Buspop klopt als een bus

Van festivalgangers, voor festivalgangers

tekst: Sierd van der Bij Fotografie: Frieda Vuur ,

Frisian Party Zone: een groep trouwe feestbeesten die al jaren alle grote festivals van Europa aandoet in hun omgebouwde gepompeblêde streekbus. Dat de Frisian Party Zone niet alleen uitblinkt in het bijwonen van festivals is gebleken. De vertegenwoordigers van de Friese vlag bij uitstek sloten het festivalseizoen af met een eigen festival: Buspop. De bus keek al voor de vijfde editie tevreden toe.

Van festivalgangers, voor festivalgangers

Als je De 2 Gemeenten in Jirnsum binnenloopt, herken je de schouders die dit festival dragen meteen. Polsen die 365 dagen in het jaar geïsoleerd worden door festivalbandjes. Een gemiddelde festivalganger wordt door een stempel met de neus op de feiten gedrukt. De pols is niet te missen en laat je meteen weten dat je met één à twee bandjes nog lang geen festivalganger bent. De FPZ-methode: veel muziek, veel plezier, veel pompeblêden en nog veel meer bier. En dat merk je op Buspop.

Goede muziek kom je niet alleen tegen op Roskilde of Lowlands. Het indierock kwintet Monstertux laat om half negen al merken dat wij Friezen ook over een flinke dosis creativiteit beschikken. Het kan kloppen dat we al een tijdje niets meer van ze gehoord hebben, want ze waren namelijk druk bezig met een nieuwe plaat: The Alison Album. Het nummer Genius valt bij het – vooralsnog – nuchtere publiek in de smaak. Een terecht applaus voor de band die, zeker niet onterecht, vaak vergeleken wordt met Placebo en Sonic Youth. De opwarmer van Buspop 2008 zien we in 2009 ongetwijfeld terug op de grotere podia.

 

De grote zaal is een klein uurtje later nog iets te koud voor de band Methusalem. Het lukt zanger Harold maar amper om de afstand tussen het publiek en de bar kleiner te maken. Maar ach, van een afstandje zie je ook wel dat ze een superstrakke set neerzetten. Dezelfde Harold gaat op een Bruce Dickonsoneske manier te keer op het podium. Zijn zuivere stem wordt prima aangevuld door de rest van de band: plezier zonder fouten.

Een aantal jaartjes jonger is de band A Silent Express. In een vol café laten zij piekfijn horen dat leeftijd uit slechts twee cijfers bestaat. Deze band heeft de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland weten te winnen. Ook hier weten ze het ingetogen dansende publiek te boeien. Hun laatste (nieuwe!) nummer leert ons dat het meest verse bandlid Henk Jan eindelijk zijn draai heeft gevonden bij zijn nieuwe vrienden. Klonk het eerder dit jaar nog wel eens rommelig, op Buspop staat A Silent Express als eenheid: harmonie.

Oor schreef ooit: ‘In een rechtvaardige wereld was Face Tomorrow de grootste band van Nederland.’ Met deze uitspraak in het achterhoofd zijn de verwachtingen hoog gespannen. Face Tomorrow brengt de zaal met nummers van het nieuwe album In the Dark naar een zinderende climax. Het kost helemaal geen moeite om te wachten op het nummer Worth the Wait. Face Tomorrow laat op Buspop horen dat de lovende recensies terecht zijn. Het publiek komt naar voren en leeft zich uit op de ijzersterke klanken van deze topband.

Na eigen werk komt coverwerk. Junkyard Dogs geeft een feest van herkenning in het café met covers van onder andere Queen, Blur en AC/DC. Maar het zijn de AC/Daisies die de laatst genoemde legendes kleur geven in Jirnsum. Deze uit Leeuwarden afkomstige band geeft een wel een heel realistisch beeld van hun jeugdhelden AC/DC. Het enthousiasme van de band en de fantastische stem van Harry ‘Bon Scott’ Koster doen het publiek rocken!

Festivalgangers weten als geen ander hoe festivals georganiseerd dienen te worden. Het lustrumjaar van Buspop zou wel eens de trend kunnen zetten voor de Frisian Party Zone. Serieuzere, grotere acts en in de toekomst? Misschien een festival op een grasveld in de stralende zon? Zou dat niet de ideale setting voor deze doorgezomerde festivalgangers zijn?

Wat: Buspop

Waar: 2 Gemeenten Jirnsum

Opkomst (beschrijvend: druk, te leeg, redelijk, etc): 300 zielen