The Pitch Amplified vervangt opgeheven Rocknacht

Aanstaande zaterdag gezellig avondje rocken in Burdaard

Christiaan Triebert ,

Afgelopen maand lagen en hingen er her en der posters en flyers van het zogenaamde The Pitch Amplified. Ooit van gehoord? Nee? Iets met rocken in het pittoreske Burdaard. Burdaard, luisteren ze daar niet alleen naar hardcore en Jannes? Ja en nee. Die mensen zijn er natuurlijk wel, maar er zijn ook veel jongeren geïnteresseerd in de alternatieve muziekscene. Is The Pitch Amplified dan een bezoekje waard? Zeer zeker!

Aanstaande zaterdag gezellig avondje rocken in Burdaard

Tussen de metropolen Leeuwarden en Dokkum ligt het pittoreske plaatsje Burdaard. Het geboortedorp van Tjitze Tjepkema, wie kent hem nu niet, wordt in de zomer druk bevolkt door dagjesmensen die met de boot over de Dokkumer Ee varen. De winter doet nu echter zijn intrede en van een Elfstedentocht is nog lang geen sprake. Het dorp is erg rustig. Bij tante Bep op de hoek klinkt Mozart gemoedelijk uit de draagbare radio. Even verderop knalt bij haar kleinzoon de speedcore van Noisekick door de speakers. “Even in de stemming komen,” lacht een jongen van zo’n zeventien jaar, “vanavond naar het Mega Piratenfestival.” Zo op het eerste gezicht is Burdaard niet de beste locatie voor een rockfestivalletje. Of juist wel?

Het doorlezen van droge feitjes over The Pitch Amplified wekt al behoorlijk wat interesse op.  Waren er bij de vuurdoop van The Pitch Amplified zo’n negentig zielen, bij de tweede versie was het jeugdhonk in Burdaard al gevuld tot over de honderd mensen. Aantallen die bij een concert in Romein soms niet eens gehaald worden. Voeg hier de reacties van het publiek én de bandjes over TPA aan toe en de nieuwsgierigheid om een kijkje te gaan nemen is gewekt.

Tijdens deze derde editie staat indierock uit Dokkum, indierock van her en der, ‘70s rock van Friese hoofdstedelingen en metal van plaatsgenoten op het programma. Het belooft dus weer een gevarieerde avond te worden.

“Een aantal jaar terug merkten we al dat er in Burdaard een aardig groep grote interesse had voor de alternatieve muziekscene.’’ Aan de telefoon hangt Sierd van der Bij, één van het vijftal dat The Pitch Amplified organiseert. “We hadden toen een jaarlijkse rocknacht in de omgeving waar dan altijd zo’n tien bandjes speelden. Het was er altijd enorm druk. Toch werd de nacht een paar jaar geleden opgedoekt, tot grote teleurstelling het grote aantal festivalgangers hier in de buurt.”

Zo’n rockfestival moest terugkomen vond de activiteitencommissie van jeugdhonk The Pitch. Zo gezegd, zo gedaan. Met een minimaal bedrag werden er vier coverbands geregeld. The Pitch Amplified was een feit. Ondanks de positieve reacties bleken Top 100 bands niet datgene te zijn wat The Pitch wilde. “We wilden iets anders. Mede door het grote aantal liefhebbers van de alternatieve scene kwamen we op het idee een podium te creëren voor nieuwe en opkomende bandjes.” Het werkte. De belangstelling verdubbelde bijna.

“Het leuke is dat niet alleen liefhebbers komen, maar ook de rest van het dorp een kijkje komt nemen. Mede door het bier ontstaat er zo een gezellige avond. Laat ik het een vernieuwend ouderwets gezellig dorpssfeertje noemen.” De tijden doen de oude ‘rocknacht’ eer aan, want Kensington Arms betreedt pas om kwart over één ’s nachts het podium.

Met het oog op het succes van de vorige edities kan het zaterdag nog wel eens druk gaan worden in Burdaard. Er staat een lekker avondje rocken op het programma, met een boel gezelligheid, aardig wat alcohol en een hoop mensen. En wie weet zijn tante Bep en haar kleinzoon ook wel aanwezig.

Programma:

Zaal open: 21:00 uur
21:30: Hexachord

22.45: Idiot Proof
00:00: XQS

01:15: Kensington Arms

Entree: slechts vijf euro’s

Locatie: Gebouw Pro Rege, Wanswerterdyk 36 Burdaard