Straatmuziekfeest verwarmt Lelystadse kerstmarkt

Van aluminium halo's tot close-harmony kerstmutsen: muziekliefhebbers zetten zich schrap voor de kerst

Tekst: Maaike Broekhuijsen, foto's: Bas de Reus ,

Het zal je niet ontgaan zijn: de kerstdagen staan weer voor de deur. Dat betekent dat het tijd is voor lampjes aan de huizen, dennenbomen in de woonkamers en kerstmarkten in de steden. Ook Lelystad pakt het kerstfeest groots aan: op zondag combineerde de provinciehoofdstad de kerstmarkt met een wintereditie van het Straatmuziekfeest. Ook Underground zet zich schrap voor de kerstdagen, met How to Throw a Christmas Party.

Het eerste Straatmuziekfeest in Lelystad vond in 2012 plaats. Het festival voor straatmuzikanten is een succes: na enkele zomeredities is het nu tijd voor een wintereditie. Ook op deze zondag lieten diverse bandjes en muzikanten zich in het centrum in een akoestische setting laten horen.

Met een markt en de winkels die open zijn, is het druk in de stad. Op vijf verschillende locaties zijn de muzikanten te vinden: ze spelen allen meerdere keren op diverse locaties een set van een half uur. De diversiteit is opvallend, van wereldmuziek tot folk, van Nederlandstalig tot blues.

Van zelfgeknutselde instrumenten tot close-harmony kerstmutsen

Niet iedereen van het winkelende publiek trekt zich iets  wat aan van de artiesten, al staan er bij elke artiest wel wat mensen te kijken, soms voor heel even, soms een aantal nummers lang. Zo weten the Bucket Boyz, wanneer ze op het Stadhuisplein staan, met veel zelfgemaakte instrumenten en een genre tussen bluegrass en rockabily in, een groot publiek om zich heen te trekken.  Ook Bacaviac weet met hun instrumentale wereldfolk de mensen vast te houden.
 
Een aantal artiesten hielden zich ook aan de kerstsfeer. De vrouwen in de close-harmony groep Kwartet Sparkle hadden bij hun optredens kerstmutsen op, en de zangeressen van het koor New Land Singers hadden een repertoire vol met kerstliedjes. 

Het is dan wel koud buiten, gelukkig is het droog. De wintereditie van het straatmuziekfeest brengt een leuke dimensie aan wat anders een gewone decemberzondag zou zijn, en door de variëteit aan muziek, is er voor elk wat wils.

Halo's van alluminiumfolie bij How to Throw a Christmas Party

Wanneer de kou teveel wordt, verplaatsen we ons naar de Underground, waar het collectief How To Throw a Christmas Party staat. Na een jaar pauze, is het bijzondere gezelschap dit jaar terug. Het idee van How To Throw a Christmas Party is in 2010 begonnen als een zijproject van de band Brown Feather Sparrow. Onderhand is het echt een eigen ding geworden, waar diverse bekende muzikanten en componisten aan hebben meegedaan. Zo doet elk jaar de oprichtster Lydia van Maurik mee, en werken dit jaar onder andere Jeroen van der Werken, Kim Jansen, Pim van de Werken, Arjen van Wijk en Roelof Flierman mee.
 

Zo’n tweeduizend jaar geleden kwamen de engelen naar aarde met een boodschap over vrede, maar de mensheid had niet geluisterd. Nu zijn ze terug en laten ze zien hoe je een kerstfeest moet houden. Na deze boodschap propt het uit drieëndertig mensen bestaande collectief zich op het iets te kleine podium van de Underground. Gekleed in het wit, als engelen of wijze mannen, met halo’s en aluminiumfolie.

Wanneer een nummer gaat over hoe de engelen uit de ruimte komen, worden de opblaasvliegtuigen het publiek ingegooid. Dit zet de toon voor de rest van de show. Het is allemaal ietwat chaotisch en doet op momenten denken aan een enorme jamsessie, maar het is vermakelijk voor het publiek en de muzikanten zelf. De liedjes wisselen tussen ingetogen, vrolijk en enthousiast, met delen van de herkenbare klassiekers ertussen, de teksten zijn Engels en Nederlands. Op deze manier vertellen ze hun eigen versie van het kerstverhaal.

En zo wordt ook in Lelystad de een-na-laatste zondag voor het kerstfeest afgesloten. We kunnen alleen maar hopen dat dit zich volgend jaar herhaalt, want zo worden de voor de muziekliefhebber zo afschuwelijke dagen toch een beetje dragelijk.