Roech as Tou! Roech as Tou!

Roppe en raze yn ‘e Wâlden nu op schrift

, Anke Meijer

Roech as Tou!

Roppe en raze yn ‘e Wâlden nu op schrift

Anke Meijer ,

Strawelte, Strawelte, Strawelte....nog één concert en het definitieve einde is daar. Gelukkig schreef poprecensent Jacob Haagsma een boek over deze groep, zodat er ook na dit weekend nog herinneringen kunnen worden opgehaald.

Roppe en raze yn ‘e Wâlden nu op schrift

Pogoën, gympen met flappen, kistjes, leren jassen, ‘arafat-sjaals’ en stagediven, het mag allemaal weer tijdens de wederopstanding van willepunkband Strawelte. ‘Roeger as froeger’ is het motto en plezier hebben dát willen de bandleden. Rond de reünietour heeft Fryslâns vermaarde popjournalist en ooggetuige van het willepunktijdperk Jacob Haagsma de geschiedenis van Strawelte opgetekend in het boek Roech as Tou!

 

De Fryske Wâlden waren eind jaren tachtig de uitvalsbasis voor Strawelte. Voor de reünietour is dit niet anders. Met een verrassingsconcert op Wâldrock 2008 begint de rentree. En met deze recente historie begint ook dit boek. Van de recente historie neemt Haagsma ons terug naar het allereerste begin. De foto’s laten jonge mannen in zweterige oefenruimten zien. Wat was er zo bijzonder aan deze amateur-band dat het hen lukt om een zestal concerten achttien jaar na dato binnen een paar dagen uit te verkopen? Aan de hand van veel beeldmateriaal krijgen we een kijkje achter de schermen van dit succesverhaal.

 

De muzikale invloeden, de poppodia van die tijd, de verschillende bandleden die komen en gaan, de wâldpyk-humor, de fans en bovenal de bijzondere ervaring van een Strawelte-concert, ze komen allemaal aan bod in Roech as Tou! Helaas sluit de inhoud van het boek aan bij de muzikale kwaliteit van Strawelte. Het is rommelig geschreven, bestaat uit een aaneenschakeling van losse anekdotes en er zijn veel onnodige herhalingen. Dat de schrijver actief deel uitmaakte van de reis naar Litouwen is te merken. Dit deel is vloeiender geschreven maar of het nodig was om in vier van de van de twaalf hoofdstukken over de reis te verhalen kan men zich afvragen. Waarom is het boek zelf niet meer als Willepunk? Kort, krachtig en in het Fries.

 

Net zoals de reünieconcerten roept ook het boek nostalgische gevoelens op. Tijdens het lezen kan de grijze man van nu zich weer even de pogoënde tiener van toen voelen. Roech as Tou! geeft een aardig tijdsbeeld van de periode waarin Strawelte wereldberoemd in De Wâlden was. Voor de fans van het eerste uur is het een mooie herinnering aan hun eigen jeugd. In machtich presintsje foar ûnder de krystbeam!

 

Titel:           Strawelte, Roech as Tou!

Schrijver:     Jacob Haagsma

Uitgever:      Friese Pers Boekerij

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland