Frisian Metalnight II

Broedplaats voor Fries metaltalent

tekst: Werner Cazemier foto's: Frieda Vuur ,

Als je voor het eerst met je gitaar in je handen staat, droom je er al van. Eens op een podium te staan en laten zien wat je kan. In Romein werd het voor sommige dromers werkelijkheid. Jong (en oud) talent mogen onze trommelvliezen doen beven als de vierde editie van Frisian Metalnight losgaat.

Broedplaats voor Fries metaltalent

Waar een avond eerder nog een bloedende maniak op het podium stond te schreeuwen staat nu een meisje van een jaar of zeventien. Ze zingt met heldere stem de vollopende zaal toe. Ze wordt vergezeld door enkele jongens van dezelfde leeftijd en samen vormen ze het symfonische metalbandje Lyonite. Een leuk optreden om de avond mee te beginnen. Want hierna zal het zwaardere werk ten gehore worden gebracht.Opener Cruelty heb ik helaas gemist, al hoorde ik dat deze na drie nummers ook weer van het podium waren verdwenen.

Mauler is al berucht in het noorden van de provincie en nu is Leeuwarden aan de beurt. De vijf mannen zijn besmeurd met corpsepaint en bloed. Wanneer scherpe gitaarriffs en schelle screams door Romein gaan doet het me denken aan de band Nargaroth. Niet moeilijk, toch ze weten toch een grimmige sfeer creëren. Fans zijn er in elk geval genoeg, een hele horde is meegekomen en gaan los op de nummers Leaver dea as Slaef en Slachter fan Kimswert. Uitblinker is de strak gespeelde cover van Nattefrost- Sluts of hell.

De volgende band heeft een naam waarvan je hoopt dat het optreden niet zo zal zijn. Disaster speelt old school thrash metal dat een paar tikken heeft gehad van hardcore. De heren spelen een set vol smerige nummers. Een ‘liefdesliedje’ genaamd Fuck You Bitch en nog iets over een goeie stoelgang. De grunts van de zanger klinken in elk geval alsof ze uit hetzelfde kanaal weg komen, diep maar eentonig. De nummers raggen lekker snel weg en her en der valt er een verdwaalt slayer riffje. Een inspiratiebron voor vele bands.

Deathonate komt hun nieuwe mcd ‘Walk the Line’ promoten. De nummers als Walk the Line en Generation Suicide klinken live wel heftiger en zwaarder. Het is jammer dat de vocalen nauwelijks te horen zijn in de zaal, want zanger Harry staat de longen uit het lijf te schreeuwen. Het nieuwste lid, gitarist Django, heeft het tempo van de band snel opgepikt en weet goed mee te komen. Tot dan toe één van de betere optredens van de avond en het publiek lijkt dat ook te vinden. Het is heerlijk om de glijpartijen in de pit te zien die door het vele gemorste bier veroorzaakt worden.

Welke band in elk geval genoeg bier heeft gehad en er rustig op verder gaat is Sadotank. Thrash metal met een black metal invloed, iets wat je in elk geval wakker houdt. Het geluid is slecht tijdens dit optreden. Ook iets waar de zanger over blijft zeuren, deze is sowieso wel irritant tussen de nummers door. Maar daar besteden we geen aandacht aan. De nummers zijn lekker kort en volgen elkaar in hoog tempo op. Het opvallendst is het strakke hakwerk op het drumstel. Nummers als Possession en Toxic Bitch brengen in de ‘alcoholic hellnoise’ het smerigste naar boven. Een strakke band om je agressie even kwijt te kunnen.

Methusalem behoeft nauwelijks nog introductie. Hoewel de band nog altijd zijn eerste cd uit moet brengen hebben ze al een aardige bekendheid opgenouwd. Zanger Harold denkt iets te bekend, want elk moment dat hij z’n microfoon de zaal in richt blijft het akelig stil.De sfeer blijft er niet minder om. Methusalem doet oude tijden herleven met hun heavy metal. Ze spelen goed. Gierende solo’s en vingers die dansen over de hals van de gitaar, maar net iets meer dan een decennium te laat. Hun nummers zoals We’re Riding Out liggen goed in het gehoor, maar het jonge publiek heeft tegenwoordig weinig met heavy metal en van dit publiek moeten de meeste bands het juist hebben. Erg jammer want Methusalem kan het nog ver schoppen.

Deze avond mogen zij in elk geval het licht uit doen in Romein. Het is al na één uur ’s nachts als de laatste tonen de zaal in verdwijnen, de zaal is dan al vrij leeg. Het nieuwe talent haast zich naar huis om te dromen van hun kans om op dat podium te staan bij de volgende editie van Frisian Metalnight.

Wie: Methusalum, Sadotank, Deathonate e.a.

Waar: Popppodium Romein, Leeuwarden

Opkomst: Volle zaal