Romein luidt winterslaap in met Frisian Metalweekend Romein luidt winterslaap in met Frisian Metalweekend

Shining op herkansing en talent van eigen bodem

, Werner Cazemier

Romein luidt winterslaap in met Frisian Metalweekend

Shining op herkansing en talent van eigen bodem

Werner Cazemier ,

Koude tijden gaan tergend langzaam aan ons voorbij en de nachten duren maar voort. Voor metalheads de ideale tijd van het jaar om weg te kruipen met hun gitaar en slopende riffs te bedenken. Nu zo vlak voor de feestdagen mag het Friese talent zich bewijzen dat dit ook voor hen geldt. Met een hele avond vol lokaal metal geweld. Maar eerst zal het weekend geopend worden door de Zweedse band Shining, die ons eerder dit jaar in de kou liet staan.

Shining op herkansing en talent van eigen bodem

Met Shining weet je nooit waar je echt aan toe bent. Dit heeft te maken met de factor Niklas Kvarforth, zanger en brein van de band. Een persoon die er toe in staat was zijn eigen vermissing/zelfmoord in scene te zetten; een PR-stunt die bij velen vraagtekens opriep. Ook de optredens zijn dubieus. Als in trance gaat Kvarforth op in de muziek, terwijl hij zichzelf verwondt en whisky achterover slaat. Ruim twee jaar geleden konden we dit nog ervaren in de bovenzaal van ‘De Gloppe’. Dit was het laatste optreden dat de band gaf voor de ‘vermissing’.
 
Maar dit is slechts de buitenkant van het beest. Want muzikaal gezien is Shining sterk. De nummers die grotendeels gecomponeerd zijn door de heer Kvarforth staan bol van verschillende invloeden. Het is black metal met een invloed van een melancholische rock and roller. Maar ook doom en klassieke muziek worden in het repertoire behandeld. De kunst en de pijn van het leven staan centraal in de songteksten van de band. Het is dan ook geen klap-op-je-bek-blastbeat band, maar een band die probeert dwars door je ziel te snijden. Veel fans waren teleurgesteld dat de band in oktober hun optredens in Nederland annuleerde. Shining, dat op zijn Friese publiek gesteld is, besloot speciaal daarom toch nog één unieke show te geven. Vrijdagavond in Romein!
 
Zaterdag is het de beurt aan Friese bands die naar de top van de metalscene willen. Ze mogen al vast een voorproef nemen hoe het is om op een podium groter dan dat van de plaatselijke jeugdsoos te staan. Voor een band als Methusalem is dat natuurlijk bekend, deze band draait al langere tijd mee in de Friese metalscene. Begin 2009 gaan ze ook eindelijk van start met het opnemen van hun debuut-CD. De op alcohol draaiende band Sadotank gaat hun trash buiten zetten. Het zal een gevarieerde avond worden, want ook zal Deathonate spelen. Hun muziek zal vooral Children of Bodom-fans aanspreken.
 
Disaster gaat ook voor de trash maar dan met een old school tint. Het zwarte metaal wordt deze avond door de in Dokkum en omgeving beruchte band Mauler gehanteerd. Het melodieuze Lyonite heeft aan het front een zangeres staan; zij zal met haar cleane zang opboksen tegen het brute keelgeweld van het andere tuig. En last but not least zal als opener Cruelty spelen. Zij mogen ons opwarmen met muziek over afgehakte ledematen en andere gruwelijke voorstellingen.
 
Het belooft een weekend te worden van hoog niveau, Romein is dan ook een uur langer open zaterdag en de entree is dan gratis. Ideaal voor diegene die eens de sfeer tijdens een avond metal wil proeven. De vierde editie van deze Frisian Metalnight is tevens de laatste kans van 2008 om de oude munten in te leveren. Oftewel Bier en Tsjoch!

 

3VOOR12 Friesland geeft 3 x 2 kaarten weg voor de vrijdagavond van het Frisian Metal weekend. Wil jij die winnen? Stuur dan voor vrijdagmiddag een mailtje waarin je zegt waarom jij zo graag naar die bloedrige show van Shining wilt: 3VOOR12Friesland@gmail.com Winnaars krijgen bericht via de mail.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland