Zacht, lief, melancholisch en rumoerig

Freeze on Friday: singer-songwriter route

tekst: Wymer Praamstra foto: Rob IJpma ,

Het was moeilijk een keuze te maken tijdens Freeze on Friday. De liefhebbers van het singer-songwriter genre konden hun hart ophalen bij cafe Zelle en De Markies. Een verslag van deze route.

Freeze on Friday: singer-songwriter route

Muisstil is het in De Markies waar de jonge 0neTrickPony speelt. Het net bestelde biertje hoor je uit de tap stromen. Zichzelf begeleidend op piano maakt de Friese Anne-Fleur Kan licht experimentele lieve liedjes met een soms wat bittere nasmaak. Thema’s als teddybeertjes en omgebrachte baby’s wisselen elkaar af. Knap is het hoe ze met weinig middelen de aandacht gedurende de hele set volledig weet vast te houden. Invloeden als de Russisch/Amerikaanse Regina Spektor en Fiona Apple komen soms wel erg duidelijk naar voren, waardoor de originaliteitprijs aan haar neus voorbijgaat. Talentvol, dus hier gaan we zeker meer van horen.
 
Veel onrustiger is het bij Kim Janssen bij buurcafé Zelle. Als de 20-jarige wereldreiziger, verlaat na technische problemen, begint te spelen is er alsnog weinig van te horen. De fluisterende zang komt amper boven het rumoer van de cafébezoekers uit. Wie de net uitgebrachte CD The truth is, I am always responsible heeft geluisterd weet hoe inventief en mooi de rustige nummers kunnen klinken, maar vanavond is daar weinig van terug te horen. Janssen hoort niet in een drukke kroeg thuis, eerder in een rustige huiskamer.
 
Terug in De Markies speelt Tommy Ebben. Hoewel hij nog maar een midden twintiger is, klinkt zijn muziek als de helden van weleer. Geïnspireerd door ouderwetse blues, rock en country dus. Samen met een toetsenist speelt hij overtuigend werk van onder andere zijn CD en een cover: “van Rolling Stones of zo iets”. Vooral bij de bluesachtige nummers is Ebben virtuoos op gitaar en zijn stem sluit hier perfect bij aan. Een stuk catchy-er en dus toegankelijker dan de eerste twee artiesten deze route. Ebben komt ook zonder band er goed uit de verf.  
 

Laatste band is het bekendere en al langer bestaande The Black Atlantic uit Groningen. Het is inmiddels rustiger in Zelle, waardoor de muziek beter over het gepraat uit komt. De voormalige hardcorepunk-zanger Geert van der Velde is omgetoverd tot frontman van het indie-pop viertal The Black Atlantic. Ook Kim Janssen zien we terug als gitarist. De nummers worden kraakhelder gezongen, met een minimale instrumentale begeleiding. Vooral het melodieuze A Fragile Meadow klinkt erg mooi. Een goede afsluiter van de rustigste route van Freeze on Friday.

Wie: OneTrickPony, Tommy Ebben en The Black Atlantic
Waar: De Markies en Café Zelle
Opkomst: Goed gevuld