Anneke van Giersbergen treedt vanavond op in Natuurtheater de Kersouwe in Heeswijk Dinther. Een fraai openluchttheater midden in de bossen in een halve carré opstelling. Anneke van Giersbergen (voormalig zangeres van The Gathering en Agua de Annique) is tegenwoordig Eindhovense, maar is opgegroeid op een steenworp afstand van het Brabantse Meierijdorp in Sint-Michielsgestel. Daardoor voelt het optreden vanavond toch als een soort thuiswedstrijd.

Anneke komt het stijf uitverkochte openluchttheater op gestuiterd in een zalmroze outfit die weliswaar zomers, maar op deze hete lentedag toch ook vrij gekleed oogt. Dat weerhoudt Anneke er echter niet van om gelijk vrij stevig af te trappen met een viertal songs van haar albums Drive en Everything Is Changing. Pas nadat ze zich van haar jasje ontdaan heeft, waaronder ze een fleurige gebloemde bloes draagt, komt de set met The Gathering’s The May Song in rustiger vaarwater. 

Het wordt gevolgd door een blokje van de nieuwe plaat The Darkest Skies Are The Brightest, met de nummers My PromiseThe Soul Knows, I Saw A CarSurvive en Agape, waarbij gitarist Matthias zijn elektrische gitaar zelfs inruilt voor een akoestische. Vooral het ingetogen Agape, waarin een hoofdrol is weggelegd voor Allie’s vioolspel, maakt indruk. Want als Anneke gas terugneemt hoor je nog beter hoe fraai haar stem eigenlijk is. Dit is kippenvel!  Gelukkig is een nadrukkelijk zoemende versterker tegen die tijd ook verholpen.

Dat betekent echter niet dat Anneke niet uit de voeten kan met haar stevigere werk dat volgt. In haar Spotify-bio wordt haar stem immers omschreven als “sereen maar krachtig”. Daar is geen woord aan gelogen. Een van die stevige songs is het van The Gathering bekende Saturnine, gevolgd door You Want to Be Free. Bij die nummers is headbangen toegestaan, aldus Anneke. En volgens haar kan dat ook prima zittend.

Bij You Want to Be Free krijgt Anneke zelfs de meezingers op haar hand. Dat doet het publiek in Heeswijk Dinther fraaier dan het publiek in het Amsterdamse Bos, waar ze naar eigen zeggen vorig jaar rond deze tijd acte préséance gaf. Maar dat kan ook alles te maken hebben met de weergoden die ons vandaag extreem gunstig gezind zijn.

Na de Kate Bush klassieker Running Up That Hill met strak drumwerk van manlief Rob en We Live On, is het tijd voor de The Gathering-klassieker én prijsnummer Strange Machines. Klarinettist en saxofonist Edward voorziet het nummer van een lekker funky twist. Beweerde ik daarnet nog dat je bij de ingetogen nummers nog beter hoort hoe fraai haar stem is? Ik vergiste me. Anneke is op haar best als ze lekker voluit over een massieve gitaarmuur heen mag galmen. Wat een lekker nummer ís en blijft het toch!

Daarmee komt helaas wel een einde aan de reguliere set. Maar niet getreurd, dankzij het enthousiaste applaus is de band binnen de kortste keren weer terug met de fraaie single Hurricane van laatste plaat. Dit album kan ze vanwege Corona perikelen nu pas fatsoenlijk promoten, zo vertrouwde ze ons eerder vanavond toe.

Maar met nog twee toegiften, namelijk Mental Jungle en van Agua de Annique bekende Witnessess, is het dan écht gedaan. Wat een heerlijke avond. Uw recensent zou op Anneke inzetten, mocht de Brabantse diva écht een keer de strijd aan moeten gaan met een orkaan. Wat. Een. Stem!