel mensen studie naar gedaan. Laat ik de onderzoeken van TNO en milieudefensie eens samenvatten. Vraag was: wat is beter voor het milieu? Een beker gebruiken die je steeds moet afwassen of een wegwerpbeker? Ergo: de ecologische voetafdruk (een sexy term voor hoe vervuilend is een bepaalde manier van werken of een product) van plastic wegwerpbekers is vele malen kleiner dan die van een herbruikbare beker, mits je de plastic wegwerpbekers goed opruimt en gescheiden aanlevert aan de afvalverwerker.

Hoe komt dat? Zo'n hergebruikbeker moet worden afgewassen. Dat kost veel water. En veel energie. Uiteindelijk legt dat een groter beslag op de wereld dan wanneer je de plastic wegwerpbekers gebruikt en die netjes opruimt en aan de Omrin meegeeft.

Goed. Ok. Onzin dus de reden die ze geven. Ze hebben gewoon geen zin om op te ruimen. Dus. Geaccepteerd die herbruikbare plastic koppies. Maar dan die munt extra. Die is omdat de bekers zo duur zijn en ze anders kwijt zouden raken.

Bullshit natuurlijk. Ten eerste, je kan ook gaan glazenhalen, het personeel werkt immers voor nop of voor heel weinig. En mocht je er niet bij kunnen of mochten ze op de grond belanden. Geen probleem, want ze zijn met geen mogelijkheid kapot te krijgen. Kan je gewoon oprapen. Milieu-onvriendelijk schoonmaken moest immers al. Ook geen zin in dus.

Niet geaccepteerd. Maar a la. Wat doe je er aan. Je went er aan. Vindt het complete bullshit maar denkt: Die Muis wordt ook een dagje ouder, die verandert niet meer, die zit de boel uit, zo'n oude man, moet je je daar nou nog over opwinden?

Nou dus wel. Want wat gebeurt er? De munten van vorig jaar tellen niet meer! Pech, geld weg. Watterdewatterdefukdekankerdeklotesjitjedepitjefukfukffuk! Dat meen je toch niet. Kijk. Dan gaan we natuurlijk wel even uitzoeken hoe dat zit. Met feiten en zo. Hoef je niet zo lang voor te zoeken hoor. Daar zijn namelijk allerlei dingen WETTELIJK over geregeld.

Een zogenaamde discomunt houdt eeuwig zijn waarde. Tenzij! Ja, natuurlijk is er een tenzij, er een einddatum op staat of tussendoor de prijzen worden aangepast. Staat er een einddatum op? Nee. Klaar. Zijn de prijzen veranderd? Niet dat ik weet. En, mochten de prijzen wel veranderd zijn dan hebben wij het recht om de munten met bijbetaling om te ruilen.

Dit is geen gepiel. Dit is gecheckt met de redactie van Tros Radar, de Consumentenbond, Postbus 51 en het allerbelangrijkst: een advocaat. Allen wisten me gerust te stellen. 'Meneer u staat in uw recht. U moet de munten nog kunnen omruilen voor consumpties en als u er op staat, voor het geld dat u er ooit voor hebt neergeteld'.

Geef ik bij deze Romein de kans om de boel weer recht te zetten. Meldt u u even aan in de comments voor het geval ze dat niet doen en wij een kort geding gaan aanspannen? De advocaat doet het gratis, omdat we gaan winnnen en Romein de kosten van het geding dan in zijn geheel moet dragen. Dat kost pas geld.

ACTIE!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland