Fakkelbrigade brengt Eredivisierap Fakkelbrigade brengt Eredivisierap

Romein gaat los op Zwolse rapformatie

, Tekst: Wilbert Elting Foto's: Jort Klarenbeek

Fakkelbrigade brengt Eredivisierap

Romein gaat los op Zwolse rapformatie

Tekst: Wilbert Elting Foto's: Jort Klarenbeek ,

Schrijvers van programmaboekjes mogen graag de volgende zin gebruiken: “Bij deze band kan je geheid niet stil blijven staan.” Bij Fakkelbrigade zou deze opmerking niet misstaan. Vanaf de eerste beat gaat het los. Een goed gevuld Romein springt, bouncet en zingt mee met de Fakkelbrigadiers.

Romein gaat los op Zwolse rapformatie

Schrijvers van programmaboekjes mogen graag de volgende zin gebruiken: “Bij deze band kan je geheid niet stil blijven staan.” Meestal gaat het dan om Peruviaanse folkrock of een Namibisch salsaorkest en wordt de belofte nooit waargemaakt. Bij Fakkelbrigade zou deze opmerking echter niet misstaan. Vanaf de eerste beats gaat het los. Een goed gevuld Romein springt, bouncet en zingt mee met de Fakkelbrigadiers.

Het Zwolse collectief bestaat uit Sticks, Rico (beiden Opgezwolle), Typhoon, James en A.R.T. De laatste maakt de beats. Deze zijn vlijmscherp en een duidelijke breuk met de meer rustige beats van Delic die Opgezwolle kenmerkten. Hij schuwt zelfs het gebruik van keiharde gabberhouse zo nu en dan niet. De beats bulken van de creativiteit, uit verschillende muziekstijlen heeft A.R.T. zijn ritmes gehaald. Zo is er in “Kosmos” reggae te horen.

De meeste teksten worden door Sticks, Rico en Typhoon gedaan. Zij zijn duidelijk de spil van Fakkelbrigade. James is de mindere god, die voor spek en bonen mee lijkt te doen. Gelukkig is de microfoon niet zo vaak alleen voor hem en is hij er vooral voor de “backing vocals”. Tekstueel gezien stijgen de Fakkelbrigadiers ver boven hun rappende collega’s uit. Vooroordelen over rappers die enkel over vrouwen en geweld rappen houden bij hen geen stand. De teksten gaan vooral over het leven in Zwolle en de eigen zielenroerselen. Bildungsrap, zou je het bijna kunnen noemen wanneer Typhoon in “Levensgroot” rapt hoe hij denkt te moeten leven. “Als ik niet groot denk blijft mijn handelen klein.”

De set is goed opgebouwd en verveelt niet. Het geheel zakt nauwelijks in, ook al denkt Typhoon daar op driekwart van de show anders over. Volgens hem is het een beetje mwwaaahhh. Reden genoeg om het publiek nog eens extra aan te sporen. “Colucci” (het titelnummer) en “Groen Gras” komen al redelijk snel. De hit “Schouders ophalen” wordt bewaard tot aan het einde. Dan komt er ook nog een oude Opgezwolle kraker, “Hoedenplank”. Het is jammer dat die andere hit, “Verre Oosten”, niet komt. Maar goed, het is Fakkelbrigade, niet Opgezwolle.

Sticks conclusie is uiteindelijk dat Leeuwarden aan is. Typhoon had niet anders verwacht want zo ver ligt het niet van Zwolle af. Fakkelbrigade knalde het dak eraf en bewees vooral dat ze aan de top van de Nederlandse hiphop staan. Of zoals ze het zelf zeggen: “We brengen het naar de Eredivisie”. Een verwijzing naar de prestaties van Cambuur en hun eigen favoriete club, FC Zwolle.  18 februari zijn Sticks en Rico weer in Leeuwarden met een meer akoestische set.

Wie: Fakkelbrigade
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: 12 december 2009
Hoeveel: Bijna helemaal vol

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland