Een succesvolle akoestische avond met Tarragona

De heavy metal band bewijst zichzelf op onbekend terrein

Sjors Evers | foto's Remco van Beurden ,

An acoustic evening with Tarragona is de titel die de afgelopen weken op de affiches van Hedon in Zwolle terug te vinden was. Een heavy metal band die kiest voor een intieme akoestische sessie trekt de aandacht, zeker omdat Tarragona bekend staat als een band met scherp volume. Uit pure nieuwsgierigheid waagt 3voor12 Flevoland zich daarom op vrijdag 16 december de provinciegrens over naar Zwolle, gewoon om te zien hoe dit optreden zou uitpakken.

Nog voordat de avond begint, is de sfeer al bepaald, het decor van Hedon in Zwolle blijkt vanavond een ontzettend goede keuze te zijn. Een statige en hoge zaal, die door de aankleding van het podium toch ook weer intimiteit uitstraalt. Het vormt een kwetsbare, haast fragiele balans die een mooie spanning oplevert. Dezelfde spanning vinden we ook terug in de set van Tarragona. De band speelt een twee uur durende set waarin alle nummers met zorg en aandacht van knallende, meeslepende rocksongs zijn omgezet naar verfijnde akoestische versies met toch dezelfde kracht en energie.

Over de muzikale kwaliteiten van de individuele bandleden is al langere tijd geen discussie meer mogelijk en ook vanavond bewijst de band zich weer. Dit doet de band niet alleen in de manier waarop de set is opgebouwd en vorm gegeven, maar ook zeker op instrumentbeheersing. Of gitarist Lennart en zanger/gitarist Vidal nu elektrisch of akoestisch spelen, het maakt ze niets uit. De snelheid en souplesse in hun spel komen keer op keer weer bijzonder goed uit de verf. En voor de hele band geldt wel dat geen enkele rocksong te groots is om er een subtiele akoestische versie van te maken.

Tarragona weet deze avond de perfecte balans te vinden tussen klein en breekbaar, en krachtig en energiek. De band weet de gehele zaal twee uur lang te boeien. Dit resulteert  erin dat er vanuit de zaal, op het applaus tussen de nummers door, geen geluid te bekennen is. Zodra Tarragona hun laatste akkoord van de set heeft aangeslagen, komt het publiek los. Het lijkt er niet op dat ze van plan zijn de zaal te verlaten zonder nog een laatste toegift.

Dat Tarragona weloverwogen keuzes maakt, is ook hier wel te merken. Er wordt niet klakkeloos een nummer aangegrepen om nog even te spelen. Nee, de band zoekt naar de juiste afsluiter van de avond. Wanneer Lennart voelt dat deze zoektocht nog wel even zou kunnen duren, besluit hij een blues jam in te zetten. Waar, alsof het is afgesproken, de rest van de band direct op inspringt. En zo sluiten ze de avond af met een geïmproviseerde jam van enkele minuten, die aanvoelt alsof hij vaker is gerepeteerd. Er is niets op aan te merken.

Al met al zullen de bezoekers van An acoustic evening with Tarragona terugkijken op een bijzondere avond op een bijzondere locatie in het centrum van Zwolle. Tarragona heeft wel bewezen dat ze meer dan een band zijn die “leuk kan spelen”. Dat de band op zo’n manier in staat is om de sfeer van de locatie (die deels ook zelf gecreëerd is met de aankleding van het podium) terug te laten komen in je set bewijst en onderstreept de sterke kwaliteiten van Tarragona.