Een festival gemaakt om de juwelen van de creatieve wereld met Eindhoven te delen; dat is Jams & Gems. Ze bieden een programma met een brede keuze aan muziek, dance, performance en werken samen met kunstenaars om het festival vorm te geven. We spraken met Niek Traa en Jessy Kemper over de organisatie en visie van het festival. Hun doel? Mensen kennis laten maken met dat wat ze misschien nog niet kennen, om de Eindhovense scene weer een stukje te verbreden. Zo geven ze van 23 tot en met 25 juni het bruisende Strijp-S hun ‘cadeautje aan de stad’: het Jams & Gems Festival.

Rondjes door de stad

Een stel ambitieuze mensen dat graag een festival op wil zetten, omdat ze graag iets bijdragen aan de groeiende scene van Eindhoven. “Wij reizen met The Ruggeds allemaal best veel en zien dat er van alles gedaan wordt over de hele wereld. Dat willen wij teruggeven aan Eindhoven”, vertelt Jessy. Alles op het festival programmeren ze zelf, met een klein clubje enthousiastelingen. “Het is hard werken”, zegt Niek. Ze zoeken met hun kleine team artiesten uit die ze gaaf vinden. Zo komt de naam van het festival ook voort vanuit hun eigen interesse in muziek. Jessy kwam ooit met het idee van een serie Spotify playlists onder de naam Jams & Gems en die naam is blijven hangen.

 Ook de promotie van het festival wordt zelf geregeld. Daarvoor hebben de jongens een slim plan bedacht. Ze zetten een DJ-booth op een bakfiets en fietsten daarmee rondjes door de stad om de aandacht te trekken. 

 

Niche tot het mainstream is

Het programma bestaat uit een hoop verschillende acts met invloeden van funk, R&B, soul, maar ook indie en hiphop. Een aantal artiesten komen zelf ook uit Eindhoven. Daarmee wil de organisatie laten zien dat Eindhoven op het gebied van cultuur heel veel te bieden heeft. Dat de scene nu nog niet zo bekend is in de stad, is volgens Niek niet zo’n probleem. “Alles is niche totdat het mainstream is.” Ze zien dus genoeg ruimte om te groeien.

Ze willen ook een podium bieden aan artiesten die nog groter kunnen worden. “Mensen worden continu opgeblazen op sociale media. Wie weet waar deze artiesten over vijf jaar zijn!” Jessy vult aan “Zo hebben we Latanya Alberto, die eerst bij ons op het festival staat en daarna doorgaat op het podium van North Sea Jazz. Ook Vaudou Game, die zaterdag optreedt, heeft op North Sea Jazz gestaan”, vult Jessy aan.  Vaudou Game combineert voodoo-ritmes, rauwe afro-funk en soul.

Van Potjes Jam tot Kunst

Naast muziek valt er nog veel meer te ontdekken op het festival. Er zijn verschillende tentjes waar van alles te beleven is. Zo kun je door F16 toothgems laten zetten, of haal je een uniek potje Jam op Jams & Gems (pun intended) bij de heren van pop-up restaurant Bold.

Kunstenaars worden betrokken bij het ontwerpproces van het hele terrein.  Zo fietste onze fotograaf met de DJ-booth mee naar de Berenkuil, waar het Graffiti Festival Step into the Arena plaats vond. Ter plekke werden er afspraken gemaakt met de Eindhovense graffiti artiest FLEKS. Hij gaat dit jaar The Wall of Fame painten - een eerbetoon aan iedereen die het festival mogelijk maakt.

Zo zijn we ook verheugd over de deelname van de Eindhovense kunstenaar Niels Egidius. Zijn schilderijen nemen je mee naar etherische rijken, waarbij de grens tussen droom en werkelijkheid vervaagt. Met een suggestieve stijl en een vleugje mysterie boeit Niels' werk en nodigt het de kijker uit om de diepten van hun verbeelding te verkennen.

World Breaking Classics

En als je dacht dat dit het programma is, dan heeft het festival ook nog het ultieme breakdance evenement in huis. Het WK Breaking voor duo's. Geloof ons, dit is een evenement dat je niet wilt missen! Breaking heeft officieel zijn stempel gedrukt als sport op de komende Olympische Spelen in Parijs. Kun je het geloven? Dit is je kans om getuige te zijn van de geboorte van een wereldwijd fenomeen. Ervaar de energie, passie en pure adrenaline terwijl deze breakdancers strijden.

Jams & Gems Festival is 23 tot en met 25 juni op het Ketelhuisplein, Strijp-S. Meer info: https://www.jamsandgems.nl