Jaarlijstjes 3VOOR12/Friesland 2009 deel 5 Jaarlijstjes 3VOOR12/Friesland 2009 deel 5

Sjouke Nauta en Inge Heslinga

Jaarlijstjes 3VOOR12/Friesland 2009 deel 5

Sjouke Nauta en Inge Heslinga

Wij kunnen op 3VOOR12 Friesland niet achterblijven met onze jaarlijstjes, die ook een beetje decenniumlijstjes zijn. Sjouke Nauta en Inge Heslinga van Friesland Pop zien natuurlijk nogal wat (Friese) bands. Dus deel 5 van de Friese jaarlijstjes is van hun hand.

Durf jij jouw jaarlijstje van 2009 ook te publiceren op deze site? Stuur dan even een mailtje naar jaarlijstje2009@gmail.com. Tot mails.

Sjouke Nauta en Inge Heslinga

Vanavond, 19 december, is de uitreiking van de Friese Popawards. Sjouke Nauta van Friesland Pop is een van de motoren achter deze verkiezing. Maar waar houdt hij zelf nu eigenlijk van?

Beste nummers van 2009
Kasabian - Fast Fuse
The Big Pink - Frisk
Sweethead - The Big Disruptors
 
Beste albums van 2009

The Big Pink - A Brief History Of Love
A Place To Bury Strangers - Exploding Head
The Decemberists - The Hazards Of Love

Beste optredens van 2009
A Place To Bury Strangers - Vera, Groningen
Katzenjammer - Eurosonic, Groningen
The Sedan Vault - Eurosonic, Groningen 

Beste Friese bands van 2009
Daily Bread, Dial-A-Poets, Pioneers Of Love, New Killer Stars.

Beste optreden van een Friese band van 2009
Bonne Aparte - Pacific Bar, Groningen

Welke Friese band breekt er landelijk door in 2010?
Pioneers Of Love, Monstertux

Beste cd’s uit 2000-2009
We Are Wolves - Total Magique
Muse - Origin Of Symmetry
The Decemberists - Present 'Picaresque'
Secret Machines - Now Here Is Nowhere
The Dandy Warhols - Earth To The Dandy Warhols

Beste concerten uit 2000-2009
The Cooper Temple Clause - Lowlands 2002
Alec Empire - Iduna 2005
The Raconteurs - Lowlands 2006
Lo-Fidelity Allstars - Eurosonic 2002
Black Rebel Motorcycle Club - Lowlands 2002

Inge Heslinga werkt sinds deze zomer ook bij Friesland Pop. Als projectleider. Een metallijstje met uitgebreide toelichting.

Beste albums van 2009

Candlemass - Death Magic Doom: Oooh yeah!! Wat krijg je als de zanger van je ene favoriete band (Solitude Aeturnus) gaat zingen bij je andere favoriet? Een parel van een plaat, doom to the bone.

The Answer - Everyday Demons: Zo hadden de Black Crowes anno 2009 moeten klinken. Heerlijke plaat met sterke songs die de hele dag in je hoofd blijven hangen.

Steel Panther - Feel the Steel: Hilarische plaat, goeie muzikanten met een enorme dosis humor. Iedere draaibeurt hoor je weer wat nieuws. Heb ze dit jaar gezien in de The Keyclub en live zijn ze net zo strak en grappig als op het album. Een must voor iedereen die houdt van seks en rock'n'roll.

 
Beste optredens van 2009

W.A.S.P. (Graspop, Dessel): Een paar jaar terug in De Kade (Zaandam) hield headliner W.A.S.P. er na zo'n 25 minuten mee op. Eikels. Dit jaar trakteerden Blackie & friends ons gelukkig wel op een volledige, vetcoole show.

 

ZZ Top (House Of Blues, Los Angeles): ZZ Top was in de V.S. het voorprogramma van Aerosmith. Maar helaas, de show in het Staples Center werd gecanceld vanwege Steven Tylers gebroken schouder. ZZ Top speelde toen in het sfeervolle House of Blues aan Sunset Boulevard voor een kleine 1000 man. Met Slash en John Mayer als gastgitaristen, Lemmy keek stiekem mee vanuit de coulissen.

Alice Cooper (Civic Hall, Wolverhampton): Hij werd doorboord met pijlen, platgespoten met een metershoge spuit, opgehangen aan de galg en ook nog onder de guillotine gelegd. Eén groot theaterspektakel en een setlist met al z'n grote hits. Muzikaal smullen!

 

Beste nummer van 2009

Alice in Chains - 'Check my brain': Alice in Chains flikt het gewoon weer. Luisterend naar dit nummer waan je jezelf in de jaren negentig, maar niet eerder klonk die ervaring zó lekker. Pearl Jam, eat your heart out!

 

Beste Friese band van 2009

 Disintegrate. Fijn potje metal! Was finalist van de Kleine Prijs, opener van Wâldrock, nieuwe cdemo en nieuwe videoclip. Lang zwiepend haar onstage doet het bij mij ook altijd goed :-)

 

Beste optreden van een Friese band van 2009

 'k Heb me suf gelachen bij het optreden van Aart Lus & Ed Lip op het Freeze Festival in De Harmonie. Opblaaspoppen, confetti, ballonnen, joggingpakjes, foute humor, het enige dat nog ontbrak was Ricky. Ik vraag me wel af hoe 2010-proof deze act is.

 

Welke Friese band breekt er landelijk door in 2010?

Noir. Deze progmetalband wist in 2009 enorm veel media-aandacht te trekken met het project The Berlin Wall of Sound. Als zij een beetje opschieten met het nieuwe album, kunnen ze daar in 2010 nog flink van profiteren.

 

Beste cd’s uit 2000-2009

Morbid Angel - 'Gateways to Annihilation' (2000)

Malevolent Creation - 'The will to kill' (2002)

Buckcherry - 'Time Bomb' (2002)

Ignite - 'Our Darkest Days' (2006)

Sixx A.M. - 'The Heroin Diaries' (2007)

 

Beste concerten uit 2000-2009

Black Label Society (2000: Wacken Open Air, Duitsland)

Candlemass (2002: 013, Tilburg)

Nashville Pussy (2002: Vera, Groningen)

Hatebreed (2006: Paradiso, Amsterdam)

Mötley Crüe (2007: Ancienne Belgique, Brussel)

 

Leukste popanekdote ever...

De leukste popanekdote ever komt natuurlijk uit de band-autobio van Mötley Crüe, The Dirt. In 1983/'84 is Mötley op tour met Ozzy. Als iedereen wat ligt te chillen aan de rand van een zwembad, komt Ozzy aanlopen in een klein zomerjurkje. Aan Nikki Sixx vraagt hij om een rietje. Met het rietje in zijn neusgat loopt Ozzy naar een muur waarover een rij mieren marcheert. In één keer snuift hij die hele rij mieren door z'n neus naar binnen. Dan trekt hij zijn jurkje omhoog, piest ie op de stoep en likt ie z'n urine op. Hij beveelt Nikki om ook te piesen en ook dat slobbert ie allemaal naar binnen. Nikki: "From that moment on, we always knew that wherever we were, whatever we were doing, there was someone who was sicker and more disgusting than we were."

Ik ben net begonnen in de autobio van Ozzy, I am Ozzy, en nu al volgt de ene waanzinnige anekdote op de andere, 't lijkt wel The Young Ones. Ik kan niet wachten om verder te lezen, haha :-)

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland