Uit den muzikale keuken (1):
Een bekentenis. Als het herfst wordt, draai ik Mozart. Mozart betovert me, kan me dagenlang in de greep houden. Neem nu 38ste of de 40ste symfonie: demonisch, waanzinnig en goddelijk geniaal tegelijkertijd. Ideaal voor een potje ‘air-dirigeren’ op een regenachtige namiddag.
Sommige mensen vergelijken Mozart graag met een vijfgangen diner op Michelin-niveau. Van voorgerecht tot dessert volledig in balans. Iedere noot is nuttig, elke toon precies op smaak.
Nadeel? Ga maar eens twee weken lang elke dag opgeprikt dineren. Je wordt horendol van al die exquise liflafjes. Na twee weken Mozart verlang je hartstochtelijk naar een frikadel speciaal of een bak sufgekookte `Hollandsche spruitjes`.
Of er meer muziek uit de warme maaltijd valt de halen? Een volledig willekeurig overzicht van fijne en minder verfijnde recepten:
I. De categorie stevige hap:
Sex Pistols / Ramones / NOFX - Gloeiend hete Boekweitgrutten met een vleugje stroop. Substantie wordt bij opdienen met pollepel gekatapulteerd. Bij voorkeur met zo’n vaart dat het bord aan gruzelementen gaat.
Nirvana - Simpele andijvie-stampot met doorbakken spekjes en oude kaas. Snel klaar en mits verse andijvie, een knapperig doch bitter randje. Goed recept dat eind jaren negentig aan eigen succes ten onder ging. In de unplugged versie (zonder spekjes) ook prima te pruimen.
Guns ‘n Roses - Rommelig gerecht met veel tomatensaus en ketchup. Werd voor het laatst geserveerd met spaghetti. Geserveerd in wegrestaurants van divers allooi. Soms eenzame hoogstandjes, vaak slap gekookte zooi met verdwaalde snufjes sigarettenas.
Pearl Jam - In olijfolie gebakken falafel met biologische groenten. Weer helemaal hippe snack voor de linkse rakker: weinig toegankelijk, wel politiek verantwoord. Is sluipenderwijs een massaproduct geworden. Scheen vroeger nóg lekkerder te zijn.
Metallica / Soundgarden - Uiteraard niet over één kam te scheren. Maar allebei wel op stevige basis van kidneybonen, guacamole en zure room. De één tortilla, de ander meer enchilada. Liefst geserveerd met koud bier. Voor ongetrainde magen ligt winderigheid ongenadig op de loer.
II De categorie zoet en (ooit) exotisch
Beatles - Macaroni. Veroverde in de jaren ‘60 de Hollandsche keuken en verdrong de saaie aardappel met verve. Eerst nog met basterdsuiker en spekjes. Daarna voorzien van veel creatief sauswerk en groenteprutjes. Gekookt of uit de oven: nog steeds niet weg te denken van tafel. Inspiratiebron voor ontelbare restaurantjes. Begint na 40 jaar toch de status van aardappel te krijgen.
Pink Floyd - Mindfood met stokjes. Doet denken aan sushi of schildpaddensoep.
Blof - Aardappelen, vlees en groente maar dan op hoog niveau. Af en toe verrassende uitstapjes naar Oosterse en Amerikaanse keuken. Prakken verboden.
Steve Miller band - Donuts gevuld met jam naar grootmoeders recept. Handig voor onderweg. Je blijft er onherroepelijk van dooreten.
Muse / Radiohead / Coldplay - Dagplates in hetzelfde restaurant waar ze Mozart serveren. Nog altijd in balans en exquise, maar eenvoudiger en hierdoor recht door zee. In elk seizoen te eten. Doet aan vroeger denken en verveeld nooit.
III. In de categorie smerig en ongezond:
De Kast - Stukgekookte aardappelen, vlees en (regionale) groente. Geprakt met vettige juskuil. Wordt gelukkig weinig meer geserveerd.
Frans Bauer - Aangebrande bami met zoet-zure saus van de Chinees op de hoek. Geblenderd en ter verdoving van de smaakpapillen gesuikerd. Avondeten uit een rietje. Populair bij dragers kunstgebit.
De Britney‘s, Christina‘s en J-lo‘s. Kleffe Big Mac’s met een plakje augurk voor de smaak. Eenheidsworst die bij voorkeur in karton wordt geserveerd. Ziet er op de billboards altijd lekkerder uit dan op tafel. Je eet marketing en dat proef je.
De komende Idols / I wanne be a popstar winnaars - Diepgevroren vleugeltjes van eendagskuikens. Per SMS te bestellen. Na twintig minuten magnetron rest er vette benigheid. Weinig vlees, veel bot. Te zielig om op te eten.
BERT KOBUS
Musiculinair
Uit den muzikale keuken (1)
De tweede bijdrage van 3voor12 Frieslands eigen columnist Bert Kobus is om van te smullen! Eet smakelijk!