Hollandse Nieuwe Jean Parlette houdt van Friesland

"Tot een paar weken geleden was ik alleen"

Sinds de Popacademie in Leeuwarden een paar jaar terug de deuren opende, gaat het goed met de muziekcultuur in het hoge noorden. Adept en Bonaparte waren eerder Hollandse Nieuwe. Nu kiezen we voor 'de future folk uit het verleden' van Jean Parlette.

"Tot een paar weken geleden was ik alleen"

Jos Blomsma, 26 jaar, studeerde Communicatie en Multimedia Design en volgde voor die opleiding een half jaar lang lessen aan de Popacademie in Leeuwarden. Blomsma zag in dat hij over slechte communicatieve vaardigheden beschikte en kwam er al snel achter dat hij zich gemakkelijker met behulp van muziek kon uiten. Met een laptop knipte hij folknummers aan elkaar: zo ontstond een fris geluid dat is opgebouwd uit oeroude bouwstenen. Als naam koost hij Jean Parlette. Het is de Hollandse Nieuwe van deze week.

WIE OF WAT IS JEAN PARLETTE? “Dat was ik in mijn eentje, tenminste tot een paar weken geleden. Ik schrijf de muziek en produceer het, maar nu hebben we uitbreiding voor een live-band. Nadat ik Laurens ontmoette groeide de band snel. Eerst kwam er gitaar bij, toen de cello. Vroeger maakte ik drum ‘n’ bass, maar nu ben ik als Jean Parlette een jaar bezig. Dit is wat ik wil.”

VANWAAR DE NAAM? “De naam is verzonnen. Hij klink mysterieus en heeft een mooie klank. Eerst had ik de achternaam in een boek gevonden. Toen verzon ik er een Franse vooornaam bij: Jean. Als ik aan Frankrijk denk, denk ik aan de film Amelie, die is een mooie sfeer. Maar ik ben nog nooit in Frankrijk geweest.”

HET 3VOOR12 OORDEEL: FUTURE FOLK UIT HET VERLEDEN “Prachtig. Ik hou van ouderwetse folk, maar speel geen instrument. Ik maak alle nummers op een laptop.”

KEUZES:

SIMON OF GARFUNKEL?
”Simon is een mooie naam.”

AKOESTISCH OF ELECTRISCH? ”Akoestisch”

FRIESLAND OF ELDERS? “Ik hou van Friesland.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK? ”Ik doe het voor het plezier. Maar ik ben ook aandachtsgeil, hoor.”

HEB JE EEN ROUTE UIT GESTIPPELD? ”Deze zomer willen we een echt album maken, maar eerst zoveel mogelijk live spelen. Laurens verzint nu de plannen en ik ga er in mee. Ik heb er alles voor over.

WAAR SPEEL JE? “Op de academie van Popmuziek in Leeuwarden.”

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR JEAN PARLETTE KOMEN KIJKEN? “Jean Parlette maakt mooie muziek, wij vinden het leuk en hebben er veel lol in en daarom heeft het publiek er ook lol in.”