Het belooft een drukke en energieke avond te worden in de Main van Dynamo, de vijfde editie van studentenfestival Conduct is strak uitverkocht. Het elektronische muziekfestival is een initiatief van LUCID, de studentenvereniging van de studenten Industrial Design aan de TU Eindhoven. Ook dit jaar hebben de studenten weer een gewaagde line-up samengesteld met artiesten uit verschillende hoeken, en met bovenaan het affiche de troll ‘n bass-koning: gladde paling.

Het is nog vrij rustig wanneer de avond wordt afgetrapt door de Rotterdamse-Ghanese rapper en zanger Kay Slice. In 2022 kwam zijn debuutalbum From Back To Back uit, een groovy en soulvol hiphopalbum met zomerse vibes. Het is een uitdagende taak om zo’n studentenfestival te openen, en deze act lijkt misschien een wat ongebruikelijke keuze in het programma. Van scherpe snelle raps met bombastische drums tot soulvolle zang met dromerige piano en futuristische synths. Kay Slice en zijn band laten zien dat ze een veelzijdige set kunnen neerzetten, waarmee het hen toch lukt om de aanvankelijke scepsis van het publiek om te zetten in een publiek dat toch vrolijk meezingt en meedanst. Hoewel hij vanavond misschien wel iets té vaak het cliché om het publiek zijn teksten te laten nazingen inzet.

Van liveband naar de dj-booth, aan Mike Mago de eer om de inmiddels goed gevulde zaal een uur lang te vermaken. Wat meteen opvalt, zijn de trackkeuzes van deze gerenommeerde dj: zo horen we onder andere ‘Soul Intoxication’ van de Basement Freaks en ‘Interface Technology’ van Fideles. Met zijn eigenzinnige selectie van tracks en zijn vermogen om verschillende stijlen moeiteloos te mixen, toont Mago zijn vakmanschap als dj. Hij mag dan misschien niet de absolute favoriet zijn van het publiek, zijn set is zonder twijfel een avontuurlijke reis door verschillende hoeken van de elektronische muziek en wij bij 3voor12 waarderen zijn durf om buiten de gebaande paden te treden en zijn vermogen om een brug te slaan tussen alternatieve keuzes en bekende publiekslievelingen. Desalniettemin biedt Mago een afwisselende set aan, waarbij verschillende stijlen de revue passeren: van amapiano tot futuristische wobbly house en moderne clubbangers. Met name die laatste categorie weet het publiek te bekoren: tracks van Purple Disco Machine, Fred Again en natuurlijk de megahit 'What You Say' van Young Marco zijn de echte publiekslievelingen. 

Nog zo’n interessante keuze om neer te zetten op een studentenfestival: The New Orland. Dit elektronische duo uit Haarlem, bestaande uit Erik de Bree en Marcel Beijk, begon hun carrière in een postrockband en die basis is dan ook goed terug te horen in hun huidige werk. Repeterende beats, het gebruik van wisselingen tussen hard en zacht en tussen orde en chaos, vervreemdende maatsoorten en ook aan de lengte van de nummers horen we dat deze heren een achtergrond hebben in de postrock. Hoewel hun set sterk in elkaar zit en flirt met elementen uit de pop en tegen de hypnotiserende trance aanschuurt, is het jammer dat veel studenten het podium de rug toekeren. Er lijken weinig tot geen liefhebbers te zijn voor hun imposante set-up vol met drummachines en synthesizers.

Na The New Orland is het tijd voor de grootste publiekstrekker van de avond: gladde paling. Voor wie vorig jaar onder een steen heeft geleefd: gladde paling is één van de kartrekkers van het memetechno (ook wel troll ‘n bass) genre dat in 2022 zijn opmars maakte. Hoewel je misschien wat moet lachen om alle bliepjes, 8-bit geluidjes, earrapes, onverwachte switches en voor de 90’s kids herkenbare samples uit games en oude series, wordt deze glibberige vis inmiddels geboekt voor festivals door heel Europa. Vanavond bewijst gladde paling eens te meer waarom hij zo populair is. Hoewel er aanvankelijk wat terughoudend gereageerd wordt op zijn eigen drum 'n bass beïnvloede tracks zoals 'Dolfijn' en 'Zeemeeuw', worden zijn remixes ontvangen met een energieke moshpit.. Zo horen we onder andere de Gebroeders Ko en ‘Vamos a la Playa’ in de drum ‘n bass-remix, ‘Gangnam Style’ en Justin Bieber’s ‘Baby’ in de hardstyle-remix en een aantal van Joost zijn platen. Vakkundig en slim weet gladde paling precies welke studentikoze hitjes hij vanavond moet draaien, helaas wel zonder zijn hype-MC Parsa, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Het is inmiddels al voorbij 01:00 uur als de laatste act op het podium verschijnt, de eer om af te sluiten gaat naar M in the Middle, één van dj-aliassen van de Eindhovense Max Kusters. En hoewel een groot deel van het publiek afgedropen is na de set van paling, staat er toch nog een flinke groep studenten die maar al te graag nog even doordansen op de hardgroove techno van M in the Middle. Met een eclectische selectie weet hij de laatste studenten tevreden te stellen, van zomerse techhouse tot funky en spacey house: het is een lekker afwisselende set met voor ieder wat wils. De beats zijn aanstekelijk en nodigen uit om de dansvloer nog één keer flink op te schudden. De techno remix van ‘Turn On The Lights’ van Fred Again… lijkt de perfecte afsluiter, maar de eigenzinnige dj gooit daar toch nog een kneiterharde remix TRYM’s ‘Power’ achteraan om de avond in stijl af te sluiten.

(archieffoto)