Pioneers of Love verder zonder Marc Hoenderboom Pioneers of Love verder zonder Marc Hoenderboom

3VOOR12 belt met Pioneer Jeroen Grendelman

, Willem Wijbenga

Pioneers of Love verder zonder Marc Hoenderboom

3VOOR12 belt met Pioneer Jeroen Grendelman

Willem Wijbenga ,

Het verlies van een bandlid is altijd moeilijk, zeker als de oorzaak niet mentaal maar fysiek is. De Pioneers of Love zijn onlangs een bandlid kwijt door een blessure. Weet de Leeuwarder band het gat, wat door het verstrek van Marc Hoenderboom ontstaat, te vullen?

3VOOR12 belt met Pioneer Jeroen Grendelman

Sythesizer-gedreven poprockers Pioneers of Love timmeren nu al een tijdje aan de weg. Na succes op Eurosonic en Rode Oortjes lijkt het steeds beter te gaan met de Leeuwarders. Helaas moet de band het vanaf nu zonder gitarist/toetsenist/zanger Marc Hoenderboom gaan stellen. Wegens een onfortuinlijke blessure zo het schijnt. Wij spraken met Jeroen Grendelman, zanger en gitarist van de band, over de redenen van het vertrek van Marc en over de toekomst van de Pioneers.

“Het probleem met Marcs elleboog speelde al een tijdje. Hij gaf onlangs te kennen dat zijn ambities elders liggen en dus gingen we zoeken naar een geschikte vervanger. Doordat uiteindelijk bleek dat Marc direct moest stoppen met gitaar spelen om zijn blessure niet te verergeren, is zijn vertrek nogal abrupt en min of meer noodgedwongen.” En dus valt er een belangrijk en gewaardeerd lid van de formatie weg: “Hij had de band
liever op een discretere manier willen verlaten, maar dit was, ook gezien de drukte, niet mogelijk.” De vakantie was volgens Jeroen toch al wel een periode van bezinning geworden, maar dit voorval noopt de band tot iets
meer introspectie dan was voorzien.

Maar is Marc dan voorgoed weg? “Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat Mark snel weer zal spelen,” zegt Jeroen “Marc baalt hier natuurlijk erg van, hij heeft veel tijd en liefde in de band gestoken. Wij vinden het ook ontzettend jammer dat Marc weg is en we zullen hem altijd dankbaar zijn voor de goede samenwerking en zijn inzet.”

Als vervanger voor Marc is voorlopig Freek van der Heide aangenomen. Hij heeft op 14 juli, na slechts 2 repetities, met Pioneers of Love meegespeeld tijdens een showcase in Amsterdam. “Het is een snelle leerling en een goede muzikant.” vindt Jeroen. “Om tijdens twee oefensessies vier liedjes machtig te worden, vergt wel wat van een nieuwkomer. Maar hij heeft het goed gedaan.”

Op de muzikale richting van de band heeft deze wisseling van bandlid geen invloed. De koers blijft hetzelfde. “Wel gaan we enkele nummers waar we sowieso al aan twijfelen er waarschijnlijk uitgooien. We zouden deze vakantie toch al naar ons repertoire kijken, dus daar heeft de komst van Freek niet echt invloed op gehad.” Of de toevoeging van Freek aan de band ook een permanente toevoeging is, daar wil Jeroen nog niet op vooruit lopen: “Maar hij doet het goed, dus is er een redelijke kans dat ie blijft. Als hij zo doorgaat, komt het helemaal goed.”

En zo gaan Pioneers of Love, ondanks een tegenslag, stug door. Op 31 augustus zijn ze, met vervangend bandlid, te beluisteren en te bezichtigen op het Gideon festival te Groningen. Daarna gaan ze op tour met het Freesonica-circus.

In een reactie op dit stuk laat laat toetsenist Mark het volgende per mail weten:  “Door een blessure aan mijn elleboog van twee jaar geleden raak ik sindsdien zelden mijn gitaar nog aan, terwijl gitaar spelen een van mijn meest favoriete bezigheden was. Ik heb mij hier echter nooit door willen laten beperken op artistiek vlak en moest en moet daarom heel creatief zijn. Het is een eigen keuze geweest om te stoppen als muzikant bij de 'Pioneers of Love', die niets te maken heeft met mijn elleboogproblemen. Ik had al eerder aangegeven te gaan stoppen, met als reden dat ik me niet geheel kon vinden in de muziek die wij maakten. Ik gaf de rest van de band de nodige tijd een vervanger voor mij te vinden, maar ik moest nu toch per direct stoppen, op doktersadvies. Ik ben trots op wat ik met hen bereikt heb en hoop en geloof dat zij net zo enthousiast verder zullen gaan als ikzelf."

 

Aangepast in dec '09.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland