Vorige week bracht de Tilburgse rapper Jelle Verse nog een nieuwe single uit, maar je kunt hem wellicht ook kennen van TikTok. Waar hij korte liedjes schrijft over zijn favoriete voetbalclub en nee, dat is niet Willem II, maar PSV. Zo goed als elke wedstrijd is hij te vinden in het publiek, joelend voor de club waar hij van houdt. Vroeg of laat zou die voorliefde voor PSV terug te zien zijn in zijn muzikale carrière, dus zette hij een filmpje op TikTok van een kort, maar gevoelig nummer over de saamhorigheid van de club. En dat ging viraal.

“Ik had een filmpje op Instagram geplaatst met een liedje over PSV. Een tijdje nadat ik het geplaatst had, wees een vriend van mij erop dat mensen het geluid waren gaan gebruiken onder filmpjes op TikTok. Daardoor is het echt heel vaak beluisterd.” vertelt Jelle al lachend. Zelf had hij niet door dat het zo hard ging, hij hield zich immers nog niet echt bezig met TikTok. Vanaf dat punt wist hij dat hij zich meer in het platform moest gaan verdiepen: “Zo kwam ik erachter dat met het juiste format en een liedje dat mensen aanspreekt je video’s best wel lekker kunnen lopen op dit platform.”

@jelleverse Samen Gewonnen ❤️🏆 #psv #bekerfinale #ajapsv #jelleverse ♬ origineel geluid - Jelle Verse

Een aantal van Jelles video’s zijn op TikTok tien- tot honderdduizenden keren bekeken en dat bracht ook een nieuw publiek naar zijn Spotify. De mensen die zijn video’s en liedjes op TikTok leuk vinden en Jelle vervolgens op Spotify opzoeken zullen daar geen liedjes over PSV tegenkomen. “De liedjes die ik op Spotify zet zijn wat mij betreft een andere vorm van muziek. Het zijn meer autobiografische nummers, die vaak gaan over een soort innerlijke tweestrijd. Maar ook die nummers worden meer geluisterd als het goed gaat op TikTok. Mensen willen blijkbaar toch meer horen en zijn nieuwsgierig.” Het platform zorgt dus voor aanwas van nieuwe fans, maar dat bleek niet het enige. Zo werd hij via het platform ook uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd van het bedrijf TOTO, dat voornamelijk bekend staat als aanbieder van sportweddenschappen. “Tijdens de coronatijd was TOTO op zoek naar een persoon die de stem van de lege stadions wilde worden. Deze heb ik toen gewonnen, waardoor ik met mijn lied de stem van het lege PSV stadion werd.” Dat gaf hem weer een nieuw opstapje in zijn carrière.

Wat hij zelf merkt van het viraal gaan? “Dat mensen je herkennen op straat. Ik liep ergens rondom het stadion met een vriend en toen werd ik aangesproken. Of hij met mij, ‘diegene van TikTok’, op de foto mocht. Mijn maatje kreeg een telefoon in de hand gedrukt en moest de foto maken. Op het moment zelf dacht ik er niet zo bij na, maar bij thuiskomst voelde het toch wel bijzonder om zo herkend te worden.” Naast herkenning van fans, kreeg hij ook erkenning van Cody Gakpo, die in de winter van 2022 de transfer van PSV naar Liverpool maakte en waar Jelle een nummer over schreef: “Ik kreeg op Instagram een DM van Cody, waarin hij mij bedankte voor het nummer en zei dat hij het erg mooi vond. Dat had hij niet hoeven doen, maar ik denk dat het veel zegt over zijn karakter. Later ben ik bij een wedstrijd een keer zijn vriendin ergens rondom het stadion tegengekomen. Ik herkende haar, maar zij herkende mij ook van het filmpje. Zij heeft uiteindelijk Cody erbij gehaald en zo heb ik hem kunnen ontmoeten. Hij herkende mij inderdaad nog van de video en dat voelde wel heel bijzonder. We waren allebei een beetje nerveus. Ik omdat hij natuurlijk een grote voetballer is en hij omdat hij mij weer kende als degene die een nummer voor hem had geschreven.” 

@jelleverse Cody Gakpo ♥️✨📝 #fyp #vjp #codygakpo #psv #liverpoolfc ♬ origineel geluid - Jelle Verse

Het viraal gaan om TikTok is natuurlijk mooi, maar het afgelopen jaar is Jelle ook druk bezig geweest met het schrijven van liedjes voor zijn nieuwe project zo vertelt hij: “Afgelopen jaar heb ik vooral veel in de studio gezeten, waardoor ik nu weer wat muziek op de plank heb liggen. Ik post hier fragmentjes van om TikTok, zo probeer ik contact met mijn fans te behouden en wil ik laten zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt.” Vorige week kwam hij weer met een eerste single, ‘Hou Me Vast’, daarover zegt hij: “Het gaat, net als veel van mijn andere nummers, over een soort innerlijke tweestrijd. Ik denk dat die strijd iets heel mens eigen is. Het gaat over ambities die je wil nastreven, maar daarvoor moet je iets waarvan je houdt los durven laten. Dat is iets heel moeilijks. In de clip zijn we uitgegaan van een liefdesrelatie, maar het nummer kan over van alles gaan. Iedereen kan er een soort eigen interpretatie aan geven, omdat niemand dezelfde ervaringen deelt. Dat vind ik ook iets heel moois aan muziek.”