Krezip’s ‘Sweet Goodbye’ Krezip’s ‘Sweet Goodbye’

‘Bliksem Piebe, wat zingen jullie mooi!’

, Tekst: Christiaan Triebert Fotografie: Oscar Anjewierden

Krezip’s ‘Sweet Goodbye’

‘Bliksem Piebe, wat zingen jullie mooi!’

Tekst: Christiaan Triebert Fotografie: Oscar Anjewierden ,

Gillende meiden, grote optredens en gouden platen. Allen niet onbekend voor Krezip. De Leeuwarder meiden konden alleen nog zaterdagavond gillen, want de succesvolle band gaat stoppen na zo’n krappe 12 jaar. De clubtour, die tot eind juni is uitverkocht, deed namelijk ook Leeuwarden aan. Hun laatste single ‘Sweet Goodbyes’ paste goed bij deze avond, want een zoet afscheid was het zeker.

‘Bliksem Piebe, wat zingen jullie mooi!’

Gillende meiden, grote optredens en gouden platen. Ze zijn allen niet onbekend voor Krezip. De meiden kunnen echter nog maar een paar keer gillen, want de succesvolle band gaat stoppen na zo’n krappe 12 jaar. Binnen die jaren heeft Krezip –anagram voor ‘perzik’- een stabiele plek tussen de Nederlandse bands verworven. Waar het begon met poprock, eindigt het met jaren ’80 elektropop. Met een ‘Best Of’ en een clubtour –die uitverkocht is tot juni- nemen de Tilburgers afscheid als band. Solo zullen we waarschijnlijk nog wel het een en ander van ze horen. Hun laatste single ‘Sweet Goodbyes’ past goed bij deze avond, want een zoet afscheid was het zeker.

Onder luid gejuich verschijnt de geheel in wit geklede band het podium van de Friesland Bank zaal. De zaal, die zo vol zit dat je van je buurman’s lichaamsgeur mee kan genieten, zingt vanaf begin luidkeels mee met de nummers van Krezip. De felgekleurde achtergrond van het podium past goed bij de muziek. Dat zangeres Jacqueline zwanger is kan pas worden opgemerkt wanneer ze een strak discojurkje aan heeft, aan de energieke huppeltjes die ze met een grote glimlach maakt valt niks te merken.

,,Tige tank!’’ roept Jacqueline nadat ze ‘I Would Stay’ heeft gespeeld. Het publiek zong het nummer, dat tot recent tot beste Nederlandse single ooit werd verkozen, namelijk luidkeels mee. Jacqueline lijkt te genieten van het gezang, want met een glimlach speelt ze de akkoorden op de piano. Het publiek zingt wel. ,,Bliksem Piebe, wat zingen jullie mooi!’’ Jacqueline en de andere bandleden lijken het naar hun zin te hebben in de Friese hoofdstad, want ze bieden zelfs aan het Friese volkslied te spelen. ,,Oh nee, shit. Niet ingestudeerd.’’

Krezip bewijst vanavond waarom ze al die gillende dames, grote optredens en gouden platen verdiend hebben: het is simpelweg leuke muziek. Door energieke dansbare nummers af te wisselen met rustige ballads spreekt Krezip een groot publiek aan. Als toegift krijgt het publiek het laatst geschreven nummer ‘Sweet Goodbyes’. Hoe toepasselijk. Een mooier afscheidsconcert konden de inmiddels twintigers (ze begonnen met Krezip rond hun 15e) waarschijnlijk niet wensen: een bomvolle zaal die zingt, klapt en stil is wanneer het moet. Het blijft een ‘goodbye’ en geen ‘farewell’, want lachend zegt Jacqueline,,wie weet spelen we het Friese volkslied wel bij de reünietour.’’

 

Wie: Krezip

Waar: De Harmonie, Leeuwarden

Opkomst: bomvol  

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland