Gouwe Lempkes: Bridge Guitar Festival

Bart van Let's Play Guitar Center en zijn visie

David Markus ,

Het Bridge Guitar Festival staat voor de deur, vanaf woensdag 10 mei kun je genieten van vijf dagen vol gitaargenot verdeeld over diverse locaties in Eindhoven, Nuenen en Veldhoven. Het grootste gitaarfestival van Nederland wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en behalve veel (gratis) liveshows, zijn er ook masterclasses, een beurs, talkshows en huiskamerconcerten. Het affiche is lang... daarom hebben wij Bart van de Langenberg van Let's Play Guitar Center gevraagd naar zijn visie op gitaren en het Bridge Guitar Festival.

Hee Bart, voor de mensen die jou nog niet kennen, kan je in het kort iets vertellen over je winkel en hoe het begon?

Nou, da's eigenlijk heel simpel. Vijftien jaar geleden had ik een idee, normaal heb je een gitaarwinkel, daarnaast een plek waar je les kan krijgen en weer andere plekken waar je op kan treden. Dus dacht ik: hoe vet zou het zijn als een gitarist op één plek in dat hele traject begeleid kan worden. Ik gaf al gitaarles en ik wilde daarnaast een gitaarwinkel beginnen. Dus op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken, al lachte de bank me keihard uit. Waarop m'n beoogde compagnon het risico te groot vond om er geld in te stoppen. Toch heb ik uiteindelijk een huurovereenkomst af weten te sluiten, want wat er ook gebeurt, ze kunnen mij niet zomaar dood maken, haha. En zo begon ik de winkel met in eerste instantie mijn eigen gitaren aan de muur. Mensen kwamen binnen en schoten stiekem in de lach.

Inmiddels hangen er iets meer dan een paar gitaren aan de muur, dus ergens is het toch goed gegaan.

Jazeker. Ik ben begonnen met het concept van een gitaarwinkel, gitaarschool en gitaarreparatie in één en dat sloeg aan. Elke euro die we verdienen gaat terug de organisatie in. We worden ermee wakker en gaan ermee naar bed. Ik zie het ook niet als werk, maar meer als een missie.

En sinds kort dus een uitbreiding?

Vanwege Let's Play Live was ik al een tijdje op zoek naar een nieuw pand. De winkel werd simpelweg te klein voor dat soort activiteiten en toen kwam ik er achter dat de voormalige stripclub achter de winkel te koop was. Gelukkig had ik nog een paar oude sokken gevonden met wat kwartjes erin, hehe. Het was weer een gokje en een hoop geregel, maar we hebben het rond kunnen breien en nu is de muzikale cirkel die ik vijftien jaar geleden voor ogen had helemaal rond.

We hebben voortaan de beschikking over extra oefenruimtes, maar bovenal een zaal waar ongeveer 80 personen in kunnen en een exclusieve backstage ruimte. Zo kunnen we gerenommeerde artiesten een intieme plek bieden voor bijvoorbeeld een albumpresentatie, maar ook een podium bieden aan bandjes zonder ervaring. 

Woensdag begint het Bridge Festival, doet Let's Play daar ook aan mee? 

Jazeker, we staan op de beursdag importeurs te assisteren, hier en daar staan wat sjiekere gitaren als aankleding en zondag 14 mei is hier Let's Play Live met Weer, een leuke vette bluesband met de toetsenist van Danny Vera.

En kan je als gitaarman vertellen wat voor jou de hoogtepunten van het festival gaan zijn?

Jan Akkerman

Wo 10 mei - 16:30 & 20:30, Café de Stam Nuenen

Nederlands trots! Is gewoon vet. Het nummer Hocus Pocus had ik vroeger op cassettebandje en heb ik helemaal grijs gedraaid. Daar stonden we als kinderen op te dansen, dat was magisch, hard, rock, gitaargeweld. Fantastisch, dus tussen mijn tips: zeker Jan Akkerman.

Steve Vai

Za 13 mei - 20:15, Muziekgebouw / Zo 14 mei - 13:30, Effenaar

Jeugdheld nummer één, vooral na het zien van de film Crossroads. Na karate-kid stonden we allemaal op één been, na Crossroads stonden we allemaal met een luchtgitaar in onze hand. Dat was echt een inspiratie voor me, dat prikkelde enorm. Nummers als een Tender Surrender blijven gewoon supervet.

Stochelo Rosenberg & Paulus Schäfer

Wo 10 mei - 16:30 & 20:30, Café de Stam Nuenen

Onze plaatselijke gypsy-jazz helden, of nou ja vooruit, ze komen uit Gerwen. Super aardige down to earth gasten, maar geweldenaren op de gitaar. Echte virtuozen. Fantastisch vind ik dat.

Eric Steckel

Vr 12 mei, 21:30, Effenaar

Zou ik ook graag heen willen gaan, vette gitarist, ruige bluesmuziek, vette toon, mooie vibrato. Hij is zo'n gitarist met een eigen geluid. Ook al ken je het nummer niet, als gitaarliefhebber weet je gewoon dat hij het speelt. Een te gekke gitarist.

Heroes Night

Wo 10 mei - 20:15, Effenaar / Do 11 mei - 20:15, Muziekgebouw

Met onder andere Leendert Haaksma, een veelzijdige gitarist qua toon en manier van spelen. Ook bekend van zijn Hook Amps. En Menno Gootjes, docent op de rockacademie. Veel van mijn docenten hebben weer les van hem gehad, dus zijn invloed sijpelt dan weer gewoon door. Het werk dat hij bij Focus heeft gedaan staat garant voor gitaargeweld. Wat dat betreft mag het Bridge Festival iedere maand wel georganiseerd worden.

Behalve de tips van Bart is er uiteraard nog veel meer te zien en te luisteren, zoals Corrosion of Conformity, Ella Zirina, Severant, Iron Jinn, 8080, BAKLAWAI, Sisters of Suffocation en echt nog veel, veel meer. Het volledige programma is te vinden op bridgefestival.com.