Nieuw concept voor beginnende bands in Iduna

Pete Black Night moet nieuwe backline mogelijk maken

Poppodium Iduna komt met een nieuw concept om beginnende, veelbelovende bands te helpen hun weg te vinden in podiumland, de Pete Black Night. Vrijdag 19 december vindt de aftrap plaats. Voorafgaand aan de electro van hoofdact This is Total War, staat een drietal (semi-)oefenruimtebands op de bühne.

Pete Black Night moet nieuwe backline mogelijk maken

Poppodium Iduna komt met een nieuw concept om beginnende, veelbelovende bands te helpen hun weg te vinden in podiumland, de Pete Black Night. Vrijdag 19 december vindt de aftrap plaats. Voorafgaand aan de electro van hoofdact This is Total War, staat een drietal (semi-)oefenruimtebands op de bühne. Planet Eyelash en End of Bunch zijn beide ergens in het punkspectrum te plaatsen, terwijl Public Warfare metalcore maakt. De deuren gaan open om 20 uur en de entree is gratis. De opbrengst komt ten goede aan Iduna’s nieuwe backline.


This is Total War uit Tilburg maakt dansbare, gruizige electrorock met synthesizers. Toetsenist Vince Prince is bekend geworden als gitarist van poppunklegende The Travoltas, terwijl zangeres Magic Mante al de nodige podiumervaring opgedaan heeft in meisjesnoisegroep The Meldy Peaches. Hoewel de bandnaam anders doet vermoeden, sluit het ambitieuze duo hun berichtjes op Myspace af met “Nothing but LOVE”, afgeleid van een van hun nummers. VPRO’s 3voor12-oordeel verklaart deze schijnbare tegenstelling door de band te zien als een wolf in schaapskleren. “Bij een totale oorlog is alles geoorloofd, maar jullie hanteren alleen de beste tactiek. Venijnig in de apparatuur, liefkozend in de zang.”


Chickband Planet Eyelash uit Groningen, Nijmegen en Leeuwarden is in mei 2008 opgericht om met haar punk een vrouwelijk tegenwicht te bieden aan de mannenwereld van de hardere muziek. Deze feministische inslag is terug te vinden in bijvoorbeeld de songtekst van ‘Slapping Barbie’. Hierin wordt fel geageerd tegen het uiterlijke ideaalbeeld waaraan vrouwen zouden moeten voldoen. Toch is niet alles serieus in de muziek van het enthousiaste viertal. De site van podium Romein spreekt dan ook over “een van de leukste bands van Friesland”.


Het Beetsterzwaagse End of Bunch bestaat sinds halverwege het jaar 2007 in zijn huidige formatie. Hoewel de opgenomen nummers uit begin 2008 nog behoorlijk up-tempo zijn, brengt de band in Iduna ook wat rustigere nummers ten gehore. De biografie zegt over deze vernieuwde stijl: “Iets minder snel, iets minder punk, maar nog steeds heel erg End of Bunch.”
Public Warfare maakt hardcore, metalcore en metal zoals deze genres ooit bedoeld zijn. De Drachtsters zien hun muziek als uitlaatklep voor hun gevoelens van haat en mengen deze samen met muzikaal ruige en melodische stukken tot een evenwichtig geheel.


De Pete Black Night is een eerbetoon aan Iduna's licht- en geluidsman Pieter Zwart, die ook de oefenruimte van Iduna draaiend houdt. Omdat Iduna haar functie als podium serieus neemt en (oefenruimte)bands méér dan alleen een podium wil bieden, krijgen de bands voorafgaand aan de avond professionele begeleiding. Onder de hoede van Vincent Koreman (ex-Travoltas, later producer van onder andere The Riplets, The Apers en Judasville) leren ze de kneepjes van het vak.