Audio Adam naar finale Kleine Prijs van Fryslân

Hoog niveau tijdens tweede halve finale

tekst: Albert de Vries foto's: Marcel Poelstra ,

Zaterdag 25 april vond in café The Legend in Sneek de tweede halve finale van de Kleine Prijs van Friesland plaats. Zes bands streden om een plaats in de finale, die volgende maand wordt gehouden in Poppodium Romein in Leeuwarden.

Hoog niveau tijdens tweede halve finale

Favorieten waren er zaterdag genoeg: de vuige rock 'n roll van Sound of Parka, de lompe metalcore van de Harlinger band Mundane of toch de band met die guitige leadwomen; Black Box Red? Uiteindelijk werd het Audio Adam. Zij wisten de jury en publiek het best in te pakken met een bevlogen set van gevoelige popsongs, die zeker niet zou misstaan op een groter podium.

Het publiek in Sneek kreeg een breed palet aan stijlen voorgeschoteld. Rock 'n roll werd professioneel en overtuigend vertegenwoordigd door Sound of Parka en King Cool, Black Box Red bracht vernieuwende dansbare rock die bij tijd en wijlen lekker groovede, metal kwam er met name van Mundane. NNB zorgde voor kostelijke punk en Audio Adam met gevoelige rock in de geest van Counting Crows.

De bandjeswedstrijd is bezig aan het tweede jaar in de nieuwe opzet. Er zijn veel bands die zich aanmelden en de publieke belangstelling is voor zowel de voorrondes als de halve finales groot. Ook het niveau van de bands is over het algemeen goed, maar wat vooral opvalt is dat er zoveel gebeurt op muziekgebied in Friesland. Opvallend is ook de geldingsdrang van de bands. Vol ambitie en gedrevenheid staat men op het podium. Een uitzondering hierop is misschien NNB, misschien vanwege hun naam (NNB staat voor: Nog Niet Bekend) maar ook vanwege hun relativerende show: Ramones punk met Friese teksten. Zo kan het zomaar zijn dat je oma word bezongen (ze brengt een bezoekje aan Waldrock) om ook nog eens een als oma verkleedde bekende van de band het podium te laten betreden. Vermakelijk, zonder meer de leukste en minst pretentieuze band van de avond

Maar leuke shows zijn nog niet voldoende om de finale te halen. Het lukte Audio Adam wel. Hun show was gewoon af. De band is goed op elkaar in gespeeld, hun nummers zijn doordacht en mooi afgerond en bezitten net wel die gevoelige overgang die het interessant maakt. Hoewel de band misschien iets meer muzikale inventiviteit zou mogen tonen, is Audio Adam toch wel de terechte winnaar.

En wat vindt het publiek eigenlijk? Zij kunnen een stem uitbrengen op de publieksprijs. Simpelweg door het deponeren van een knikker in een bakje dat correspondeert met de band naar keuze. Niet geheel onverwacht ging deze prijs naar de metalcore formatie Mundane. Hun lompe en technische metalcore had inderdaad de meeste impact en mocht rekenen op de grootste publieksparticipatie. Zelfs de lampen aan het plafond waren niet veilig vanwege de Ceilingwalks van de enthousiaste fans.

Roos en Audio Adam zijn de twee al bekende bands voor de finale. De overige kanshebbers op de eindoverwinning zullen de komende weken bekend worden. Moge de beste band winnen!

Wie: Halve Finale Kleine Prijs van Friesland met: Sound of Parka, King Cool, Black Box Red, Mundane, NNB en Audio Adam
Waar: cafe The Legend in Sneek
Opkomst: Uitstekend, kroeg goed gevuld