3voor12 Eindhoven

DDW Music 2017: Wil de echte The Fresh & Onlys dan nu opstaan?

Rockband uit San Fran toont meerdere gezichten in Café Wilhelmina

Waar buiten iedereen nog staat bij te praten over (én bij te komen van) de drukke maandagavond, maakt binnen The Fresh & Onlys zich op voor hun terugkeer in Eindhoven. En de al even drukke dinsdagavond van DDW Music. Wie er op tijd is, en binnenloopt bij het lievige voorprogramma Girl Ray, wordt flink verrast als The Fresh & Onlys ze er daarna van langs geeft met dat (subtiele en catchy) gitaargeweld. Maar degenen die later binnenkomen wacht eenzelfde verrassing, want het gaat alle kanten op bij de Amerikaanse rockers.

Heerlijk, op de dinsdagavond ruim na tienen er eens goed voor gaan staan; er zijn dinsdagen die minder spannend zijn. Er zijn ook optredens die minder spannend zijn. The Fresh & Onlys opent zoals fans ze kennen; aanstekelijk, met veel gelaagdheid in het gitaarspel en de niks-aan-de-hand-zang van frontman Tim Cohen. ‘Presence Of Mind’, met het repeterende ‘the future is bright’ op heerlijk golvende gitaarlijnen, maakt indruk. ‘Dream Girls’ niet lang daarna nog meer. De over elkaar heen solerende gitaristen gunnen de hoofdrol even aan de bassist en die pakt zijn momentje wel effe hoor.

Echt gedanst wordt er pas tegen het einde van de set, als het lastige middenstuk, met te veel slaapverwekkende nummers, is afgerond. Waar het eerste deel van de set de soundtrack van ieder goed surffeest kan zijn, is het daaropvolgende blok meer geschikt voor het zondagochtendontbijt. Het kruit lijkt aan het begin van het optreden al snel verschoten, maar achteraf blijkt dat de band bewust heeft gedoseerd. Want wat nog in het vat zit, wordt er in deel drie van deze set allemaal uitgehaald. Maar dan is het al vrij laat, en sommige bezoekers horen de wekker van morgen al gaan. Het slotstuk, waarin het ambacht van het liedjesschrijven plaatsmaakt voor een fuzzy wall of sound, hoort dus niet iedereen op zich afkomen. Sommigen weten nu dan niet wat ze lezen. Maar de rest weet ervan!

3voor12/Eindhoven is de hele week op DDW Music. Check het festivalblog voor meer recensies.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12