3voor12 Eindhoven

DDW Music 2017: YAK weet nog echt iets toe te voegen aan het rock-’n-rollgenre

Diet Cig verspeelt vooral tijd aan anekdotes

Al de hele week trekt DDW Music volle zalen; op tijd aanwezig zijn is een must. Ook vanavond is Het Stroomhuis al goed gevuld als het New Yorkse indiepopduo Diet Cig het podium betreedt.

Voor opener ‘Sixteen’ vertelt frontvrouw Alex Luciano dat ze ooit een date had met iemand met dezelfde naam en dat het best raar was om haar eigen naam te schreeuwen tijdens de seks. Na deze intieme confessie valt de ritmepartij in en komt het publiek direct los. Luciano blijft tussen de nummers door lange verhalen vertellen, wat het publiek ongeduldig maakt. Het energieniveau wisselt constant en het optreden kan kort worden samengevat: zoete garagerockliedjes, schattige sprongetjes en lange anekdotes over punk, feminisme en katten.

Het trio YAK is meester in ‘gruizig’.  Punk, noise, garage, rock-’n-roll; alles komt voorbij. De sound heeft het macabere van The Birthday Party en de ‘swagger’ van The Strokes. In 2016 bracht de groep het geweldig slopende en ontregelende debuutalbum ‘Alas, Salvation’ uit. Dit jaar bleef het rustiger. Alle reden om te kijken wat de mannen de afgelopen maanden hebben uitgespookt.

YAK heeft overduidelijk geen haast. Er wordt nog rustig een sigaret opgerookt voordat de band start met het groovy ‘Harbour The Feeling’. Van de eerdergenoemde genres voert rock-’n-roll vanavond de boventoon, zowel in uitstraling als in sound.

Voor YAK-begrippen blijft het tamelijk rustig op het podium, maar de band tovert het koude Stroomhuis om in een zweterig hok en bij een nummer als ‘Victorious’ blijft een bescheiden moshpit niet achterwege. De drums zijn strak, de bas dreunt lekker door en alleskunner Oliver Burslem speelt zonder moeite met zijn ene hand gitaar en met zijn andere hand orgel. Tijdens afsluiter ‘Use Somebody’ lijkt hij de geluidsman nog even uit te dagen door te kijken hoe lang hij het nummer kan uitrekken. ‘And again, and again, and again’. YAK voegt nog echt iets toe aan het rock-’n-rollgenre en laat vanavond zien hoe dat moet.

3voor12/Eindhoven is de hele week op DDW Music. Check het festivalblog voor meer recensies.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12