3voor12 Eindhoven

DDW Music 2017: Stoom afblazen met The Weather Station in The Student Hotel

Melancholische Will Stratton geeft Trump veeg uit de pan

Het is de laatste zaterdag van Dutch Design Week, voor velen reden om na een enerverende week nog eennmaal te feesten. Maar tussen het designgeweld overdag en de dj’s in de nacht is er in The Student Hotel een aangenaam rustmoment. In een volgepakt collegezaaltje treden hier de folkies Will Stratton en The Weather Station op. Will Stratton is als eerste aan de beurt en maakt meteen indruk. De singer-songwriter uit Upstate New York is een getalenteerd gitarist en ontroert met zijn Nick Drake-achtige zang. Melancholie voert de boventoon, maar Stratton kan in zijn teksten ook fel uit de hoek komen. Zo moet Donald Trump het in een aantal nieuwe nummers flink ontgelden.

Leuk weetje van Tamara Lindeman, alias The Weather Station: van Vancouver naar de Canadese oostkust is even ver als van Nederland naar Iran. De enorme afstanden in Lindemans thuisland Canada hebben hoorbaar invloed op haar muziek. Haar folk- en americanaliedjes lijken te zijn gemaakt voor vele uren achter het stuur, al mijmerend over het leven. Vaak is de muziek kalm, maar The Weather Station laat zich ook van zijn meer rockende kant zien, zoals in het uptempo ‘Kept It All to Myself’. Dankzij de strakke begeleidingsband, die de zangeres nergens overstemt, krijgt de muziek net wat extra pit. Vooral de drummer valt op; met perfect getimede roffels en subtiele slagen op de bekkens legt hij precies de goede accenten.

Ook alleen weet Lindeman zich staande te houden, wanneer ze in het midden van de set solo een lied speelt. Dan is ook hoorbaar hoe goed haar zang is, die klinkt als een kruising tussen Joni Mitchell en Feist. Ook Will Stratton komt haar nog even vergezellen op het podium. Hierna pakken Lindemans bandleden de instrumenten weer op voor het laatste deel van dit uitstekende optreden. Het DDW-publiek heeft even stoom kunnen afblazen, hoog tijd nu om de nacht in te gaan…

3voor12/Eindhoven is de hele week op DDW Music. Check het festivalblog voor meer recensies.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12