Met popnummers met een rock- en punk vibe die doet denken aan artiesten als Gayle en Yungblud maakt Daimy Lotus ruimte voor kwetsbaarheid. Thema’s als een gebroken hart, mentale gezondheid en persoonlijke groei komen voorbij in een jasje van snijdige pop. En dat werkt heel goed. Ze heeft al verschillende radio-optredens gehad en doet dit jaar mee aan de Popronde. Hoogste tijd dat we meer over deze dame te weten komen.

Je bent jong begonnen, was een aantal jaren uit beeld, en bent nu weer terug met eigen muziek. Hoe zit dat?
Er was een tijd dat ik niet echt wist wat ik met mijn eigen project wilde doen, en heb toen vooral gefocust op samenwerkingen met en voor anderen, met de gedachte dat muziek/songs voor mezelf maken vanzelf wel weer komt. Ik merk dat die samenwerkingen ook echt impact hebben gehad op mijn eigen muzikale ontwikkeling. Om je te ontwikkelen moet je eigenlijk wel samenwerken met anderen, leren hoe zij dingen doen en dat meenemen naar je eigen project.. En het is daarnaast gewoon heel leuk om met anderen samen aan iets te werken in plaats van helemaal alleen.

Je muziek wordt vergeleken met Gayle en Yungblud. Luister je die artiesten zelf ook of past het genre het beste bij de boodschap die je wil brengen?
Allebei! Ik vind het heel leuk om naar te luisteren. Er zijn heel veel verschillende dingen die ik leuk vind om naar te luisteren, maar hier krijg ik echt energie van. Het is ook een energie waar ik mezelf in herken en die goed voelt om in mijn eigen muziek te verwerken. 

Waar haal je de meeste inspiratie vandaan?
Qua tekst komt de inspiratie uit van alles wat ik mee maak. Ik schrijf altijd vanuit een bepaald gevoel. Als er iets gebeurd is, kan ik dat het beste kwijt in tekst. Dat kan dus echt van alles zijn. Ik heb ook een lopende notitie in mijn telefoon waar ik snel stukjes tekst op kan schrijven die me inspireren. Zo moest ik bijvoorbeeld denken aan ‘stairway to hell’ toen ik Stairway To Heaven hoorde. Ik dacht ‘wat een coole titel, waar kan het over gaan en hoe werk ik dit verder uit’. Ik heb dit jaar ook een nummer uitgebracht over OCD en een andere met de titel ‘Emotionally Fucked’, die gaat over angst die je kunt voelen binnen een liefdesrelatie (+ eventueel: en dat het daarom fijn is om soms even bevestiging te krijgen van je partner). Mijn ervaringen en gevoelens stop ik in een nummer en ik probeer daarmee anderen te inspireren en kracht te geven.

Je focust veel op mentale gezondheid en persoonlijke groei, merk je dit ook in reacties op je muziek?
Vooral bij shows merk ik dat veel. Er is een nummer dat ik wel al live speel maar die nog niet uit is, Fuck You, waarbij mensen een sterke reactie hebben. Het nummer is een soort verdraaide ode aan de pestkoppen die mij lastig vielen en de docenten die mij de rug toe keerden toen ik werd gepest. Er is altijd wel iemand die na de show naar me toe komt om te laten weten dat het indruk op ze heeft gemaakt. Dat geeft mij ook weer kracht, dat ik andere mensen kan helpen. Mensen voelen de intentie die ik heb met nummers en koppelen dat terug. Dat is heel fijn. 

"Er is altijd wel iemand die na de show naar me toe komt om te laten weten dat het indruk op ze heeft gemaakt. Dat geeft mij ook weer kracht, dat ik andere mensen kan helpen"

 

 

 

Je hebt al bij Radio 2 en 3fm gestaan. Wat is nou een muzikale droom om nog ooit te staan?
Die optredens waren heel tof om te doen, en ik heb niet per se 1 plek waarvan ik denk ‘oh wow, dream come true’. Mijn droom is meer om op zoveel mogelijk plekken te staan. In mei heb ik een eigen tour gedaan, helemaal zelf opgezet en heb ik mogen proeven van hoe het is om solo touring artiest te zijn. Dat is echt mijn droom, om op tour te zijn en dat mensen een kaartje kopen voor mijn show. Dat is wel het hoogst haalbare en meest bijzondere wat er is in mijn ogen.

Je hebt nu Popronde gedaan, hoe was dat?
Ik heb al een keer meegedaan in 2016 maar maakte toen heel andere muziek, meer Joss Stone vibes, soul-achtig. Dat is wel de hoofdreden dat ik nu weer meegedaan heb. Ik maak nu zo’n andere stijl muziek, en veel mensen hebben ook nog nooit van me gehoord. Met deze nieuwe weg ben ik weer van vooraf aan begonnen, en omdat ik alles zelf doe is Popronde een heel mooi platform om jezelf te kunnen presenteren. Het was dan ook super leuk om mee te doen, we hebben alleen maar leuke shows gedaan, al was het soms wat chaotisch. Je komt op plekken die niet altijd ingericht zijn op live muziek, maar dat is juist een mooie opgave voor jezelf. Je moet zorgen dat je er zelf wel helemaal klaar voor bent, zodat je je beste optreden neer kan zetten met de middelen die je hebt. Ik ben eerlijk gezegd wel blij dat ik niet super veel shows gedaan heb, want de gages zijn zo laag dat je er niets aan verdient, maar ik moet wel mijn bandleden betalen. Daarom zou ik ook weer graag zelf op tour gaan of als support voor een toffe artiest.

Dit jaar heb je elke 6 weken een single uitgebracht, 9 in totaal. Heb je al verdere plannen?
Ik ben met een album bezig! Al die singles heb ik independent uitgebracht. Indie zijn is heel leuk maar ook heel veel werk omdat je echt alles zelf moet regelen. Het voelt een beetje alsof je vijf bedrijven tegelijkertijd runt. Het album waar ik nu mee bezig ben staat op de planning voor laat 2024.  De definitieve releasedatum heeft natuurlijk te maken met hoe het schrijfproces gaat en  wanneer ik de juiste mensen  vind met wie ik samen het album wil gaan uitbrengen, zoals bijvoorbeeld een label, om het de push te geven die het verdient en mijn album bij meer mensen terecht te laten komen.