Strawelte strûpt weer in Drachten Strawelte strûpt weer in Drachten

Roeger as Froeger afscheidstoernee

, Johannes Keekstra

Strawelte strûpt weer in Drachten

Roeger as Froeger afscheidstoernee

Johannes Keekstra ,

Strawelte stond twee weken na de openingsshow wederom in een uitverkocht Iduna, nadat in het tussenliggende weekend het dak er al af ging tijdens de show in Dokkum. Strawelte is niet alleen ‘roeger as froeger’ maar ook nog steeds flink ‘hot’ onder jong en oud, zo blijkt uit de opkomst, de verkoop van merchandise en reacties op de website van de groep.

Roeger as Froeger afscheidstoernee

Willepunkband Strawelte streepte zaterdagavond 6 december het derde optreden weg van de ‘Roeger As Froeger’ afscheidstournee. Deze show in Iduna, Drachten was als extra toegevoegd aan de drie die al in het begin van het jaar gepland waren, omdat deze in rap tempo uitverkocht raakten. Strawelte stond zodoende twee weken na de openingsshow wederom in een uitverkocht Iduna, nadat in het tussenliggende weekend het dak er al af ging tijdens de show in Dokkum. Strawelte is niet alleen ‘roeger as froeger’ maar ook nog steeds flink ‘hot’ onder jong en oud, zo blijkt uit de opkomst, de verkoop van merchandise en reacties op de website van de groep.

 

Veel fans grepen eerder naast een kaartje voor de geplande optredens in Drachten, Dokkum en Leeuwarden, maar kregen de dag na pakjesavond dus nog een fraai cadeau in de vorm van het extra concert, dat overigens hier en daar best rommelig klonk. Het gros van de bands zou dit niet in dank worden afgenomen maar de steekjes die Strawelte liet vallen, werden vooral met een glimlach onthaald. Een tot vrolijkheid stemmend bewijs dat het Friese publiek de groep nog altijd een warm hart toedraagt.

 

Na de prachtige intro, met daarin ondermeer een compilatie van punk- en metalklassiekers, barstte de band los met ‘Oar(d)el Bak Bier’. Hierna volgde wâldfryske klassieker na klassieker, die stuk voor stuk op luid gejuich konden rekenen. In de setlist was ook de top 10 opgenomen, waarvoor men op de website kon stemmen. Deze werd van achter naar voor gespeeld en steeds door een bevallige dame uit het publiek aangekondigd. Uiteraard stond ‘Teiwaar Yn Tytsjerksteradiel’ hoog in de lijst, maar de terechte winnaar, getuige de enthousiaste publieksreactie, was ‘Lykwein’.

 

Uiteraard ontbrak de gedoodverfde hit ‘De Mem Fan Doutzen’ niet; deze werd zelfs tweemaal gebracht. ‘Punker’ stond voor Strawelte persoonlijk op nummer 1 en ging dus ook in de herhaling. Het zou de aanwezigen allemaal worst wezen: de armen, of complete lichamen, gingen voortdurend in de lucht en vanaf de eerste tot de laatste noot, die pas na een zweterige anderhalf uur wegstierf, werd alles woord voor woord meegebruld.

 

De zesde december in Iduna was uitgeroepen tot ‘punkjûn’, terwijl Dokkum terrein aan de ‘metaljûn’ bood en de show in Leeuwarden van 13 december de ‘Fryske jûn’ zal zijn. Uiteraard werden de voorprogramma’s op deze criteria uitgezocht en stonden in Drachten Fed By Trash en Intoxication op het podium. De eerste moesten wij helaas missen, maar Intoxication bracht een opgefokt soort punk in de lijn van The Expoited. Deze referentie kan ook opgeroepen zijn door frontman Arnold, die behalve qua stem ook uiterlijk wegheeft van zanger Wattie. De band uit Harlingen speelde de Strawelte-cover (dus eigenlijk een cover van een cover) ‘Lekke Bân’. Arnold stond daarom later nog op de bühne om het nummer samen met Strawelte ten gehore te brengen. Dat gaf blijk van een totaal gebrek aan grootheidswaan van het hoofdprogramma én van een zeldzaam gemoedelijke sfeer onder zowel de bands als het zichtbaar bevredigde publiek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland