Iduna – Rocking since 1984

Een heel weekend feest naar aanleiding van zilveren jubileum

Jolanda Booi ,

Iduna begint in 1984 als een jongerencentrum, aan de Noorderdwarsvaart in Drachten. Na een verhuizing naar de huidige locatie aan de Oliemolenstraat wordt het duidelijk dat de vraag naar jongerenwerk in de loop der jaren flink is afgenomen en er wordt gekozen voor een andere insteek: het jongerencentrum wordt een Poppodium. Iduna wordt dit weekend 25 jaar!

Een heel weekend feest naar aanleiding van zilveren jubileum

Iduna begint in 1984 als een jongerencentrum, aan de Noorderdwarsvaart in Drachten. Na een verhuizing naar de huidige locatie aan de Oliemolenstraat wordt het duidelijk dat de vraag naar jongerenwerk in de loop der jaren flink is afgenomen en er wordt gekozen voor een andere insteek: het jongerencentrum wordt een Poppodium.  Iduna wordt dit weekend 25 jaar!

Genres

De koersverandering van Iduna heeft vruchten afgeworpen en na 25 jaar is het mogelijk om de balans van de genres op te maken. Teunis Spits, programmeur en pr-man bij Iduna vertelt: “We hebben drie genres die er altijd uitspringen. De blues/rock, de hardcore/metal en de houseparty’s. Zo zorgden de optredens van bijvoorbeeld Daniël Lohues en Strawelte voor een volle bak en geweldig geslaagde avonden. De blues-avondjes doen het ook altijd goed. Daar komt een volwassen publiek op af, met mensen die we regelmatig terug zien.”


In de huidige zaal is plaats voor 500 man, maar kwalitatief en gezellig-technisch gezien is de zaal goed voor 350 bezoekers. Begin dit jaar heeft het pand een opknapbeurt gekregen. De concertzaal heeft een nieuwe vloer gekregen, de bar is aangepakt en de tafels in het café zijn vernieuwd. Met twee nieuwe biertanks van 500 liter is gekoeld bier gegarandeerd.


Diverse programmering

Iduna vindt het belangrijk een complete-avond-uit aan te bieden. Spits: ”Ook proberen we zo divers mogelijk te programmeren, zodat we iedereen wat wils kunnen bieden. Dat is ook de insteek geweest voor het programma van 9 t/m 12 december.” Iduna bestaat dan 25 jaar en viert dit op de woensdag voor het jongerencafé, dat eigenlijk losstaat van Iduna, met Dj E-rik. Op de donderdag is er de Dinner Songwriter-avond met Kip Tandoori op de menukaart en Jankobus Seunnenga, ex-Pigmeat, op het affiche. De vrijdag is gereserveerd voor Loo and Placido, een dance-act uit Frankrijk, die afgelopen zomer Drachten op zijn kop zette op het Laweiplein tijdens Simmerdeis. Verder zullen de lokale dj’s La Fleur, Devastate, J-Lines en Romanski het programma aanvullen. De zaterdag staat in het teken van symfonische progressieve rock. Fuse (het oude Splinter, maar dan minder prog) en Mangrove treden aan en op. Veel te zien en te horen dus, in deze 4 dagen.

Een aantal acts die je de komende maanden nog kunt zien in Iduna:
Moke, Agnostic Front, Uk Subs, Alec Empire, Neuk!, Skinny Molly met Mike Estes van Lynyrd Skynyrd