De regio Eindhoven is een heus platenlabel rijker! Maar wel met regio in de meest brede zin van het woord. De ene helft van Wilbur & Moore verruilde Eindhoven namelijk jaren geleden voor Sydney, de andere helft woont in Zeelst. 3voor12 Eindhoven sprak met Joep van Son en Bas van Genugten over hun nieuwe avontuur.

Het gesprek over het nieuwe avontuur vindt gezien de spreiding over de planeet plaats via Teams, op een druilerige zondagochtend al rijdend over de A2. Joep van Son kennen we van het lofi punk duo WE ARE JOINERS. Bas van Genugten is een begenadigd visueel artiest en was ooit de helft van het illustere duo VJ Scharzweide. 

Dag heren! Om maar meteen met de meest prangende deur in huis te vallen: wie van jullie is Wilbur en wie is Moore?

Bas: "Tja, die naam had ik nog liggen van een vorig project dat nooit van de grond gekomen is, maar ik vond het nog altijd een fantastische naam. Joep kon geen betere naam verzinnen en vond het prima. Voor de duidelijkheid: Wilbur is het blauwe mannetje, Moore is zijn allerbeste vriend"

Die blauwe doet me aan iemand denken. Maar goed, hoe kwamen jullie op het idee om een eigen label te starten?

Bas: "Joep vroeg eens 'zullen we een label beginnen?', waarop ik zei 'ja, dat is goed!'. Daarop ben ik maar allerlei namen gaan registreren en heb ik een bedrijf gestart. Toen kon Joep niet meer terug."

Joep: "We hebben er anders wel meer dan een jaar voorbereiding in zitten."

Bas: "Zeker, maar op een gegeven ogenblik dachten we 'laten we het maar gewoon doen' en besloten we door te pakken."

Maar wat was jullie drijfveer?

Joep: "Ik ken heel veel goede artiesten die vaak niet opgemerkt worden en ik dacht 'laten we die eens helpen'."

Bas: "We willen inderdaad daar helpen waar het zinnig is. We hebben bijvoorbeeld nog geen enorme financiële slagkracht, dus we kunnen geen dure publicist inhuren, maar we kunnen een artiest er wel mee in contact brengen. We kunnen geen grote tournee regelen, maar er wij bij assisteren. Of we helpen met de art-work of videoclip. Een mooi voorbeeld is Parent Teacher. Hij heeft zelf een schrijver van onder andere Pitchfork betaald voor zijn albumbiografie, nadat Joep ze samen had gebracht. Ook de mastering van het album deed hij zelf, maar wij verzorgden de distributie van zijn cassettes. En zo regelen wij zijn bandcamp, maar Spotify regelt hij zelf. "

Joep: "En zo maak je per artiest een 'pakketje'. Helaas is de tendens dat veel (buitenlandse) artiesten in zee willen met een publicist. Die zijn takkeduur, maar hebben korte lijntjes met vooraanstaande blogs. Ik ken dan ook veel artiesten die uiteindelijk gedesillusioneerd zijn als blijkt dat ze ondanks de peperdure publicist nauwelijks response krijgen van de grote blogs. En da's natuurlijk bullshit om die weg te willen bewandelen, want het gaat om de muziek. Wij zoeken juist artiesten die zelf heel actief zijn in zichzelf neerzetten en promoten."

Zowel Parent Teacher als jullie tweede artiest Oropendola komen uit New York, maar zelf komen jullie uit Zeelst en Sydney... Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?

Joep: "Bryan van Totally Real Records (het label van WE ARE JOINERS) is de grote katalysator en brengt veel mensen samen. Soms past een artiest niet helemaal bij zijn label of heeft hij er geen tijd voor en speelt hij ze wel eens door, bijvoorbeeld aan ons."

Bas: "We hebben min of meer dezelfde filosofie, maar hij is gewoon 4 of 5 jaar verder en dat merk je. Hij kent ons en weet wanneer iets bij ons past. En soms zeggen we nee, soms zeggen we ja. Zoals tegen Parent Teacher en Oropendola, en inderdaad toevallig uit New York. Maar we zijn ook bezig met redroot uit Gainesville, Florida."

Joep: "Oropendola doen we trouwens samen met een ander label: Spirit House records van Johanna Warren. Zij zetten haar in de markt, maar wij vinden haar nieuwste release zo goed dat we helpen met het uitbrengen van een limited edition op vinyl."

Iets heel anders. Dragen jullie al stropdassen met wurgcontracten onder de arm?

Bas: "Haha, nee jongen, we verdienen er geen klap aan. We willen alleen eventuele investeringen terug, het is geen broodwinning voor ons. We stoppen er veel tijd in, maar dat vinden we gewoon leuk. Dus geen wurgcontracten. Ik ben ernstig van mening dat de muzikant de eigenaar blijft van zijn muziek, distributierechten zijn voor ons genoeg."

Joep: "Op social media kom ik veel bands tegen die hun rechten bijvoorbeeld weggegeven hebben aan een middelgroot label en zodoende zelf geen cent opstrijken van de streaming opbrengsten. Daar zie je heel veel frustratie. Dat willen we voorkomen. We vinden de DIY mentaliteit juist heel belangrijk en dat alles bij de muzikant blijft. Dat zou ik zelf ook willen. En stropdassen heb ik nog nooit gedragen en zal ik ook nooit doen."

Kan Eindhoven nog iets van jullie verwachten?

Bas: "Jazeker, de album-art van de Jeffrey Lewis coverplaat heeft een Eindhovens randje. Het ontwerp is namelijk gemaakt door Rik van Iersel. Verder luisteren we alles wat onze kant op gestuurd wordt. En of het nou uit Eindhoven komt of waar dan ook vandaan, als we er samen achter staan en enthousiast van worden, dan stoppen we er onze tijd in. De herkomst maakt voor ons weinig meer uit.

Joep: "Maar liever geen bandjes... tot nu toe ligt de focus op lofi thuis knutselaars.... alhoewel...  als een band als SØWT belt, dan doe ik toch wel bandjes. Daar ben ik echt enorm fan van."

En zitten er nog zaken in de pijplijn? Tripjes naar New York bijvoorbeeld?

Joep: "Hehe, toevallig hebben we als doel om volgend jaar een label avond te organiseren in New York. "

Bas: "Waar jij ook weer eens live mag spelen, Joep. Begin maar vast met oefenen, haha. Verder begint alles een beetje te lopen. Parent Teacher heeft net zijn album uit met catchy lofi bedroom indie songs, Oropendola's Waiting for the Sky to Speak komt 17 maart uit, maar de gruizige lofi folk van redroot laat nog even op zich wachten. En heel misschien brengen we zelf ook iets uit. Het is nog heel vrij allemaal."

En zet maar in je artikel dat als er een muzikant geïnteresseerd is om met ons samen te werken, ze gewoon een berichtje kunnen sturen via wilburandmoore.com, want wij zijn heel aardig!"

Awel, bij deze!