Zomerse taferelen bij Freeze on Friday

Paddy’s, Silbermann en Doozo

tekst: Christiaan Triebert foto Noorderlieden: Gwen Mustamu ,

Een verslagje van een route die van de Ierse Pub naar Silbermann leidde en eindigde in Doozo. Freeze on Friday staat dit jaar op eigen benen en was een succes.

Paddy’s, Silbermann en Doozo

Mede door het mooie weer wordt er besloten het grootste deel van de avond in  Silbermann door te brengen. De twee bands die daar staan, ROOS. en Caribbean Stud Connection, zijn volgens Freeze ‘heel goed in het vastleggen van het ultieme zomeravondgevoel’ en spelen ‘groovende pop’. Altijd fijn op een vrijdagavond in april. Helemaal als het gratis is.

Toch wordt om half tien eerst nog even Paddy O’Ryan opgezocht waar de Noorderlieden al vrolijk staan te spelen. Noorderlieden is een samenwerkingsverband tussen twee singer-songwriters uit Leeuwarden; Chris Mustamu en Thijs Augusteijn. Zowel eigen nummers als covers spelen de heren, door verschillende gastmuzikanten begeleidt. De overvolle Ierse Pub geniet zichtbaar, maar maakt ook gerust een praatje met zijn of haar buur. Het heeft wel wat, echt een beeld van een Ierse Pub. Doodzonde dat Paddy O’Ryan afscheidt neemt van deze locatie, dat wordt vanavond weer eens duidelijk.

In Silbermann is het een stuk rustiger dan in de Ierse Pub, maar ROOS. is dan ook nog niet te aanschouwen. ROOS. –na een luisterbeurt niet meer te verwarren met Roosbeef of een LINDA.- is een vijfkoppige band bestaande uit studenten van het Groninger conservatorium met als boegbeeld Roos Plaatsman. Een paar weken terug bracht de band hun eerste plaat uit, ‘Under the Appletree’. Zoals de naam van zowel de band als de plaat doen vermoeden speelt ROOS. zoete muziek voor een warme zomeravond. Het zijn voornamelijk poppy dan wel jazzy nummers, met wat funky gitaarloopjes er door heen. Inderdaad, ultiem voor een zomeravond. De vergelijking met Room Eleven is snel gemaakt. En hoewel de lente net is begonnen lijkt de inmiddels vol gestroomde Silbermann wel op een strandtent tijdens een warme zomeravond op het Oerol.

Een halfuurtje later is de beurt aan de Caribbean Stud Connection, een band die –anders dan de naam doet vermoeden- bestaat uit vijf noorderlijke jongens die naar eigen zeggen geboren zijn met ‘een groovend pop-hart en een met rock gevulde ziel.’ Dit wordt in Silbermann vertaald naar een iets ruigere variant van de zomeravondmuziek van ROOS. En dat is lekker om naar te luisteren. Zeker met een paar alcoholische versnaperingen achter de kiezen.

Om de avond af te sluiten wordt in de late uurtjes Doozo opgezocht. In de mooie tent stond eerder op de avond Praia Del Sol en konden we tot half vier los op DJ Asino. Bij binnenkomst is het echter aardig rustig in Doozo en de dj’s lijken gevlogen. Niet dat dat de pret drukt, Cambuur heeft sinds negen jaar weer nacompetitie gehaald. Reden voor meer versnaperingen.

Al met al een geslaagde eerste editie van Freeze on Friday. Voor iedereen is er wel wat te zien en te horen in de stad, van dance in Doozo tot hip-hop in de coffeeshop. Door op meerdere plaatsen in de stad gratis live muziek te organiseren wordt de hoofdstad lekker gezellig. Hopelijk is Freeze on Friday er volgend jaar weer. 

Wie: Noorderlieden, ROOS., Caribbean Stud Connection, DJ Asino
Waar: Paddy O’Ryan, Café Silbermann, Doozo
Opkomst: zomers druk