3VOOR12 Friesland wint Friese Popprijs!

D-A-A-N ook grote winnaar met drie prijzen.

Jan de Vries ,

In schouwburg De Lawei kreeg 3VOOR12 Friesland vrijdagavond de Friese Popprijs 2008, goed voor een bedrag van van € 1.500,- en een gouden microfoon. D-A-A-N, De Altijd Aparte Nederlander was de andere held van de avond met de publieksprijs, de prijs voor beste videoclip en de prijs voor de beste act. En Tom ‘Junkie XL’ Holkenborg kwam - als bekendste ‘Fries’ - ook nog even kijken.

D-A-A-N ook grote winnaar met drie prijzen.

3VOOR12/Friesland heeft vrijdagavond de Friese Popprijs 2008 gewonnnen. De lokale 3VOOR12 site kreeg de prijs in Schouwburg De Lawei in Drachten tijdens het Friese Popgala. Eerder wonnen onder meer Suicidal Birds en poppodium Het Bolwerk in Sneek de prijs.

Net als vorig jaar werd de avond aan elkaar gepraat door Jan Douwe Kroeske. De eerste prijswinnaar mocht hij zelf aankondigen: de prijs voor beste DJ ging naar Da Pauli. Die nam zijn prijs in ontvangst van de kersverse Frieslands Next Top Model Wiepy Bakker, die de hele avond als een soort rondemiss fungeerde.
 
Daarna mocht Daniël Levy - beter bekend als D-A-A-N – de eerste keer het podium beklimmen voor de beste videoclip bij het nummer ‘Hee Hallo’. Later kwam Daniel nog terug om de prijs voor de beste act en de publieksprijs in ontvangst te nemen. De Oevreprijs ging naar Pigmeat, dat na 20 jaar en 2000 optredens met een afscheidstoernee bezig is.
 
De prijs voor beste nieuwkomer ging naar Bonne Aparte die wegens een optreden op State-X New Forms in Den Haag de prijs niet zelf in ontvangst kon nemen. Ook de coverband Boulevard kon de prijs voor beste coverband niet zelf in ontvangst nemen. Teunis Spits van poppodium Iduna kreeg de prijs voor het beste designproject, Zeef & Sound, ontworpen door Wytse Sterk.
 
Toen was de beurt aan 3VOOR12/Friesland om de Friese Popprijs 2008 in ontvangst te nemen. Vergezeld van een dozijn medewerkers namen hoofdredacteuren Paul van Berlo en Sjoerd Bootsma de prijs onder luid gejuich in ontvangst. ‘De prijs werd toegekend aan alle medewerkers van 3VOOR12. "We weten nog niet precies wat we gaan doen met het geld, maar er komt vast een feestje!", aldus de vergulde hoofdredactie.
 
Tussendoor waren er optredens van Lawn met het Fries Symphonieorkest, D-A-A-N, Pigmeat, Operazanger Sander Boonstra met rapper Ozie-N, Pigmeat en Miss Ippi. In de grote zaal werd afgesloten met een optreden van Weekend at Waikiki dat daarmee zijn reünietour afsloot. Niet geheel onverwacht kwam Tom ‘Junkie XL’ Holkenborg het laatste nummer meedoen met de maatjes van zijn eerste band.
 
De feestelijkheden zetten zich daarna voort in Theatercafé De Hopper waar Ed Lus en Aart Lip de prijs voor song van het jaar kregen uitgereikt. Dat kon natuurlijk niet zonder een ‘live’-performance van het luidkeels meegezongen ‘Ik bin su eil’.
 
Een uitgebreid verslag van het Fries popgala volgt spoedig op deze site!