Korenkaffer II: Into The Great Wide Open Korenkaffer II: Into The Great Wide Open

Wat voor leuks vinden we op Vlieland?

, Tekst: Wymer Praamstra

Korenkaffer II: Into The Great Wide Open

Wat voor leuks vinden we op Vlieland?

Tekst: Wymer Praamstra ,

Festivals. Een hele hoop bandjes voor relatief weinig geld. Maar, of het allemaal de moeite waard is, weet je pas na het inluisteren. 3VOOR12 Friesland helpt je deze zomer een handje en scheidt met de kennis van Wymer Praamstra het kaf van het koren. In deze tweede editie nemen we u mee naar het nieuwste festival van Nederland: Into The Great Wide Open.

Wat voor leuks vinden we op Vlieland?

Festivals. Een hele hoop bandjes voor relatief weinig geld. Maar, of het allemaal de moeite waard is, weet je pas na het inluisteren. 3VOOR12 Friesland helpt je deze zomer een handje en scheidt met de kennis van Wymer Praamstra het kaf van het koren. In deze tweede editie nemen we u mee naar het nieuwste festival van Nederland: Into The Great Wide Open.

 
Een fonkelnieuw festival op een van de Friese waddeneilanden. Een line-up die menigeen weet te verbazen en dat zorgt er mede voor dat de kaarten binnen no-time uitverkocht waren. Gelukkig is 3VOOR12 Friesland er volgende week bij en dat betekent dat je een flinke schotel aan recensies voorgezet krijgt. Een live verslag zoals wij dat eerder bij Waldrock hebben gedaan. Binnen een half uur na het optreden van bijvoorbeeld Emiliana Torrini lees jij de recensie op onze website. Voor het zover is, bespreekt Wymer Praamstra het programma voor komend weekend.

VRIJDAG

Opener van de eerste editie van Into the Great Wide Open op Vlieland is het Utrechtse Most Unpleasant Men. Dit vijftal maakt vrij rustige popmuziek die het goed zal doen in de namiddag. Echt spannend wordt het bij tweede band Wildbirds & Peacedrums. Deze Zweedse band, die alleen uit een percussionist en een zangeres bestaat, is lekker experimenteel, opruiend en vooral opstuwend. Door de minimale begeleiding komt de vreemde zang van  Mariam Wallentin goed tot haar recht. Misschien weet het niet een uur te boeien, maar een kijkje nemen is zeker de moeite waard.

Zoals op elk zichzelf respecterend festival dit jaar komt ook Kyteman met zijn orkest langs. Hiphop-jazz-pop voor de massa. Gegarandeerd erg gezellig en goed te behappen. Later op de avond staat de eerste internationale topact die ITGWO heeft weten te boeken: The Veils. Hoewel deze band waarschijnlijk geen introductie nodig heeft: met krachtige stem gezongen emotionele indie rock die je gegarandeerd bij de strot grijpt. Een uurtje daarna is het IJslands schoon van mùm aan de beurt. Een meer elektronische versie van (hoe kan het ook anders) Sigur Rós die wondervolle ‘soundscapes’ over het rustieke Vlieland vleit. ’s Avonds is voor de jeugd en jeugdige ouderen de indie-disco van DJ’s St Paul & Quasimodo in de Oude Stoep aan de raden. Altijd feest.

ZATERDAG

Openen kan 0neTrickPony beter dan wie dan ook, bewees ze op Lowlands. De liedjes van deze Friezin zijn oprecht en ietwat kinderlijk. Gekke ideeën worden verwerkt in nummers en deze worden schaamteloos gebracht. De Belgische Tom Pintens heeft met Winter een heerlijke eerste plaat afgeleverd. Pintens maakt de muziek en zijn vrouw de teksten. Hoewel hij het zelf niet graag schijnt te willen horen, is hij toch een beetje de Vlaamse versie van Spinvis. Naar kleinkunst neigende singer-songwriter/pop zoals ook Yevgueni, De Mens en Gorki dat zo mooi kunnen. Jammer dat het overlapt met de Zweed  Loney, Dear die soortgelijke muziek maakt. Verschil is wel dat deze het in het Engels flikt. Ontspannen begin van de dag.

Heel andere koek is Art Brut, die echte Engelse indie-rock maken. De vocalen (zang kun je het amper noemen) komen van boegbeeld Eddy Argos die met zijn overdosis charisma en enthousiasme elk hart in het publiek voor zich wint. Wie geen zin heeft in IJslandse schone Emiliana Torrini kan gerust naar Fink gaan. Deze Brit is wat melodieuzer en meer basic, met voornamelijk akoestische begeleiding. Daarna is er nog superster Lykke Li uit Zweden die vorig jaar heel hard doorbrak met een vrij elektronisch popalbum. Haar populariteit lijkt een beetje te zijn gedaald, maar nummers als Little Bit en Dance Dance Dance zijn ook nu nog gewoon heel goed.

ZONDAG

Alela Diana ziet er uit als een Amerikaanse native en dat hoor je aan haar liedjes. Dit mede door het gebruik van instrumenten als de banjo en viool. Traditionele folk in een modern jasje die aansluit bij de New Weird America stijl, waar ook bands als Akron/Family, Cocorosie en Devendra Benhart onder te scharen zijn. Efterklang uit Denemarken moet je zeker gaan zien als múm je beviel. Zelfde straatje, andere uitvoering; elektronisch en sferisch, met iets meer rock elementen erin verwerkt. Bijzonder belooft ook het middagvullende programma van Kim Jansen, LPG, Audiotransparent en Awkward I te zijn. Deze Groningse artiesten zijn al een tijdje op Vlieland om daar hun eigen Vlieland-ervaringen tot een show om te zetten. Verwacht nieuwe nummers, filmpjes en andere beeldmateriaal. Lucky Fonz III is een van neerlands beste troubadours. Vooral zijn humor op het podium is onweerstaanbaar, maar met zijn nieuwe album heeft hij er ook een verzameling lekker wegluisterende popsongs bij die samen met zijn oudere wat zwaardere werk een evenwichtige show beloven.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland